Article

//www.dalmacijanews.hr/files/645357fd5d7965873a8b4595/80
Foto: Ivana Ivanović

Sinjske mažoretkinje postale su brend u gradu u kojem ističu muškarce, a konkurencija na natjecanjima priželjkuje da nastupaju revijalno...

I tako godinu za godinom, naizgled kao u vrtuljku, jer na natjecanjima poberu pehare i medalje, a svaki njihov povratak s takmičenja kao posljedicu ima kopiraj - zalijepi tekstove
I danas ljudi otkrivaju izgubljeni svijet, prepoznaju njegovu vrijednost i pokušavaju ga držati živim. Stare kamene kuće i pojate i danas imaju isti patinasti sjaj. Odavno zaboravljene masline i smokve spletene bršljanom, još uvijek imaju snage davati plod od kojeg se živi, a loza premda oslabjelih trsova u jematvi nudi slatke plodove čiji se sokovi spremaju postati ono bez čega se ne može u kraju podno Kamešnice - vino. A ničeg od navedenog ne bi bilo bez ljudskog rada, teškog rada.

Tek iz visine može se najbolje uživati u toj umjetničkoj simbiozi zemlje, kamena i čovjeka. A u svakom godišnjem dobu ta percepcija je drugačija, svaki put na poseban, drugačiji način. 

A bez rada i sati provedenih na parketu sinjskih dvorana ili otvorenim površinama i mažoretkinje u Sinju ne bi bile krasotice koje svojim plesnim pokretima opijaju kao vino, a spretnim izvedbama ocjenjivačke ukuse ostavljaju bez teksta.

I tako godinu za godinom, naizgled kao u vrtuljku, jer na natjecanjima poberu pehare i medalje, a svaki njihov povratak s takmičenja kao posljedicu ima kopiraj - zalijepi tekstove. Sinjske mažoretkinje u Požegi osvojile 12 medalja... Sinjske mažoretkinje trostruke prvakinje Europe... Sinjske mažoretkinje uspješne u Cavtatu... A na tom posljednjem natjecanju u Cavtatu osvojile su čak 21 medalju.

- Teško je kad završi jedna plesna sezona se pokrenuti, prvenstveno meni u koreografskom smislu i pronaći nešto novo što dosad nismo plesali i što me inspirira. Ove smo se godine dosta dobro spremali, iako smo svake godine, ali već sam ovdje kod kuće imala osjećaj da smo spremniji nego inače. Ipak, sam sebe je najteže procijeniti. Od jedanaest grupnih koreografija, osvojili smo svih jedanaest, pa čak i naše najmanje minime kojima je ovo bilo prvo natjecanje. Minime su zavrijedile brončanu medalju. Seniorke su posebno zablistale u dvije kategorije - u paradnoj grupi gdje smo godinama prve, i u tradicionalnom mažoret plesu u kojem zlatno nismo osvojile nekoliko godina pa nam je to bila još dodatna zadovoljština. Na te dvije koreografije i na tradicionalne pompone juniorki sam pustila suzu, a moje cure znaju da kad je pustim suzu, onda je stvarno bilo dobro - govori Vesna Samardžić, žena koja je mažoretkinje u Sinju načinila brendom grada u kojem kroz vitešku igru Alku prevladavaju muškarci. A što bi muškarci bez žena... 

- Prije nego što su postojale mažoretkinje u Sinju, bavila sam se baletom jednu godina. Taj plesni svijet mi je bio savršen. Trenirala sam i rukomet, ali se tu nisam našla i kad se pojavila priča za audicije za mažoretkinje, eto tako je sve krenulo. Do dana današnjeg - priča Samardžić koja je tu ljubav, koja se razvijala postepeno, a klik je zbilja bio na prvu, prenijela Tei Pavić koja sada trenersku palicu dijeli s njom.

- Moja trenerica u mladim danima bila je iz Kaštela pa smo silom prilika neke stvari morali sami raditi. I onda je 2005. godine trebalo složiti koreografiju za uživo javljanje iz Knina za HRT i tako mi je teta Davorka (Dukić, osnivačica Udruge Sinjske Mažoretkinje - op.a.) rekla da probam to sama kako nema Alenke Rako (prve trenerice Sinjanki, sada prve žene kaštelanskih mažoretkinja - op.a.) i napravila sam grupnu koreografiju koju su obožavali kasnije plesati. I tako sam neplanski ostala u Sinju, nisam otišla studirati u Zagreb i grah je pao na mene, uz podršku naše Davorke - sjeća se Vesna.

A pitamo je i kako nastaju te "dobitne" koreografije...

- Prvo odaberem glazbu. Zna se dogoditi i da je promijenim, ali najvažnije je naći dobru glazbu koja te inspirira i pravu verziju glazbe jer najčešće u jednu ubacujem par različitih skladbi. S jednom idejom dođeš na trening, vidiš kako ide pa odlučiš. Bila sam dugogodišnja mažoretkinja i twirlerica tako da znam vrtjeti štap, mojim kolegicama koje nisu tako krenule, možda je sad malo teže, ali ja svoje koreografije napravim doma. Cure mi nekad daju ideje, a često mi pomogne i moja Dora Runje, savjetuje i nadopunjuje - kaže.

Za postati mažoretkinja, pak, uz mnogo truda i volje, a najviše ljubavi potrebno je u malom prstu imati sluh i ritam. 

- Puno je tu više od stupanja, raznorazne plesne tehnike, baletne osnove, elementi ritmičke gimnastike. Meni je djevojčica jednom prilikom rekla da su joj mažoretkinje teže od matematike. Jer kad ti mali krenu teško je to spojiti u cjelinu, taj rad ruku, nogu i ritam u isto vrijeme i, naravno, upamtiti koreografiju. Sve dok se djeca ne sažive s time.

A u Sinju žive već više od 25 godina, i tek su krenuli...
hr Thu May 04 2023 09:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5c0254f70e4938862e8b460a/80
Foto: PIXABAY

Google uvodi promjene u Gmail, možda vam se neće svidjeti

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad

Ako paralelno koristite Googleov servis za elektroničku poštu, Gmail i još neki e-mail servis, vjerojatno ste primijetili da je pretraživanje kod Googlea puno brže i preciznije nego kod drugih servisa. - prenosi zimo.

No, to će se uskoro promijenit. I ako je suditi po najavama i Googlea, nismo sigurni kako će korisnici reagirati na te promjene. 

Naime, iz Googlea su najavili kako će promijeniti način na koj funkcionira tražilica unutar Gmail. Tako rezultati više neće biti poredani kronološki, od posljednjeg primljenog e-maila s ključnom riječi koja se traži, prema onim starijima. Ne, Google uvodi "top rezultate" odnosno na samo će vrhu stranice rezultata pretraživanja biti e-mailovi za koje Google misli da korisnik želi vidjeti tj. traži. 

Kako su pojasnili iz Googlea, koristit će strojno učenje kako bi analizirali e-mailove koji su stigli posljednji u kombinaciji s pojmom koji korisnik traži te "nekim drugim relevantni faktorima" kako bi dali najbolji rezultat pretraživanja. Najbolji za koga, mogli bismo pitati. 

Ostali rezultati, kažu u Googleu, pojavit će se u donjem dijelu ekrana, posloženi kronološki. Onako kako se to pojavljivalo do sad.

U Googleu tvrde da je ova promjena došla od samih korisnika koji su željeli "bolje rezultate pretraživanja". 

Kako bilo, promjene su neizbježne, pa će tako prvi u novim rezultatima pretraživanja Inboxa moći uživati korisnici koji koriste Gmail putem mobilne aplikacije. Promjene bi trebale biti implemenirane diljem svijeta u sljedeća dva tjedna. 

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad. 


hr Sun Jun 04 2023 14:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647c32a45d796577c68b4586/80

Splitski gimnazijalci sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta!

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!"
Pod mentorstvom prof. Dijane Ledić Begonja i prof. Maje Kralj, učenici Prirodoslovne škole Split i 1. gimnazije Split su sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta koja se održala u virtualnom okruženju.

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!“.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley obratile su se učenicima prigodnim riječima. Nakon edukativnih i interaktivnih predavanja na temu: „Kako vaš izbor oblikuje zakonodavstvo EU u budućnosti?“, učenici su sudjelovali u raspravama, postavljali pitanja te predlagali nova rješenja čime su pokazali izniman interes za konstruktivnu raspravu.

Kroz suradnju s EU parlamentom u Strasbourgu, prof. Dijana Ledić Begonja i prof. Maja Kralj su omogućile učenicima da se upoznaju sa zakonodavnom procedurom donošenja zakona najvišeg predstavničkog i demokratskog zakonodavnog tijela Europske unije, ulozi EU parlamenta u životu građana, promicanju europskih i demokratskih vrijednosti te demokratske i europske političke kulture medu mladima. 

- Na mladima svijet ostaje ali i participativna odgovornost u izgradnji zajedničke budućnosti Europske unije. – kratko je rekla prof. Dijana Ledić Begonja.

hr Sun Jun 04 2023 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b801c5d796577c68b4568/80

Nezaboravna večer "Solinska za Mašu" oduševila posjetitelje!

Svi prihodi od večeri bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu

Nevjerojatna večer pod nazivom "Solinska za Mašu" održana je s velikim uspjehom, okupivši raznoliki miks žive glazbe i suradnju DJ-eva u partnerstvu s Adriatic Social Clubom, The Flag Pubom, Caffe barom Basket Pub, RED BARON - Beer And Whiskey Barom i Cool Garden Pubom. Ovaj događaj nije samo bio proslava glazbe i zabave, već je također imao humanitarnu svrhu.

Splićani su se okupili kako bi uživali u uzbudljivom nizu nastupa talentiranih glazbenika i DJ-eva. Suradnja između Adriatic Social Cluba, The Flag Puba, Basket Puba, RED BARON - Beer And Whiskey Bara i Cool Garden Puba osigurala je raznovrsne glazbene žanrove koji su zadovoljili svaki ukus.

Posjetitelji su uživali u energičnim ritmovima i uzbudljivim nastupima izvođača, koji su osigurali da se svi prisutni zabave i uživaju cijelu noć.

"Solinska za Mašu" je bio veliki uspjeh, s izvanrednim odazivom i podrškom lokalne zajednice. Organizatori zahvaljuju svim sudionicima, izvođačima, sponzorima i volonterima koji su doprinijeli uspjehu ovog događaja.

Svi prihodi od večeri "Solinska za Mašu" bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu, pružajući joj podršku u njenim izazovima i borbi.

Ova večer je samo jedan korak u širem nizu aktivnosti! Detalje i datume svih događaja možete pronaći na Svi za Mašu web stranici, Instagram profilu ili  Svi za Mašu Facebook profilu.

 

hr Sat Jun 03 2023 20:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b6dd35d79656ebf8b46c2/80

Predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu

U Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati
Gradska knjižnica Solin poziva na predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu koje će se održati u Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati. 
Nakon putopisa - ''Euroazijske priče i jedna afrička'' (2017.) te ''Priče iz daljina – motorom od Zagreba do Vladivostoka'' (2019.), autor predstavlja knjigu ''Island – Himalaja u pet moto priča'' u kojoj Ksenija i Boris Rukavina opisuju pet putovanja motorom od 2019. do 2022. kroz dvadeset i tri države.

Na svim putovanjima Borisa Rukavinu prati supruga Ksenija, također iskusna suvozačica, koja u svim putopisima sudjeluje i fotografskom kamerom, dijeleći na taj način posebna iskustva s njihovih putovanja.
Osim putopisa, Rukavina je i autor knjige ''Putovati motorom'', jedinstvenog priručnika za sigurniju vožnju motorkotača, svojevrsnih praktično-filozofskih uputa i savjeta stečenih kroz gotovo pola stoljeća vožnje.
hr Sat Jun 03 2023 14:01:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .