Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6136120b6f52df36218b45a5/80
Foto: Pixabay

'I tebe se pita!': Grad Trogir poziva građane da pošalju prijedloge malih komunalnih investicija u njihovom susjedstvu

Građanima je na raspolaganju 1,35 milijuna kuna za projekte koje sami predlože i izglasaju.

Od ponedjeljka, 6. rujna, započinje četvrto izdanje projekta participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“. Građani ponovno imaju izravno na raspolaganju 1,35 milijuna kuna iz gradskog proračuna koje mogu utrošiti na male komunalne investicije po svojoj želji. Sljedeća dva tjedna trajat će zaprimanje prijedloga građana, nakon čega slijedi evaluacija svakog prijedloga te javne tribine na kojima će se se raspravljati i glasati za svaki pojedinačni prijedlog. Oni prijedlozi koji dobiju najviše glasova građana ući će u proračun za 2022. godinu.

Budžet je podijeljen po mjesnim odborima kao i prošlih godina – uz fiksni iznos od 100.000 kuna te varijabilni iznos proporcionalno broju stanovnika: Travarica 330.000 kn, Čiovo 220.000 kn, Žedno/Mastrinka 145.000 kn, Grad 145.000 kn, Plano, 135.000 kn, Arbanija 125.000 kn, Drvenik Veli 125.000 kn, Drvenik Mali 125.000 kn.

„Ponosan sam što je Trogir i dalje jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj i prvi u Dalmaciji koji je započeo s uključivanjem građana u kreiranje proračuna. Mogu reći da je to jedan od najvažnijih projekata koje smo pokrenuli. Ogromno je postignuće zainteresirati građane za politički život grada, za to kako se troši njihov novac. Zato im hvala na dosadašnjem sudjelovanju i vjerujem da će se u velikom broju uključiti i ove godine“, poručio je gradonačelnik Ante Bilić.

Građani kao i do sada mogu predložiti investicije kojima bi poboljšali uređenost i opremljenost javne infrastrukture u svom susjedstvu, počevši od rasvjete, prometne signalizacije, koševa, nadzornih kamera, klupa, ozelenjavanja, uređivanja plaža, postavljanja ograda, autobusnih čekaonica, saniranja divljih deponija... U prve tri godine projekta građani su predložili 918 projekata, izglasali njih 108, a do sada je 90 posto njih realizirano dok je ostatak u fazi realizacije. Na javnim tribinama do sada je sudjelovalo oko 1000 Trogirki i Trogirana. Do sada je u ovaj projekt uloženo 3.9 milijuna kuna, a ovdje se mogu pogledati neki od realiziranih projekata.

Građani prijedloge mogu predati javno i anonimno i to:

Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije, koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i u predvorju zgrade Holdinga

Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada, ispuniti ga i dokument poslati na mail [email protected], s predmetom maila „I tebe se pita”

Putem online obrasca - na službenoj web stranici grada koji se može pronaći OVDJE

Poštom – preuzeti isprintani obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga (ili na službenoj web stranici grada i isprintati ga), ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita” na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Evaluirat će se svi pristigli prijedlozi. U slučaju da neki od prijedloga budžetom ili nadležnošću ne ulazi u domenu „I tebe se pita!“ i to će biti objašnjeno na javnim tribinama. Prijedlozi se mogu poslati do 19. rujna, a tribine će se održati tijekom listopada.

Ovo je 10 ranije izglasanih projekata koji su još u tijeku:

Bilin Dolac igralište - pokrenuta je javna nabava po drugi put, uskoro se očekuje ugovaranje radova (priprema terena, nasipavanje, temeljenje stupova za ogradu i temelje igrala i klupa) te nabava i montaža 4 igrala za djecu.

Park u ulici Tina Ujevića - naručeni radovi, uskoro započinje uređenje

Parking za stanare stare čiovske jezgre - u tijeku je izrada prometnog elaborata s analizom i prijedlogom parking mjesta

Asfaltiranje dijela ulice Trg Sv. Jakova kod crkve - naručeno

Streetworkout park kod novog mosta - završen je postupak javne nabave, započinje se s pripremom lokacije i radovima uskoro

Osvjetljenje pješačkih prijelaza i ugradnja markera (kolodvor, taxi stajalište, Žudika) - završen je postupak javne nabave za sve 4 lokacije i ugovoreni su radovi, koji su u tijeku

Asfaltiranje dijela ulice Put Sv. Mavra - u tijeku (rasvjeta postavljena)

Parkić za djecu u portu u Arbaniji - uskoro narudžba igrala

Nogostup nasuprot groblja u Arbaniji - u tijeku izrada projekta, uskoro realizacija

Ugradnja moloka iza crkve Sv. Križ  - izmjena lokacije (kod škrape), uskoro ugradnja


hr Mon Sep 06 2021 15:05:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dcf86f52dfc4308b45fe/80
Foto: SDŽ

"Dani volonterskog rada u Splitu": Volonteri prikupljaju donacije za obnovu petrinjske škole

Splitsko-dalmatinska županija je izdvojila 3 milijuna kuna za tu školu
Splitsko-dalmatinska županija partner je Udruge „Mi“ na projektu Regionalnog volonterskog centra Split te je za Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Gori kraj Petrinje, koja je stradala u potresu, izdvojila 3 milijuna kuna, istaknuto je danas na Danima volonterskoga rada u Splitu.

- Mi smo sufinancirali izgradnju nove škole jer je ona uništena, a ovo ljeto smo po 50 djece iz te škole i iz susjednih škola primili na ljetovanje. - izjavio je župan Blaženko Boban. Dodao je kako je volonterizam izuzetno bitan.

- Volonter ima srce, krene i riješi problem. Od srca hvala svim volonterima. - rekao je.

Antonija Matković, voditeljica Volonterskog centra Split naglasila je važnost Splitsko-dalmatinske županije u provođenju njihovih projekata.

- Županija nam se uvijek rado odazove. Ovo je volontersko-humanitarna organizacija na kojoj sudjeluje tridesetak organizacija i na svakom od štandova prikupljaju se donacije za obnovu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Gori. - rekla je Matković.
hr Sat Sep 18 2021 14:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dbb26f52dfc3308b4618/80
Foto: SDŽ

Župan Boban sa suradnicima na Zelenoj čistki u Žrnovnici

Sudjelovali su na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa zamjenikom Stipom Čogeljom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavom Đonlićem sudjelovao je na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.  

- Jako je bitno da sebe osvijestimo kako smo dužni prostor oko sebe držati čistim i urednim. Ako smo mi neuredni, nema te institucije koja može sanirati naše probleme. Na institucijama je rješavanje reciklažnih dvorišta, pretovarnih stanica i zelenih otoka, ali moramo raditi na svijesti građana o prostoru i prirodi. - izjavio je župan Blaženko Boban.

- Splitsko-dalmatinska županija prijateljski već godinama stoji uz našu udrugu i mnoge projekte sigurno ne bismo organizirali bez pomoći Županije. Najveći ponos nam je bio kada nas je prije 2 godine župan podupro u ideji da sačuvamo autohtonu žrnovsku jabuku. - izjavio je Rade Popadić iz Udruge „Žrvanj“.hr Sat Sep 18 2021 14:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

Korona u Dalmaciji: U Šibensko-kninskoj 47 novooboljilih, a u Zadarskoj 55

Donosimo brojke iz dvije županije u Dalmaciji
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Od 47 novooboljelih, 22 osobe su s područja Šibenika, devet iz Knina, sedam iz Vodica, šest iz Primoštena, dvije iz Jezera i jedna iz Rogoznice.

Trenutno je 189 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 21 pacijent, od kojih su dva na terapiji visokim protokom kisika (HFNO-u) i dva pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji (NIV-u). Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 469 osoba, od toga je 446 bliski kontakt oboljelih, a za 23 osobe je određena mjera samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku prema trenutno važećim zdravstvenim mjerama za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koje su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19. 

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 439 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Zadarska županija

Na području županije 55 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule.  

Novooboljele osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (25), Biograd na Moru (1), Benkovac (2), Obrovac (3) i  Nin (2) te općina Bibinje (3), Kolan (2), Novigrad (2), Polača (1), Poličnik (3), Posedarje (1), Povljana (1), Preko (1), Privlaka (2), Sukošan (1), Sv.Filip i Jakov (1), Vir (1) i Zemunik Donji (3).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 487  uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 487  stanovnika, a od bolesti su se oporavile 42 osobe.  

U Općoj bolnici Zadar i  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru s koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od 95 i 93 godine.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 24 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 15 pacijenata oboljelih od koronavirusa.  

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije. 
hr Sat Sep 18 2021 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59143fc0b9e03e5b058b45b4/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija upozorava: "Čuvajte se lažnih popisivača"

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima
Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom.

Jedan od takvih slučajeva zbio se u petak oko 10 sati u Zagrebu kada je nepoznata počiniteljica lažno predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik i na taj način ušla u stan. Nedugo potom u stan je došla još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit.

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima.

- Podsjećamo sugrađane da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj – terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine dok je u tijeku prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

Pozivamo građane da vodeći se navedenim budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192. Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu. - kazala je policija. 
hr Sat Sep 18 2021 13:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .