Prvi kapetan koji je LNG tankerom s ukapljenim plinom prošao Arktički ocean održao predavanje u Pomorskoj školi

Kapetan Žarko Buljević ispisao je stranice pomorske povijesti kao prvi kapetan na svijetu koji je LNG tankerom s teretom ukapljenog plina prošao Arktički ocean prevozeći jako opasni teret (ekvivalenta 50 atomskih bombi) od Norveške do Japana.

U Pomorskoj školi u Splitu svečano je obilježena deseta obljetnica kapetanova podviga. Ponosni na svog bivšeg učenika, kroz novi školski projekt „Ćakulajmo o moru“ u školi je organizirano njegovo gostovanje. Održano je u četvrtak 19. 01. sa zajedničkim ciljem da se kroz predavanje, foto i video materijale koje je za učenike pripremio kapetan, buduće generacije mladih pomoraca, prvenstveno maturanata dodatno educiraju izvan nastavnih planova i programa. I to upravo kroz profesionalni put našeg iskusnog pomorca.

Na ovaj način učenici su se upoznali sa specifičnim karakteristikama brodova za ovaj tip plovidbe, svjetskim pomorskim prečacem i njegovim značajem, sigurnosti rute, ali i klimatskim promjenama koje se događaju na tim geografskim širinama (topljenjem leda pri čemu ovaj morski put sve više dobiva na važnosti i njime se može ploviti gotovo šest mjeseci u godini) te prednostima pred standardnom rutom kroz Sueski kanal, Crveno more i Indijski ocean u čijim područjima „vladaju“ pirati.

Kapetan je učenike educirao o pripremama i treninzima posade koje prethode plovidbi u ekstremno hladnim uvjetima rada gdje se temperatura na njegovu prvom putovanju spuštala i do – 35° C, vrstama leda i karakteristikama „borbe“ s pojedinom vrstom, načinima navigacije, satelitskom praćenju putovanja, uštedama pri putovanju Sjevernom morskom rutom u odnosu na standardnu rutu u vremenu i dužini puta, a samim time i troškovima….

Budući „mladi ljudi od mora“ doznali su vrijedne informacije o važnosti ovog putovanja, a  kojem je prethodilo istraživanje i analiza rizika. Kroz primjere su spoznali koliko je znanje i timski rad na brodu neophodan jer na ovakvom tipu brodova greška je fatalna. S obzirom na to da kapetan Buljević ima agenciju za ukrcaj pomoraca, učenicima je bilo zanimljivo i „ćakulati“ s kapetanom o trenutnom stanju na tržištu rada, CBT testovima, vježbama sigurnosti za vrijeme plovidbe, plaći… pri čemu im je kapetan savjetovao da usavršavaju znanje engleskog jezika i informatičke vještine.

Mentori su novog školskog projekta „Ćakulajmo o moru“  profesorica ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijana De Marchi i profesor nautičke skupine predmeta Ivan Roščić (voditelj smjene 3. i 4. razreda). Cilj nam je da svim smjerovima škole (pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, tehničar za logistiku i špediciju i ribarsko nautički tehničar) i to prvenstveno maturantima koji nam uskoro odlaze dodatno približimo „kruh sa sedam kora“. Jednom mjesečno u školi će predavanje održati osoba koja će učenicima, ali i javnosti, kroz stručne teme pružiti vrijedne informacije iz pomorskog svijeta.

POSLJEDNJE DODANO: