UDRUŽILI SNAGE

Božo Petrov predstavio ključni savez: Most i Nezavisna lista mladih udružuju snage

U petak, 22. ožujka, predsjednik Mosta, Božo Petrov, održao je konferenciju za medije u Splitu kako bi predstavio sporazum između Mosta i Nezavisne liste mladih (NLM). Petrov je naglasio važnost ovog saveza u sprječavanju rasipanja glasova i jačanju političke pozicije ovih stranaka.

Petrov je istaknuo kako izlazak zajedno na izbore osnažuje njihovu poziciju te sprječava rasipanje glasova, što bi eventualno koristilo HDZ-u. Fokus suradnje bit će posebno usmjeren na 9. i 10. izbornu jedinicu, a očekuje se da će ta suradnja rezultirati osvajanjem dodatnih mandata. – naveo je.

Unatoč neiznošenju konkretnih imena s lista, Petrov je izrazio uvjerenje da će Most i Nezavisna lista mladih zajedno ostvariti više mandata. Taj dodatni mandat, koji bi inače mogao otići HDZ-u, smatra se ključnim u ojačavanju pozicije ovog saveza. Ovaj potez rezultirat će, prema Petrovu, gubitkom HDZ-a od dva mandata, dok bi Most i Nezavisna lista mladih dobili dva mandata više.

Upitan je za komentar oko prozivke ministra Butkovića od strane Zorana Milanovića o tome da da mu je brat krenuo u posao s kamionima kao podizvođač na megaprojektima koje vodi upravo Butković.

Nadam da će tenzije trajati što je moguće duže, pa će narod onda saznati više. Žalosno je što ako netko zna određene informacije, da te informacije krije od javnosti četiri godine, pa ih onda iznosi za potrebe izbora. Volio bih da u trenutku kada netko sazna za moguće inkriminirajuće informacije koje su u interesu javnosti, da to iznese odmah van. I ako je ovo istina, onda su to ljudi trebali puno prije znati. Uostalom, to se trebalo prijaviti nadležnim institucijama. Ono što je meni problematično su općenito javne nabave i način na koji se rješavaju javne nabave, kao i bagatelne nabave. Ja nisam taj koji će zabraniti nekome poslovanje s nekim tvrtkama, bilo onim privatnim ili državnim. Ali nažalost, opće je poznato na koji način određene tvrtke dobivaju poslove s državom. To je ono što se treba ispitati. – kazao je.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti poništenja izbora od strane Ustavnog suda, Petrov je izrazio svoj skepticizam prema toj instituciji. Podsjećajući na prethodna iskustva, Petrov sumnja u nepristranost Ustavnog suda. Spomenuo je situaciju kad je Most skupio 400.000 potpisa za referendum, a Ustavni sud je izašao izvan svojih ovlasti i proglasio potpisnike poslovno nesposobnima, što je dovelo u pitanje neovisnost i integritet te institucije. Petrov je iznio da, ako Ustavni sud prijeti rušenjem izbora, to se može protumačiti kao produljena ruka HDZ-a te je izrazio uvjerenje da se neće poništiti izbori jer bi to bila opasna igra s vatrom.

Također, Petrov je komentirao optužbe predsjednika Zorana Milanovića upućene ministru Butkoviću te je izrazio nadu da će tenzije trajati dovoljno dugo kako bi se javnost bolje informirala. Naglasio je važnost transparentnosti u javnim nabavama te potrebu za ispitivanjem načina dodjele javnih poslova.

Na pitanje o mogućnosti poništenja izbora od strane Ustavnog suda, Petrov je iznio skepticizam prema toj instituciji, ističući prethodna iskustva i sumnje u njezinu nepristranost.

Predstavnik Nezavisne liste mladih, Petar Maretić, naglasio je zajednički fokus na demografiji i mladima te kompatibilnost programa između Mosta i NLM-a. Izrazio je važnost promjena koje će njihov savez donijeti te istaknuo primjere općina gdje su nezavisni načelnici i gradonačelnici ostvarili pozitivne rezultate.

POSLJEDNJE DODANO: