Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6102e60c6f52dfb4ed8b4635/80

Otkriveno da Splićani odvajaju tek 6 posto otpada, a zanimljivo je bilo na točki oko Hajduka. Jakobušić: "Mogli smo prodati Biuka i biti mirni, ali..."

Košarkaški klub Split, ako je vjerovati riječima direktora Ede Blažević, posluje stabilno. U 2020. godini klub je imao minus od 1,6 milijuna kuna, a nakon ne duge rasprave i taj je izvještaj prihvaćen.
Više od 13 sati trajala je sjednica splitskog Gradskog vijeća koja se održala na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a iscrpan Dnevni red sačinjavala su, redom, izvješća gradskih tvrtki i ustanova za prošlu godinu. I dok je kakofoniju izjava u ranim jutarnjim satima izazvao tonski zapis Upravnog vijeća Javne ustanove Športski objekti, "zaiskrilo" je i oko imenovanja Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Split, iza 21 sat.

Čelnik oporbe, Vice Mihanović (HDZ) ustvrdio je kako je Puljak Nadzorni odbor, koji je kasnije prihvaćen u sastavu: Ante Vuković, Gordan Devivi, Katarina Dorić, Oliver Vuco i Ranko Goić, izabrao subjektivno u njega postavljajući bliske ljude.

Angažirala se i Ivana Zelić Relata, Vicina stranačka kolegica, govoreći kako to nije ono za što se gradonačelnik ranije obećao zalagati dok je Mihanović pokazivao kako mu je stalo do ove teme pa je čak javno izrekao moguću poveznicu Nadzornog odbora i nove vlasti.

- Ovo je farsa, stavljate za koga mislite da je dobar, to smo i mi radili pa ste nas prozivali. Ja vam dobronamjerno govorim - iznio je Igor Stanišić (HGS).

Nije sve išlo baš glatko...

Za tri i pol godine Karepovac će biti prepun, ustvrdio je direktor splitske Čistoće na odlasku Lukša Regjo govoreći kako se mora ozbiljno razmišljati o rješenjima u budućnosti. Najavio je i kako će se do kraja rujna početi s ukopavanjem kontejnera koji će biti polupodzemni. 

Troškovi poslovanja rastu, kazao je direktor Regjo, dok je cijena odvoza smeća Splićanima i dalje najniža u Hrvatskoj. Isto kao i odvajanje otpada koje je, izvijestio je čelnik Čistoće, na niti 6 posto - tek 5.8 posto.

Splitski Promet ide u smjeru električnih autobusa koji su, kako kaže direktor Miroslav Delić, budućnost. Već u rujnu aplicirat će na europski novac. Izvještaji Čistoće ni Prometa nisu prošli, a istu sudbinu imalo je i poslovanje u prošloj godini za Stano-upravu, Splitsku obalu, Lovrinac, Parkove i nasade, Žnjan i Vodovod i kanalizaciju.

Jednoglasno je usvojeno izvješće ustanove DES, a potrebnu većinu glasova dobio je i rad Split parkinga - začuđujuće, s obzirom da su mnogo primjedbi na splitsku tvrtku koja upravlja parkiralištima imali "gradski oci".

 

Hajduk i Split "u sridu"

Na sjednici su bila i izvješća Hajduka i košarkaškog kluba Split. Hajduk je pandemijsku 2020. godinu ostavio za sobom u minusu od 21,8 milijuna kuna. Klub je osjetio posljedice pandemije te izgubio značajan dio prihoda od dolaska ljudi na tribine, jasan je bio Lukša Jakobušić, prvi čovjek Bijelih. 

Josip Markotić (MOST) zahvalio se čelniku Hajduka što je stigao pred vijećnike govoreći kako je on četvrti predsjednik otkako je on gradski vijećnik, ali i prvi koji je bio spreman odgovarati na pitanja. 
- Žalosti me da se minus nadoknađuje prodajom igračke supstance. Hajduk je profesionalni sportski klub i tu imperativ moraju biti rezultati i titule. Ne vidim da će ovim načinom kluba rezultat doći. Vjerujem u vas i vaš rad, ali želim vas pitati je li ova momčad preskupa u odnosu na rezultate koje klub pokazuje - pitao se mostovac. 

Svake godine se čeka "još samo malo", apostrofirao je Goran Kotur (SDP) Naš Hajduk govoreći kako svi očekuju da dođe taj "dan D" kada će model u potpunosti profunkcionirati. 

Branka Ramljak se vratila devet godina unazad kada je grad odobrio jamstvo Hajduku za kredit od 30 milijuna kuna što je riječima odobrio i Luka Baričić (Centar) na što je Vice Mihanović (HDZ) kako je rasprava "ljigava" jer se otišlo "izvan svih okvira".

- Postoje financijski minusi. Imajte dostojanstvo. Budimo realni, ne pretjerujmo s hvalospjevima. Svi smo mi za Hajduka - podvukao je Mihanović.

Zanimljivu je molbu imao vijećnik Centra.
- Molim vas 19. (rujna - op.a.) barem jedan ulaz za nas - kazao je Baričić misleći na ogled Hajduka i Dinama. 

- Ništa nismo napravili - odgovorio je Jakobušić pa objasnio kako nije zadovoljan ispadanjem od Tobola. 

- Zašto je to bitno? Osim zbog prestiža i navijača, 28 milijuna kuna smo izgubili. Tada nismo trebali prodati nekoga iz naše akademije. Sada prodajemo svoju djecu. Mogli smo tako i Stipu Biuka, da budemo mirni godinu i pol dana. To nije dobro, možda jest za mene, ali nije za navijače - iskren je bio čelnik Hajduka izražavajući nadu kako će do kraja godine biti u plusu.

Košarkaški klub Split, ako je vjerovati riječima direktora Ede Blažević, posluje stabilno. U 2020. godini klub je imao minus od 1,6 milijuna kuna, a nakon ne duge rasprave i taj je izvještaj prihvaćen. 
hr Thu Sep 02 2021 22:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .