Pet mjesta u kuhinji koja imaju više bakterija od WC-a

Većina ljudi kupaonicu će ribati na redovnoj bazi, u strahu od gomilanja bakterija i održavanja higijene u domu, no pritom zanemaruju puno bitnija mjesta otkuda bakterije vrebaju, tvrde stručnjaci iz britanske Nacionalne organizacije za javno zdravstvo i sigurnost. Prema njihovoj studiji, kuhinja je najčešći izvor zaraze u domu jer tamo nastaju i razmnožavaju se bakterije koje unosimo u sebe, a da toga nismo ni svjesni. Izdvojili su pet mjesta na kojima je njihova koncentracija, a samim time i opasnost, najveća. Također, upozoravaju da ta mjesta treba redovito prati ili brisati s dezinfekcijskim maramicama, piše Klokanica.

1. Ladice hladnjaka
Odjeljci za spremanje mesa i povrća spadaju u top dva najprljavija mjesta u kuhinji, a prosječan nalaz u njima sadrži Salmonellu, Listeriju, gljivice i plijesan. Svi oni lako uzrokuju sindrom pokvarenog želuca, a ljudi ih peru vrlo rijetko – jednom do dva puta godišnje. Trebalo bi ih obrisati barem jednom na mjesec. 

2. Spužvice i krpe za brisanje
Više od 85 posto ljudi spužvice za pranje suđa ne ispire na dovoljno visokoj temperaturi koja bi ubila štetne bakterije, pa one  sadrže čak šest puta više bakterija nego kvake na vratima WC-a, za koje se smatra da su velik izvor zaraze. Krpe su idealno mjesto za razmnožavanje bakterija jer su gotovo uvijek vlažne, a oko sedam posto spužvica imaju više od milijardu bakterija po mjeri od metra kvadratnog, 60 posto njih sadrži opasnu E. coli, a 25 posto njih iznimno visoke koncentracije bakterije Pseudomonas spp., koja se povezuje s infekcijama oka i kože, ali i fatalnim bolestima. 

3. Otvarač konzervi
Predmet koji se obično ne koristi na svakodnevnoj bazi već povremeno obično je vrlo prljav i prekriven raznim ostacima hrane – jer ga rijetko tko pere. Samim odlaganjem otvarača na radnu plohu, ona dolazi u kontakt s raznim opasnim bakterijama, a najčešće E. Coli. Jednostavno rješenje je staviti ga u perilicu suđa nakon korištenja, a ne u ladicu gdje ga držite.

4. Blender/štapni mikser
Iako rijetko tko doživljava svoj štapni mikser prljavim jer redovito pere donji dio koji sjecka/miješa, oni mogu biti leglo bakterija jer hrana u takvim procesima, odnosno njene čestice, lete posvuda. Nakon svakog korištenja treba ga rastaviti i oprati ili obrisati svaki dio zasebno s toplom vodom i sapunom.

5. Radne plohe i sudoper
Borba protiv bakterija počinje u sudoperu jer se tu svakodnevno nađe ostataka od pripreme hrane, pa i bakterija iz mesa. Jedan od potencijalno najvećih izvora zaraze je sirova piletina, koja je krivac za četiri od pet slučaja trovanja hranom. Kapljicama vode koje prskaju pri pranju opasna se bakterija Campylobacter, koja je jedan od glavnih krivaca za trovanje hranom, te salmonela neprimjetno šire na ruke i odjeću, sudoper, posuđe i pribor te radnu plohu. Da biste se zaštitili, ne perite sirovu piletinu, a nakon svakoga kontakta s mesom svježe peradi operite ruke. A sudoper svakodnevno perite u otopini sode bikarbone i vode ili mješavinom vode, octa i limunova soka.

POSLJEDNJE DODANO: