NOVI ALBUM!

Božićna čestitka klape Kaše i Tamburaškog orkestra HRT-a s juga Hrvatske

“Kolendo, kolendo, veselo, veselo!” album je koji nosi tradicijsko blago muziciranja i običaja dubrovačkog kraja i okolice, nastao u glazbenoj suradnji klape Kaše i Tamburaškog orkestra HRT-a pod dirigentskom palicom maestra Siniše Leopolda. Višegodišnji rad na prikupljanju i reanimiranju kolendi i božićnih pjesama juga Hrvatske zaokružili su u Čilipima promocijom albuma u Zavičajnom muzeju Konavala u petak te koncertom u crkvu sv. Nikole u 19.30.

Veselje koje donose kolende krasi cijeli album

Ovaj je projekt pripreman dugo, mogu slobodno reći – čitavog života – poručio je Vicko Dragojević, autor vokalnog aranžmana, i voditelj klape Kaše.

– Naime, svi mi, iz dubrovačkog kraja, odrasli smo uz kolende i kolendavanje, i mogu slobodno reći kako smo ‘natopljeni’ duhom i veseljem koje te pjesme donose. Stoga smo imali još i veću obvezu projekt kolendi realizirati što uspješnije i bolje. A, kada se to priželjkuje, uvjeren sam kako je Tamburaški orkestar HRT-a, naravno uz maestra Sinišu Leopolda, pravi suradnik – dodao je Vicko o novom albumu.

Klapa i tambure

Maestro Siniša Leopold o cijelom projektu poručuje:

Nadam se da će ovim albumom kolendarske pjesme, još više zaživjeti u našim ljudima i na taj način zbližavati naše ljude i činiti ih još radosnijim u ovom predblagdanskom ozračju! Novi aranžmani bi također trebali pridonijeti tim predivnim starim napjevima da se današnjim generacijama učine bližima i zanimljivijima.

Tradicija koja stoljećima živi

Sam običaj kolendavanja seže daleko u povijest, a prvi zapisi o tom običaju mogu se naći još u 12. stoljeću. Kolendavanje i božićno pjevanje, osim glazbene vrijednost, predstavlja i kulturološki fenomen očuvanja jezika, tradicije i običaja. Dio pjesama, kao što su “Dubrovačka kolenda”, “Ralilulela”, “Tri kralja hodahu – Hvar”, “Ovdje smo vam dobro došli – Split”, sačuvan je u “Južno – slavenskim narodnim popievkama” koje je krajem 19. stoljeća zapisao melograf i sakupljač narodnog blaga Franjo Ksaver Kuhač, dok je ostali materijal prikupljen terenski radom Vicka Dragojevića.

Poziv na promociju i koncert

Vjerujemo kako je vjerno prenesen glazbeni običaj čestitanja – kolendavanja, i kako će svim slušateljima ovo biti prava dubrovačka, tradicionalna čestitka za sretan Božić i uspješnu Novu godinu! – rekao je Vicko Dragojević za kraj u ime svih izvođača uz poziv na današnju promociju i koncert.

POSLJEDNJE DODANO: