Proslava 70-e obljetnice organiziranog turizma grada Novalje, 24. i 25. listopada

Konferencijom #TURIZAM 2030 – “The future is now” koja će se održati u srijedu 25. listopada u novaljskom Kulturnom centru Gozdenica, Grad Novalja i Turistička zajednica grada Novalje, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ličko-senjske županije i Hrvatske turističke zajednice slave 70. obljetnicu organiziranog turizma u jednom od najljepših jadranskih otočnih gradova. 

Program započinje u utorak 24. listopada izložbom “Mi i naši gosti“ koja će se uz klapsku pjesmu i gastro prezentaciju “Novaljska tavula” održati u Muzeju grada Novalje.

Na konferenciji, koja je zakazana za dan kasnije, gostovat će brojni stručnjaci, poduzetnici, politički dužnosnici te predstavnici obrazovnih institucija i lokalnih samouprava, a obuhvatit će brojna predavanja i rasprave na temu održivog turizma te zelene i digitalne tranzicije otoka. 

Cilj konferencije je prepoznati prilike koje donose zelena i digitalna budućnost te uz očuvanje postojećih resursa i tradicije te zajedno zakoračiti prema održivoj transformaciji turizma. 

Uvodno predavanje imat će gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, dok je lista govornika – impresivna: svoja će zapažanja i stručna saznanja o turizmu izložiti ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, župan Ličko senjske županije Ernest Petry, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak kao, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica te predstavnici Hrvatske turističke zajednice. Na kraju završna riječ pripast će županu ličko-senjskom Ernestu Petryu.

Istaknimo i to da je 25. listopada na programu svečano uručenje priznanja “Cvet arburože” koja će se dodijeliti tvrtkama, organizacijama i pojedincima za najveća postignuća u turizmu grada Novalje. Taj je svečani događaj zakazan u 18 sati u Kulturnom centru Gozdenica, dok će u 20 sati na Trgu Bazilike nastupiti Petar Dragojević.

Ova obljetnica nije samo proslava prošlosti, već i korak prema zajedničkoj budućnosti. Kroz dva panela raspravljat će se o održivosti, inovacijama i digitalnoj transformaciji turizma. 

Budite svjedoci kako se tradicija i moderna tehnologija isprepliću kako bismo stvorili održivu turističku destinaciju. Posjetitelje očekuje inspirirajući program, učenje od stručnjaka iz industrije i prilika za povezivanje s istomišljenicima. Dođite proslaviti s nama u Novalju 24. i 25. listopada i budite pokretačka snaga promjena koje želimo vidjeti u budućnosti – naglasio je gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

I na kraju, kao posebnu zanimljivost ističemo izložbu pod nazivom Novalja kroz povijest „Naši Gosti i MI“ na kojoj će se putem dokumenata i fotografija prikazati razvoj proteklih sedam desetljeća novaljskog turizma. Pozvani su svi stanovnici grada Novalje kao i svi gosti Novalje, a sudeći prema prikupljenim materijalima, bit će to i više nego privlačna, dakako i nostalgična izložba.

PANELI

Na velikoj svečanosti obilježavanja 70. rođendana novaljskog turizma održat će se i dva panela  – Turizam 2030 – turizam za predstojeće desetljeće, te panel o Zelenoj i digitalnoj tranziciji. Prvom panelu u središtu zanimanja bit će utjecaj nedavnih kriza na turizam, razvoj pametnih i održivih gradova kao što su to Pula, Zadar, Mali Lošinj, Cres i Novalja, potpore EU-a za turizam kao i pokušaj dobivanja odgovora na pitanje – Što nam donosi novi Zakon o turizmu?

Uz čelne ljude hrvatskog turizma svoje će mišljenje tom prigodom iznijeti i gradonačelnici Novalje, Pule, Cresa te Malog Lošinja – Dabo, Zoričić, Gregorović, i Kučić.

Zanimljiv je sastav i panelista drugog panela „Zelena i digitalna tranzicija“.  Istaknimo predstavnike Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova Europske unije, predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Soptu, ravnateljicu Agencije za obalni i linijski pomorski prijevoz, Paulu Vidović, gradonačelnika Cresa Marina Gregorovića,  kao i predsjednicu Pokreta otoka Maju Jurišić te članove projektnog tima ZEMC-a Krunu Fafanđela i Simona Ferjuca.  

PROGRAM KONFERENCIJE

24. listopada 2023.
Gradski muzej  Novalja

18.30 sati – SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE – NOVALJA KROZ POVIJEST, uz gastro prezentaciju „Novaljska tavula“ i glazbeni program

25. listopada 2023.

9.30 sati – Kulturni centar Gozdenica

POZDRAVNI GOVORI
– Gradonačelnik grada Novalje Ivan Dabo 

– Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak

– Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica

– Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije 

– Župan Ličko – senjske županije Ernest Petry

– Hrvatska turistička zajednica

UVODNO PREDSTAVLJANJE
Gradonačelnik Ivan Dabo

Novalja 2030 – Vizija turističkog grada budućnosti

PANEL 1

TURIZAM 2030 – Turizam za predstojeće desetljeće: održiv, otporan, digitalan, globalan i socijalan

TEME:
– Utjecaj nedavnih kriza na turizam
– Razvoj pametnih i održivih gradova (Pula, Zadar, Mali Lošinj, Novalja)
– Potpore EU-a za turizam
– Što nam donosi novi Zakon o turizmu?
– Pozitivni primjeri javno-privatne suradnje na kojima se razvijaju modeli i prenosive prakse za održivi turizam

Panelisti:
– Ministarstvo turizma i sporta, ministrica Nikolina Brnjac

– Hrvatska turistička zajednica
– Grad Novalja, gradonačelnik Ivan Dabo
– Grad Pula, gradonačelnik Filip Zoričić
– Grad Mali Lošinj, gradonačelnica Ana Kučić
– Grad Zadar, pročelnik za EU fondove, Ante Ćurković
– Fakultet političkih znanosti, Prof. Domagoj Bebić

PANEL 2
ZELENA I DIGITALNA TRANZICIJA
Teme:

– Razvoj zelene i digitalne transformacije u svrhu prelaska na otporniji turistički ekosustav

– Digitalizacija u prometnoj povezanosti

– Ulaganja u otoke i prometnu infrastrukturu

– Primjeri energetski samoodrživih gradova i projekata

– Energetska samoodrživost Novalje 

Panelisti:

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

– Grad Cresa, gradonačelnik Marin Gregorović
– Jadrolinija, predsjednik Uprave, David Sopta
– Pokret otoka, predsjednica Maja Jurišić
– Projektni tim ZEMC, Kruno Fafanđel i Simon Ferjuc
– Agencija za obalni i linijski pomorski prijevoz, ravnateljica Paula Vidović

13.30 sati Ručak – hotel Olea

18.00 sati – DODJELA PRIZNANJA “CVET ARBUROŽE”
              Najveća postignuća u turizmu grada Novalje

               Kulturni centar Gozdenica

20.00 sati Glazbeni program i domjenak

Koncert Petra Dragojevića

Trg Bazilike, Novalja

POSLJEDNJE DODANO: