PRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivša tajnica Obrtničke komore osuđena na uvjetnu kaznu zbog financijskih malverzacija

Nada Brezec, nekadašnja tajnica Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, suočava se s nepravomoćnom osudom na jedinstvenu uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, uz rok kušnje od pet godina, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave. Dodatno, osuđena je na obvezu nadoknade štete komori u iznosu od 12.358,30 eura u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude.

Optužnica koja datira iz siječnja 2015., podignuta od strane Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, prvotno je teretila Brezec za znatno veći iznos štete od 853.488,91 kunu. Međutim, sudsko vijeće je nakon provedene rasprave prihvatilo samo manji dio optužnog materijala.

Prema navodima optužnice, Brezec je u razdoblju od veljače 2013. do listopada 2014. kao tajnica komore bila ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa te jedini ovlaštenik za korištenje internetskog bankarstva. U namjeri stjecanja nepripadne materijalne koristi, u najmanje 16 navrata, bez valjane osnove prebacivala je novac na svoja dva tekuća računa.

Navedeni novac zadržavala je za sebe, pri čemu je 2013. godine prenijela ukupno 57 tisuća kuna, a 2014. godine 18 tisuća kuna. Kako bi prikrila neovlašteno prisvajanje novca, u dokumentaciji internetskog bankarstva navodila je izmišljene razloge za doznačavanje novca, dijelom sastavljajući neistinite putne naloge za službena putovanja na svoje ime i ime članova Komore.

Potpisivala se u njihovo ime te ovjeravala pečatom komore, navodeći lažne destinacije putovanja i troškove. Dodatno, na račun je isplaćivala dvostruke troškove na račune osoba iz putnih naloga i na svoje ime te je neosnovano isplatila povišenu plaću u bruto iznosu od 28 tisuća kuna, premda joj je prema pravilniku pripadala plaća od 11.845 kuna, čime je ostvarila neopravdanu korist od 17 tisuća kuna.

Kako bi prikrila nezakonitu isplatu, sastavila je dvije neistinite odluke predsjednice komore te ih potpisala bez njenog znanja.

POSLJEDNJE DODANO: