POSLAO DOKAZE

Beroš demantirao Hrvatsku liječničku komoru u slučaju smrti dvaju mladića u KBC-u Split!

“Saga” o dvije smrti koje su se zbile u veljači i ožujku ove godine u KBC-u Split, kada su preminuli 19-godišnjak i 33-godišnjak nastavlja se i dalje.

Naime, Hrvatska liječnička komora (HLK) tvrdi kako još uvijek nije zaprimila dokumentaciju, koju je u KBC-u Split, još u zadnjem tjednu ožujka izuzela zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva. Sam ministar Vili Beroš danas je odlučio demantirati to te je poslao dokaze kako je dokumentacija inspekcijskog nadzora poslana iz Ministarstva prema Hrvatskoj liječničkoj komori i to s datumom 16. travnja i kako je pošiljka uručena primatelju odnosno HLK-u.

Ministarstvo zdravstva poslalo je dokumentaciju Hrvatskoj liječničkoj komori koja ju je i dobila i sada, vrlo uskoro možemo očekivati riješenje situacije – je li liječenje u ova dva slučaja provedeno “po pravilima struke”, odnosno treba li itko i tko snositi odgovornost za smrt dvoje mladih ljudi.

Podsjetimo, prvo se radilo o smrti 19-godišnjaka koji je preminuo početkom veljače zbog disekcije abdominalne aorte (raslojavanje aorte), i to nekoliko sati nakon što je zatražio liječničku pomoć na Objedinjenom hitnom prijemu (OHBP) KBC-a Split.

Na OHBP-u je liječen zbog sumnje na bubrežne kamence. Napravljen mu je RTG pluća, pregledali su ga urolog i kardiolog, koji su otklonili sumnju da se radi o “njihovim” slučajevima. Dobio je medikamentoznu terapiju, dva je puta navodno kolabirao i tek je, po jednom izvoru nakon šest sati, a po drugom nakon osam sati, poslan na MSCT, gdje se vrlo brzo utvrdila disekcija aorte, nakon čega je u vrlo kratkom roku i preminuo.

Druga smrt, 33-godišnjeg muškarca, dogodila se sredinom ožujka, u bolnici na Križinama, gdje je čovjek došao na ablaciju srca. No zbog rijetke komplikacije, koja se pojavljuje u jedan posto slučajeva, čovjek je preminuo od tamponade srca.

Veće šanse za preživljavanje imao bi da se kojim slučajem Kardiologija i Kardiokirurgija nalaze u istoj zgradi jer da je to bio slučaj, u pomoć splitskim kardiolozima priskočio bi kardiokirurg, koji bi možda uspio riješiti problem.

Zbog svega toga Ministarstvo zdravstva RH je hitno poslalo zdravstvenu inspekciju, koja je stigla u zadnjem tjednu ožujka i vrlo je brzo obavila sve potrebne razgovore, izuzela svu potrebnu dokumentaciju i zaputila se natrag u Zagreb.

POSLJEDNJE DODANO: