Brčić o smanjenju stručne spreme za ŽC: “Čovjek je misterij dok mu ne pružimo priliku da se pokaže”

Iako je na Županijskoj skupštini u utorak župan Zlatko Ževrnja trebao podnijeti izvješće o svom radu u drugoj polovini prošle godine točka je povučena s dnevnog reda zbog smrti njegova oca. Na pitanja vijećnika uglavnom su odgovarali njegovi zamjenici Ante Šošić i Luka Brčić.

Nikša Jajac osvrnuo se na odluku donesenu na prošloj skupštini po kojoj je za vodeće mjesto u Županijskim cestama dovoljno biti radno sposoban.

– Zanima me jesmo li otvorili Pandorinu kutiju, hoćemo li i dalje nastaviti sa snižavanjem potrebne stručne spreme za čelna mjesta u tvrtkama – zapitao je Jajac.Odgovorio mu je Luka Brčić.

– Imenovanja koja su se događala ovdje su bila u skladu sa zakonom. Uvijek smo imali na umu da čovjek mora zadovoljiti zakonske uvjete, ali uz stručnost je jednako važno kako je netko radio ranije poslove, kakav mu je minuli rad i kakve su bile njegove organizacijske vještine i sposobnosti – kazao je i dodao kako će svi imenovani morati podnijeti izvješće o svom radu kada će se vidjeti što i koliko znaju. 

– A što kad osoba, kao u ovom slučaju, ima jako kvalitetan minuli rad, ali mu fali sprema – ponovno je pitao Jajac.

– Jedna od najtežih stvari je definirati čovjekovu osobnost, pojavnost. Čovjek je misterij, tajna, dok mu ne damo priliku da pokaže sposobnosti. Ako mu ne damo priliku on će i dalje ostati misterij – zaključio je Brčić.

Veljana Radojkovića zanimalo je kada će se uspostaviti dnevna katamaranska linija do Milne te može li se što napraviti po pitanju gužvi koje se, zbog parkiranih automobila, stvaraju u Biankinijevojulici.

Šošić mu je odgovorio da su još u srpnju bili na sastanku s ministrom Hajdašem Dončićem te da su razgovarali o tome.

– Obećao je da će donijeti odluku da to ide s nivoa države, ali nakon toga bezuspješno opet pokušavamo stupiti u kontakt s njim. Što se tiče eventualnog županijskog povezivanja, raspisan javni poziv i ako se na njega jave jedinice lokalne uprave i samouprave moguće je da ćemo to razmatrati – rekao je Šošić i najavio da će se u srijedu sastati sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom te da će razgovarati o prometnim problemima grada, ali i o stanju u Prometu.

Igora Matošića je zanimalo u kojoj je fazi projekt Holistic te što se događa s lječilištem Dječje selo . Pročelnik za gospodarstvo, Ante Katavić, mu je odgovorio je da je u tijeku izbor konzultanata koji će pratiti operativno vođenje projekta te da se čeka sastanak u Italiji na kojem bi se svi partneri trebali uskladiti.

Pročelnica za zdravstvo, Helena Bandalović, odgovorila je da je slučaj lječilišta Dječje selo na Visokom trgovačkom sudu te da bi RH u nagodbenom postupku trebala predati lječilištu pravo na upis vlasništva na nekretnini.

– To smo tražili, ustanova je pravni i moralni vlasnik liječništva, postoji i pravomoćna presuda Općinskog suda i nitko se nije žalio. Županija je poduzimala sve za revitalizaciju ustanove s Baškom vodom . Pokrili smo sve financijske terete te ustanove, a država nam nije htjela ni PDV oprostiti. Na svaki način to pripada županiji – rekla je Bandalović.

Ante Bačić htio je doznati što je točno ravnatelj županijskog Doma zdravlja potpisao s HZZO-om, pa se Dragomir Petric pohvalio kako je u odnosu na ponuđeni ugovor iz prosinca ostvareno više od 11 milijuna ušteda.

– Ovaj je ugovor manje loš, jer još ne garantira dostatno sredstava za samostalno funkcioniranje, ali je razlika nebo i zemlja u odnosu na ono što je prvotno bilo ponuđeno. Ovim smo uspjeli smanjiti novac koji bi vi trebali dodatno izdvojiti da se nismo uspjeli izboriti za bolje uvjete jedini u Hrvatskoj – rekao je Petric. Ante Čaleta tražio je da se povuče točka o poništenju Odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja plaže na predjelu ispred hotela Medena u Segetu Donjem, budući da je Končar, kao strateški partner, najavio da će preispitati svoju ulogu u hotelu Medena.

– To će dovesti do izostanka 30-ak milijuna eura investicija, ali i gubitka 150 radnih mjesta – rekao je Čaleta.

Točka nije povučena, ali mu je Šošić odgovorio da su o tome u Županiji dobili obavijest u ponedjeljak, iza 14 sati. Željko Mišić, pomoćnik pročelnika za pomorstvo i turizam, objasnio je da se 15 točaka odnosi na dodjelu koncesija na pomorskom dobru, ali da se većinom radi o koncesijama koje su i ranije bile dodjeljivane. – Bilo bi dobro da ima više zainteresiranih, ali su ovlasti definirane zakonom i zakonskim aktima. U tijeku je i izrada novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji Županiji daje jednake ovlasti kao i gradovima s više od 35.000 stanovnika, odnosno izjednačavaju se sa Splitom i Kaštelima – zaključio je Mišić.

POSLJEDNJE DODANO: