BARBIROV PRIJEDLOG

Barbir bi postrožio kazne za korupciju: Od 15 do 40 godina zatvora

Damir Barbir, kandidat za Hrvatski sabor u X. izbornoj jedinici na listi “Rijeke pravde”, iznio je prijedlog izmjene Kaznenog zakona koji bi mogao bitno promijeniti pristup suzbijanju korupcije u Hrvatskoj. Njegov prijedlog fokusira se na postrožavanje kazni za koruptivna djela visokih državnih dužnosnika, poput premijera i članova Vlade.

Korupcija je, prema svim relevantnim istraživanjima, prioritetni problem ove zemlje. Svi to znamo i stalno ponavljamo, a zapravo ne činimo ništa.

Više od 370 000 naših ljudi u proteklih deset godina je napustilo zemlju i gotovo svi su rekli kako odlaze zbog korupcije, a najviša pravomoćna kazna ikad dosuđena za korupciju je 7 godina zatvora i to čovjeku koji je s pozicije premijera izdao nacionalne interes

Zato sam, u suradnji s timom pravnika, pripremio prijedlog izmjene Kaznenog zakona kojim bi se korupcija kažnjavala minimalnom zatvorskom kaznom od 15 godina, umjesto trenutne zapriječene kazne od 1 do 12 godina.

Kao saborski zastupnik, uputit ću Predsjedniku Sabora prijedlog izmjene Zakona koji, sukladno dosadašnjoj proceduralnoj praksi, može stupiti na snagu prije kraja ove godine. – objavio je.

POSLJEDNJE DODANO: