Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64e1d0b05d7965cbce8b4573/80
Foto: Pixabay

SOA dobiva nove ovlasti, nadzirat će tisuće tvrtki, stručnjaci zatečeni: "To će stvoriti problem"

Marko Rakar, IT stručnjak i najglasniji kritičar te ideje...
Sve je izvjesnije da će jedna od agencija koje čine tajnu službu u Hrvatskoj, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), postati novi domaći regulator. Prema prijedlogu novog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, koji je u javnoj raspravi primio više od sto komentara, SOA bi nadzirala internetsku zaštitu kritične državne infrastrukture. Na prvu logično, dok se iz Zakona ne shvati da će pod "kritičnu infrastrukturu" država popisati i obvezati i veći broj privatnih tvrtki. - piše Jutarnji list

Marko Rakar, IT stručnjak i najglasniji kritičar te ideje, kaže da se tako SOA pozicionira ne samo kao tijelo koje će provoditi nadzor, nego i kao regulator.

- Čak i ako ignoriramo činjenicu da mandat koji im ovaj Zakon daje nije u skladu sa zakonskom ulogom SOA-e, puno veći problem je u tome što imamo obavještajnu agenciju koja se bavi stvarima koje bi po svojoj prirodi trebale biti riješene kroz javni i otvoreni proces - smatra Rakar.

Navodi da je kibernetička zaštita sličnija preventivnoj i primarnoj zdravstvenoj zaštiti ili, primjerice, sigurnosti u prometu nego pitanjima kriminala i obavještajne djelatnosti kojima se SOA inače bavi.

- Ovim Zakonom će se SOA, kao zatvorena i netransparentna organizacija, biti prisiljena baviti temama i razinom komunikacije s tisućama pravnih subjekata s kojima inače nema doticaja, i to na načine koji su u direktnoj suprotnosti s temeljima obavještajne djelatnosti - kaže Rakar.

Upravo na to upozoravaju i iz odvjetničkog društva Porobija & Špoljarić.

Sukob interesa

- Smatramo određivanjem SOA-e kao središnjeg državnog tijela za područje kibernetičke sigurnosti, odnosno, de facto, određivanjem SOA-e kao regulatornog tijela koje nadzire primjenu ovog Zakona te ujedno provodi neposredni nadzor nad adresatima nepogodnim, budući da bi se time potencijalno kompromitiralo opće djelovanje SOA-e kao središnjeg i ključnog obavještajnog tijela RH - komentira odvjetničko društvo.

Pojašnjavaju da bi SOA kao regulator mogla ući u situacije u kojima bi bila u sukobu interesa.

- Morala bi birati između interesa subjekata koje regulira i povjerljivosti informacija koje postanu dostupne prilikom provođenja regulatornih ovlasti s jedne strane i prikupljanja, analize i korištenja istih povjerljivih informacija ako bi takve informacije potencijalno predstavljale podatke koji bi se mogle koristiti u svrhu zaštite interesa RH ili čak zaštitu nacionalne sigurnosti - navodi društvo.

Otpor suradnji

Na to upozorava i Rakar. Oboje se slažu da bi tada zadaća SOA-e morala biti da prije svega štiti interese RH, ali to će stvoriti problem u suradnji s tvrtkama kao i s regulatorima EU. Naime, novi Zakon dio je implementacije nove regulative EU o zaštiti kritične infrastrukture preko interneta, takozvanog NIS2, i Hrvatska će pritom morati surađivati s drugim tijelima EU i razmjenjivati informacije o napadima i ranjivostima svoje kritične infrastrukture. I Rakar i odvjetničko društvo pitaju se kako će se takva suradnja odvijati otvoreno i transparentno kad će jedino Hrvatska za regulatora kibernetičke sigurnosti postaviti svoju tajnu službu. Štoviše, vide i problem u suradnji s privatnim tvrtkama.

- Zbog očekivanog i razumljivog tajnovitog i netransparentnog djelovanja SOA-e, smatramo da postoji opasnost od korištenja regulatornih ovlasti u ostvarivanje svrha koje nisu primarno regulatorne prirode, a što bi se vrlo lako moglo shvatiti od strane reguliranih subjekata kao potencijalna zlouporaba regulatornih ovlasti na njihovu štetu te bi moglo rezultirati značajnim otporom suradnji s regulatorom - navode Porobija & Špoljarić.

