INVESTICIJSKO ZLATO

Bilježi 37% veći rast od nekretnina, a i pristupačnije je: Ovo ulaganje pravi je hit i u Hrvatskoj!

Već je svima jasno kako je držanje novca u bankama ili gotovini vrlo neisplativo jer se na taj način samo gubi vrijednost tog novca zbog inflacije. Kako bi se vrijednost kapitala održala, ali i da bi se stvorila mogućnost ostvarenja prinosa ili zarade od tog kapitala, potrebno ga je uložiti u neki drugi oblik imovine.

U Hrvatskoj su još uvijek najpopularniji oblik ulaganja nekretnine, ali situacija se polako, ali sigurno mijenja. Postoje dva glavna problema s ulaganjem u nekretnine: prvi je to što mnogi smatraju kako su trenutne cijene blizu vrhunca i bit će potreban dugi niz godina da se ostvari profit; a drugi je to što si malo tko može priuštiti dodatnu nekretninu samo u svrhu ulaganja.

Srećom po štediše i investitore, postoji alternativa koja ne samo da donosi visok prinos, već je pristupačna svakome, a to je investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika.

Prosječni prinos veći od 8% godišnje

Pogledamo li kretanje cijena zlata i nekretnina u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina možemo vidjeti kako je rast zlata značajno nadmašio rast nekretnina. Naime, prema HNB-ovom indeksu, cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj od 2014. do kraja 2023. godine u prosjeku su narasle za 75%, odnosno prosječni godišnji rast cijena bio je oko 6.4%.

S druge strane, cijena zlata od 2014. do danas narasla je za 132%, što je u prosjeku više od 8.8% na godišnjoj razini. U prijevodu, rast cijene zlata bio je za 37% veći od rasta cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj u istom periodu.

Zlato je oslobođeno poreza

Dodatna prednost investicijskog zlata u fizičkom obliku je i činjenica da je ono u potpunosti oslobođeno od svih poreza – kako prilikom kupnje, tako i prilikom prodaje. To znači da sva zarada ostaje isključivo investitoru, bez obveza prema državi.

Uz to, zlatne poluge i zlatnike vrlo je jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu kroz otkup zlata, što daje visoku razinu slobode i fleksibilnosti kod upravljanja vlastitim kapitalom.

Zlato je zapravo svojevrsna valuta koja je priznata svugdje u svijetu, a nije direktno vezana ni za jednu središnju banku ili državu.

Potražnja za zlatom probija rekorde

Da sve više građana prepoznaje prednosti ulaganja u zlato, pokazuju i podaci o potražnji za zlatnim polugama i zlatnicima u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Saša Ivanović, direktor Centra Zlata, vodećeg domaćeg distributera investicijskog zlata, tvrdi kako na tržištu vlada prava pomama za zlatom:

“Zlato je poznato kao zaštita kapitala u nesigurnim vremenima, a zadnjih nekoliko godina bilo je vrlo nesigurno. Upravo zbog toga bilježimo značajan porast potražnje od 2020. godine naovamo, a dodatan poguranac domaćoj potražnji je dala inflacija i niske kamatne stope na štednju zbog kojih štediše ne žele držati novac u bankama, već traže alternativu”, navodi Ivanović.

dr. sc. Saša Ivanović, direktor Centra Zlata

Za razliku od već spomenutih nekretnina, investicijsko zlato u fizičkom obliku dostupno je svima, bez obzira na platežnu moć. Dok u nekretnine mogu ulagati samo oni s desecima tisuća eura “viška”, u zlato je moguće uložiti svega stotinu eura.

“Zlato pruža visoku razinu likvidnosti i fleksibilnosti, budući da investitor može periodično ulagati manje iznose, a svoje zlato može malo po malo i unovčavati, ako mu se ukaže potreba za to. Zbog toga su sve popularniji zlatnici i kompleti manjih zlatnih poluga od jednog grama koji su zaista dostupni velikoj većini štediša u Hrvatskoj”, napominje Ivanović.

Gdje kupiti i prodati investicijsko zlato?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa.

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na [email protected], a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet

POSLJEDNJE DODANO: