Najnoviji podaci
koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action
Network) pokazuju da voće posjeduje najopasnije pesticide. Nalazi se na skoro
svakoj tržnici, volimo ga jesti, a rezultati pokazuju da i minimalna
konzumacija ovog voća šteti zdravlju, piše B92.
Na osnovu službenih
podataka, izvještaj je pokazao da je veliki dio europskih krušaka (49 posto),
grožđa (44 posto), jabuka (34 posto), šljiva (29 posto) i malina (25 posto)
tretiran vrlo opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je
poznato da utječu na razvoj brojnih zdravstvenih problema, prenosi Poslovni.hr
Organizacija
upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među
najzagađenijima bile portugalske, belgijske i nizozemske kruške. Sličan slučaj
je i s jabukama – najzagađenije su nizozemske, a potom grčke i portugalske.
–Temeljno pranje
trebalo bi ukloniti ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se
koriste za sprečavanje truljenja tijekom skladištenja i transporta). Međutim,
mnogi suvremeni pesticidi ono su što se naziva ‘sistematskim’, što znači da se
apsorbiraju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se
ostaci pesticida često nalaze u tijelu samog proizvoda, pa ih pranje površine
neće ukloniti, rekao je svojevremeno Nick Mole iz britanskog ogranka PAN
organizacije.