Vlada, pak, navodi da je SOA najopremljenija za takvu zadaću te da se najveći broj kibernetičkih napada danas odnosi na državno-sponzorirane napade, poput onih koji dolaze iz Sjeverne Koreje, i djela organiziranog kriminala, poput napada koji dolaze iz Rusije.

- Hrvatska ima bolje opremljenih civilnih ustanova za takav zadatak, poput CARNetova CERT-a ili ZSIS-a - ističe Rakar i podsjeća da slične poslove u telekomima i bankama već rade Hakom i HNB.

Vlada procjenjuje kako će broj obveznika Zakona porasti tri puta, a Rakar tvrdi i znatno više. Privatnim tvrtkama prijete kazne i od 10 milijuna eura ili dva posto ukupnog prihoda na globalnoj razini.

- Osim svih državnih i javnih tvrtki, svih velikih i srednjih privatnih tvrtki, to će zahvatiti i nepoznat broj malih. To će biti nekoliko tisuća pravnih subjekata - zaključuje Rakar.

hr Sun Aug 20 2023 10:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6518531dcc6747b41a8b4599/80
Foto: Unsplash

Objavljen poziv otočanima koji žele ukloniti svoja otpadna vozila

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za iskaz interesa za provedbu Akcija uklanjanja otpadnih vozila na otocima (ZO-12/2023). Predmet Javnog poziva odnosi se na odbačena otpadna vozila kategorije M1 i N1 sukladno članku 3. Pravilnika o gospodarenju otpadnim vozilima.

Pozivaju se zainteresirani građani koji žele predati svoje otpadno vozilo ovlaštenom sakupljaču i za to ostvariti naknadu da se jave u Grad Zadar, Odsjek za zaštitu okoliša na e-mail adresu: [email protected] ili tel. 023/208-145 ili 023/208-120 u svrhu prijave podataka o vozilu. Prijave na Javni poziv je moguće podnijeti do 22. listopada 2023. godine.

Cilj ovog Javnog poziva je čišćenje lokacija na otocima u kojima su nepropisno odbačena otpadna vozila i predaja ovlaštenim sakupljačima radi daljnje obrade te očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata. Ovim akcijama jačamo svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, javlja 057 Info.

hr Sat Sep 30 2023 18:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/53761151179942335b063ce7/80
Foto: Ilustracija

Ustavni sud odlučio: Visoki kazneni sud splitskom dileru povrijedio pravo na slobodu

Naime, nakon što je uhićen sredinom 2020. protiv njega i još četvorice okrivljenika provedena je istraga

U pitanju je slučaj splitskog dilera koji je podnio ustavnu tužbu jer je Visoki kazneni sud RH, ključni sud u Hrvatskoj, gotovo dva mjeseca odlučivao o njegovoj žalbi na produljenje istražnog zatvora. Na taj mu je način, utvrdio je Ustavni sud RH, prekršeno jamstvo nepovredivosti osobne slobode zajamčeno Ustavom RH, prenosi N1

Drugim riječima, sud koji postoji tek nešto više od dvije godine, a osnovan je kako bi ujednačavao sudsku praksu, već je uhvaćen u kršenju Ustava.

Pravo na slobodu zajamčeno je Člankom 24. Ustava koji kaže: “Svaka se osoba koja je uhićena ili pritvorena ima pravo žaliti sudu, koji će bez odgode odlučiti o zakonitosti lišenja slobode”. No, u ovom slučaju prošlo je gotovo dva mjeseca od žalbe što ju je uložio optuženik, do trenutka kada mu je odluka Visokog kaznenog suda uručena.

Okrivljeni diler podnosi ustavnu tužbu u kojoj podsjeća da se u istražnom zatvoru nalazi već tri godine. Naime, nakon što je uhićen sredinom 2020. protiv njega i još četvorice okrivljenika provedena je istraga.

Zatim im je suđeno na Županijskom sudu u Splitu, te su svi proglašeni krivima zbog preprodaje ukupno 7,7 kilograma razne droge vrijedne milijun kuna. Skrivali su ju, utvrđeno je, u bačvama koje su se nalazile u suhozidima u okolici Klisa.

No, Visoki kazneni sud presudu ukida, pa ovaj diler traži da ga se pusti iz istražnog zatvora. Županijski sud u Splitu ga odbija i slučaj nakon njegova žalbe završava ponovno na Visokom kaznenom sudu.

Tamo žalbu razmatraju gotovo dva mjeseca. Pravdaju se da je riječ o velikom spisu, s oko tisuću stranica. Svi okrivljenici su se žalili na produljenje istražnog zatvora, pa je odlučivanje potrajalo.

“Nakon sjednice vijeća drugostupanjskog suda potrebno je sačiniti nacrt odluke koji se potom dostavlja predsjedniku i članovima vijeća. Zatim se rade potrebne korekcije i dopune nacrta, a potom se odluka, radi kontrole zakonitosti te eventualnih manjkavosti, dostavlja sudskoj evidenciji. Nakon što konačna odluka drugostupanjskog vijeća prođe sve te instance, dostavlja se službi prijepisa. Ova odluka je u službi prijepisa zaprimljena 5. lipnja 2023., kada je počeo i štrajk državnih službenika i namještenika u pravosuđu. I ta činjenica donekle je utjecala na sveukupan rad i žurnost u ovom predmetu. Međutim, unatoč tome postupanje Visokog kaznenog suda RH po žalbi optuženika kronološki se ne može objektivno okvalificirati kao ‘dugotrajno'”, pokušao se opravdati Visoki kazneni sud.

Ustavni sud prihvaćajući ustavnu tužbu optuženog dilera pozvao se na više presuda Europskog suda za ljudska prava među kojima su i dva u kojima je utvrđena povreda prava na slobodu, a postupci su trajali 17 i 23 dana.

Zato je mjesec i 28 dana u slučaju splitskog dilera doista predugo, pa je zaključeno da je Visoki kazneni sud napravio propust i prekršio Ustav.

hr Sat Sep 30 2023 17:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Sve je više lažnih eura, evo kako ih možete prepoznati

Ako vam je novčanica sumnjiva, trebate je predati u Hrvatsku narodnu banku ili odnijeti u policiju

Uvođenjem eura povećao se i broj lažnih novčanica. Direkcija nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja ovih dana organizira edukacije o dizajnu i zaštitnim obilježjima euronovčanica i kovanica i o postupanju s oštećenim i sumnjivim novcem.

Obično je lako provjeriti jesu li novčanice autentične. Dovoljno je novčanicu dignuti prema izvoru svjetla i pogledati vodeni znak, zaštitnu nit ili prozirni registar. Kod novijih tu je i smaragdna brojka (brojka apoena). Ipak, građani to rijetko rade pravdajući se nedostatkom vremena.

-Ako vam je novčanica sumnjiva, trebate je predati nama u Hrvatsku narodnu banku ili odnijeti u policiju. Nakon vještačenja, ako se ispostavi da je novčanica oprana ili nešto slično, dobit ćete natrag originalnu novčanicu. Međutim, ako je krivotvorena, ona nema vrijednost i za nju ne dobivate ništa, objašnjava Mirjana Zurak, vještakinja iz Hrvatske narodne banke.

Lani je iz optjecaja povučeno 376 tisuća krivotvorenih euronovčanica, što je osam posto više nego godinu prije. Oko dvije trećine povučenih krivotvorina čine novčanice od 20 i 50 eura. Iako je broj krivotvorina i dalje malen u odnosu na ukupan broj novčanica u optjecaju, oprez je nužan jer krivotvoritelji su sve napredniji, piše Večernji.hr.

hr Sat Sep 30 2023 16:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65180932cc6747aa0d8b47f5/80
Foto: Dalmacija.hr

Na Peristilu održan koncert iznenađenja povodom blagdana svetog Jeronima

Koncert su organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita

U subotu je na splitskom Peristilu u povodu blagdana svetoga Jeronima i dana Splitsko-dalmatinske županije  održan koncert iznenađenja kojega su organizirali Splitsko-dalmatinska županija i Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita.

-Dragim sugrađankama i sugrađanima naše županije želim sretan blagdan svetoga Jeronima, našeg zaštitnika. 

U organizaciji županije i naše najbolje glazbene škole Josip Hatze građanima smo poklonili koncert iznenađenja na Peristilu, rekao je župan Blaženko Boban. 


 

hr Sat Sep 30 2023 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .