Na Masleničkom mostu podignuta hrvatska zastava baš kao i prije 30 godina kad su ponovno spojeni sjever i jug Hrvatske!

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, u nedjelju, 22. siječnja 2023. godine, na Masleničkom mostu podignuta je hrvatska zastava na jarbol te je u čast 30. obljetnice iznad Masleničkog mosta u isto vrijeme preletio avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Pilatus PC-9.

Hrvatska zastava podignuta je baš kao i 1993. godine, kada je spojen sjever i jug Hrvatske,a zastavu je podignuo umirovljeni pukovnik Željko Lončar zajedno s djecom Osnovne škole Petar Zoranić iz Jasenica.

U sjećanje na poginule hrvatske branitelje u operaciji Maslenica, 22. siječnja 2023. položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, na spomen obilježju 4. gardijske brigade Pauci u Islamu Latinskom, na spomen ploči postrojbama HRM-a u Posedarju te kod spomen križa na Masleničkom mostu za poginule pripadnike Vojne policije.

Zajednički vijenac položili su izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić te izaslanik ministra obrane državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, predstavnici OS RH i MUP-a, izaslanstvo županija, gradova i općina predvođeno županom Zadarske županije Božidarom Longinom, predstavnici udruga veterana gardijskih brigada, HV-a, Vojne policije i HRM-a, obitelji poginulih i drugi. Molitvu odrješenja za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je don Ivo Topalović.

Tijekom dana održana je i molitvena hodnja Koracima nade u istinu od Islama Latinskog do Pridrage, moto defile od Zadra do Masleničkog mosta te memorijalni maraton Da se ne zaboravi.

Obilježavanje će se nastaviti na širem području Zadarske županije do 13. veljače, nizom prigodnih događanja u sjećanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u operaciji Maslenica, a osobito onih koji su položili svoje živote u oslobađanju ovih prostora.

POSLJEDNJE DODANO: