SAMO 4 POSTO ODVOJENOG OTPADA VIŠE

Bivše stranačke kolege optužuju Puljka da frizira podatke oko Karepovca

Stranka Direkt je na svom Facebooku upozorila kako prema izvješću Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, od velikih gradova Split najmanje razdvaja otpad u Hrvatskoj.

Evo njihove objave…

– Gradonačelnik Puljak je najavio da će Split do 2025. godine razdvajati 50 posto otpada, a podaci od prošle godine ukazuju da se odvajalo samo 4 posto otpada više. Dakle, jasno je da je riječ o velikom podbačaju, ali to nije sve, svjedoci smo i friziranju podataka.

Kako se Split u 2022. godini popeo s 13 na 20 posto razdvajanja otpada? Naime, u prvim prijavljenim podacima stajalo je 63.000 tona ukupno prikupljenog otpada što je kasnije naraslo na skoro 68.000 tona. Pretpostavka je da su dodali građevinski otpad koji se mora zbrinuti na reciklažom dvorištu za građevinski otpad pa izgleda kao da postotak odvojenog otpada raste.

Ono što je još zanimljivije, podaci prikazuju da je Split prikupio gotovo jednako miješanog otpada 2022. i 2023.godine. Međutim, ponovo je skočio ukupni otpad za 2.226 tisuća tona. To bi moglo značiti da je dodano još građevinskog otpada.

Dakle, nije smanjena količina odloženog otpada na Karepovac, a što bi trebao biti cilj odvajanja.

Grad Split je prošle godine platio kaznu od 569.967 eura za prekoračeno bacanje otpada dok su Rijeka, Zagreb i Osijek bili daleko bolji od Splita, pa su i njihove kazne bile manje.

POSLJEDNJE DODANO: