Održan Hack4Split 2023 obilježen zelenim inovacijama

Iza nas je još jedno uspješno izdanje Hack4Split društvenog hackathona! Cilj ovog događaja je pronalazak i realizacija društveno korisnih zelenih rješenja koja bi unaprijedila našu lokalnu zajednicu uz korištenje najmodernijih tehnologija.

U subotu i nedjelju, 15. i 16. travnja, u prostorijama SPINIT inkubatora održan je ovogodišnji Hack4Split hackathon u organizaciji Poduzetničkog centra Splita i Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta, u sklopu University Green Digital projekta. Čak 8 timova s 33 sudionika radilo je u vedroj i proaktivnoj atmosferi na rješavanju različitih društvenih problema, čime su dali svoj doprinos napretku naše zajednice. 

Šesto po redu izdanje hackathona okupilo je na jednom mjestu značajan broj talentiranih ljudi s odličnim idejama koje su rezultirale projektima primjenjivim u različitim društvenim i gospodarskim sferama, uz zajednički nazivnik – korištenje modernih tehnologija. 

Predstavljamo vam redom sljedeće projekte: 

– Conscious Cloth – brend odjeće kojai kroz atraktivan redizajn omogućuje ponovnu upotrebu stare odjeće; 
– Dalmatian Roots – interaktivna karta eko proizvođača maslinovog ulja, vina i ostalih dalmatinskih proizvoda u regiji; 
– Quick Recycle – aplikacija za recikliranje malih količina PET otpada uz nagrađivanje korisnika; 
– Green Guardian – platforma za smanjenje jednokratne plastike u restoranima; 
– BeBee – IoT rješenje koje omogućuje kontrolu uvjeta unutar košnica za pčele; 
– CRO PET – platforma za udomljavanje napuštenih životinja; – Sortify – aplikacija za prepoznavanje reciklabilnog otpada koja uključuje nagrađivanje korisnika; 
– Pametna knjižnica – autonomne knjižnice izrađene od 3D isprintanog recikliranog materijala. 

Tim “Pametna knjižnica” osvojio je nagradu “Best Design” za prototip kojeg su izradili u samo dva dana. “Best Green Solution” nagradu je osvojio tim “Sortify”, dok su sveukupni pobjednici hackathona i nositelji nagrade “Best Team” proglaženi tim “BeBee” koji su odradili najbolji posao tijekom hackathona.
Osim radnog i natjecateljskog dijela hackathona, održane su i radionice na temu validacije ideje koje su vodili Arjan Goudsbloom i Tomas Pinjušić te radionica prezentacijskih vještina koju je vodila Pinija Poljaković. Sudionici su tokom hackathona imali na raspolaganju i 10 mentora iz različitih područja poslovnog i tehničkog razvoja proizvoda ili usluge. 

Hack4Split se, kao zeleno orijentirani hackathon, kroz projekt University Green Digital HUB ove godine odvija na tri lokacije, na partnerskim sveučilištima u Španjolskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj. 

Glavni cilj projekta je jačanje digitalnih, zelenih i poduzetničkih vještina studenata, sveučilišnih startupa i sveučilišnih djelatnika te jačanje kapaciteta ustanova visokog obrazovanja u području podučavanja za digitalnu i zelenu tranziciju. Projekt “University Green Digital HUB” traje 24 mjeseca, a sufinanciran je sredstvima iz programa Erasmus+.

POSLJEDNJE DODANO: