GUBITAK PRIHODA

BiH gubi 200 milijuna eura godišnje zbog šverca duhana i cigareta

Bosna i Hercegovina se suočava s gubicima od oko 200 milijuna eura godišnje zbog široko rasprostranjenog ilegalnog tržišta duhana i cigareta, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno danas. Prema istraživanju koje je proveo IPSOS među korisnicima duhana, oko 35 posto duhanskog tržišta u zemlji je ilegalno.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za INDEX.HR, ističe da je ilegalna potrošnja duhanskih proizvoda dosegnula visokih 35 posto u BiH te da su šverceri pronašli nove kanale distribucije, čime su ilegalne cigarete postale sve uobičajenije na tržištu. Tijekom prošle godine, ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana iznosila je 2.019 tona.

Gubitak od oko 200 milijuna eura godišnje za BiH ekvivalentan je polovici novca potrebnog za izgradnju najdužeg tunela na autocesti koridora Vc kroz planinu Prenj, dužine 11 kilometara, koji bi trebao povezati Hercegovinu s Bosnom.

Osim ilegalnog rezanog duhana, sve češća pojava su i cigarete s poreznom markicom s Kosova ili čak one bez porezne markice, upozorava analitičar. Ova situacija predstavlja ozbiljan problem za ekonomiju BiH i zahtijeva hitne mjere kako bi se suzbilo ilegalno tržište duhana i cigareta.

Kombinacija nedostatka efikasnih mjera kontrole, novih kanala distribucije koje koriste šverceri te sve učestalija pojava ilegalnih proizvoda stvara ozbiljne ekonomske posljedice za BiH. Očekuje se da će vlasti poduzeti hitne korake kako bi suzbile ilegalno tržište duhana i cigareta te zaštitile ekonomske interese zemlje.

POSLJEDNJE DODANO: