NABRIJANI TERENAC

Banožićev auto imao ilegalno ugrađene dijelove: “Skidali bi ih na tehničkom, pa vraćali. Dobio je i pušku od 25.000 eura”

Vještačenjem automobila Nissan, koji je kobnoga jutra vozio Mario Banožić, otkriveno je da na automobilu postoje dijelovi koji mu izvorno ne pripadaju i za koje ne postoji odgovarajući atest, javlja 24sata.

Nalogom su stoga naređeni pregledi tehničke ispravnosti iz Stanice za tehnički pregled vozila u Vinkovcima, gdje je Banožić svake godine odvozio svoj auto na tehnički pregled.

Kako neslužbeno doznaje 24sata, prema snimkama iz Stanice za tehnički pregled, Banožićev bi automobil na pregled uvijek bio dovožen bez spornih dodanih elemenata, a nakon što bi prošao tehnički, dijelovi bi potom bili vraćeni na automobil.

Navodno je riječ o specijaliziranim dijelovima koji od njegova 20 godina staroga terenca bez opreme prave nabrijano vozilo namijenjeno lovu. To su posebna sajla, sporan branik s prednje strane vozila, posebni nosači na krovu vozila, pojačanja osovine vozila i posebne felge.

Sve to, da bi moglo biti na njegovu automobilu, zahtijeva posebne ateste, no njih Banožić nije imao. Navodno mu je te dijelove, kažu upućeni Vinkovčani, na auto nadogradio vlasnik poznate građevinske vinkovačke firme, koji je ujedno i njegov osobni prijatelj te pratilac u lovu.

– U toj firmi svi vinkovački HDZ-ovci servisiraju svoje automobile i nabavljaju dijelove za lov. Ta firma dobiva većinu poslova na natječajima u svom resoru. U toj firmi Banožiću svaki put skinu te dijelove s automobila kad ide na tehnički, a onda ih vrate – kaže nam sugovornik.

Navodno je vlasnik te firme i kupio Banožiću skupocjenu pušku za lov od 25.000 eura.

Razlog zbog kojeg je bitan detalj vezan za nadograđeni Banožićev terenac je činjenica da je u trenutku izazivanja prometne nesreće on zapravo vozio tehnički neispravno vozilo, odnosno vozilo koje nije imalo ateste na spomenute dijelove. Ti su dijelovi njegov terenac učinili težim i sporijim, a to je također moglo pridonijeti činjenici da nije na vrijeme uspio zaobići kamion ispred sebe. To je također moglo pridonijeti i tome da je takvo “ojačano” vozilo spasilo njegov život, ali ugrozilo život vozača s kojim se sudario, navodi 24sata.

Podsjetimo, jučer je objavljena preslika nalaza Marija Banožića koji je načinio medicinsko biokemijski laboratorij vinkovačke bolnice, po kojem je kod bivšeg ministra obrane ustanovljena koncentracija od 0,21 promila alkohola u krvi.

U njemu piše da je u uzorku krvi, koji je iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema upućen na toksikologiju, kod Banožića ustanovljena koncentracija od 0,21 promila alkohola u krvi i to pomoću uređaja Beckman Coulter AU serija; metode (enzim-imunotest) kolorimetrija.

Piše da je korištena metoda enzim-imunotest te da je uzorak primljen 11. studenog u 6:52, a validiran u 7:51 sati.

Iz Županijskog državnog odvjetništa Vukovar u utorak su odaslali priopćenje u kojem tvrde suprotno.

-Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika, naveli su iz vukovarskog ŽDO-a. Naveli su i kako je, u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za kazneni postupak, 11. studenog ŽDO u Vukovaru izdalo nalog za obdukciju smrtno stradalog 40-godišnjeg vozača kombi vozila te nalog Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za toksikološko vještačenje krvi i urina 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, a nalozi su 12. studenog 2023. potvrđeni u pisanom obliku.

POSLJEDNJE DODANO: