Article

//www.dalmacijanews.hr/files/631b78b218d1cb4bbb8b45d7/80
Foto: screenshot Youtube

Charles III. proglašen monarhom Australije i Novog Zelanda

Time je zamijenio kraljicu Elizabetu koja je umrla u četvrtak u 96. godini
Charles III. službeno je proglašen šefom države Australije i Novog Zelanda na ceremonijama u nedjelju u glavnim gradovima tih zemalja.

Na Novom Zelandu, u parlamentu u Wellingtonu održano je proglašenje Charlesa III. za monarha, čime je on zamijenio kraljicu Elizabetu koja je umrla u četvrtak u 96. godini.

Govoreći s parlamentarnih stepenica, premijerka Jacinda Ardern rekla je okupljenima da je nakon kraljičine smrti Novi Zeland ušao u vrijeme promjena, piše HRT

- Kralj Charles III. ... dosljedno pokazuje svoju duboku brigu za našu naciju, rekla je.

hr Sun Sep 11 2022 08:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/6326dbd118d1cbb1d58b461c/80
Foto: unsplash

U ovom Europskom gradu ove nedjelje zabranjeno je prometovanje za sva vozila

Iznimke su vozila hitne pomoći, autobusi, taksiji

Pod sloganom “Pariz diše” francuska prijestolnica provodi ove nedjelje sedmosatnu zabranu upravljanja motornim vozilima kako bi građani uživati u boljem zraku i miru, a riječ je akciji koja se provodi od 2015. godine.

Osim na periferiji od 11 do 18 sati  - u cijelom gradu stanovnicima je dopušteno koristiti se prijevoznim sredstvima koja ne onečišćuju okoliš kao što su bicikli, romobili, koturaljke ili se mogu voziti vozilima javnog prijevoza.

Čak i električna vozila zabranjena su, a prekršiteljima prijeti kazna od 135 eura, javlja N1.

Iznimke su vozila hitne pomoći, autobusi, taksiji.

Godine 2021., kada je bio proveden dan bez motornih vozila, koncentracije dušikova oksida bile su “za 20 posto manje od uobičajenih nedjeljom”, naveo je Zavod za mjerenje kakvoće zraka u pariškoj regiji Airparif. Da bi se stimulirala vožnja na dva kotača na Trgu Concorde u samom središtu organizirane su usluge popravka bicikala.

Prigodne manifestacije obuhvaćaju glazbenu paradu na biciklu te “šetnju”  skateboardom u zapadnom dijelu grada.

Gradonačelnica Anne Hidalgo koja je ponovno izabrana da vodi Pariz 2020. godine favorizira vožnju biciklom te je u francuskoj prijestolnici nekoliko velikih prometnih osi rezervirano za bicikliste i pješake.

Svake nedjelje ili jedne nedjelje u mjesecu pojedine ulice zatvaraju se za promet motornim vozilima.


hr Sun Sep 18 2022 10:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/631e2da918d1cb46c48b4593/80
Foto: Srpska radikalna stranka

Srpska pravoslavna crkva odlikovala ratnog zločinca Vojislava Šešelja

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodijelio vladika Irinej
Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je odličje Svetog vladike Mardarija vođi radikala Vojislavu Šešelju, priopćila je Srpska radikalna stranka.

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodijelio vladika Irinej, koji je, kako se navodi u priopćenju, rekao da mu je “pripao dio časti i ugodna dužnost da u ime cijenjenog vladike Longina uruči ovo divno odličje u ime divnog Božjeg tješitelja, sveca, našeg gotovo suvremenika, Svetog brata Mardarija”. - prenosi N1.

Šešelj je izrazio kako mu je zadovoljstvo i čast “kao nedostojan” primiti ovo visoko crkveno odlikovanje, dodaje se u priopćenju.

Vođa radikala dodao je kako je, dok je boravio u Americi, Kanadi i Australiji, zatekao Srbe tamo “podijeljene, zavađene krvlju i nožem”.

- Pokušao sam, na svakom mjestu gdje sam ostao, prevladati ovaj rascjep, ujediniti crkvu i imao sam dosta uspjeha. Prvi put su dolazili jedni drugima u crkvene domove, crkve, samostane, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla uvelike otvorio put da se to doista postigne. - rekao je Šešelj.

Inače, Vojislav Šešelj je 2018. osuđen na deset godina zatvora od strane Haškog suda zbog poticanja na progon, deportaciju i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

hr Sun Sep 11 2022 20:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/631b78b218d1cb4bbb8b45d7/80
Foto: screenshot Youtube

Kralj Charles III obratio se naciji: 'Uvijek je vidjela najbolje u ljudima. odajem počast sjećanju na svoju majku i njezinu službu'

Po prvi puta narodu Velike Britanije se obratio novi kralj Charles III.
Novi kralj Charles III. danas se po prvi puta obratio naciji Velike Britanije nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II.

Kralj je na početku govora istaknuo kako se obraća s velikom boli i tugom zbog smrt majke.

Njezino Veličanstvo je tijekom života bilo nadahnuće i inspiracija cijeloj obitelji. Dugujemo joj mnogo toga jer nam je pružila toliko ljubavi, nježnosti, razumijevanja i bila nam primjeru. Živjela je dobar život. Osim osobne tuge s većinom od vas dijelimo dubok osjećaj zahvalnosti tijekom kojih je moja majka služila narodima.

Kazao je kako se njegova majka žrtvovala dužnosti i da se njezina odanost narodu i zemlji nikada nije pokolebala. 

 Ljubav, divljenje i sve ostalo što je nadahnjivala postao je zaštitni znak njezine vladavine. Kombinirala te kvalitete uz toplinu, humor. Uvijek je vidjela najbolje u ljudima. Odajem počast sjećanju na svoju majku i njezinoj službi.  Znam da njezina smrt donosi veliku tugu i dijelim taj osjećaj gubitka s vama.

Tijekom 70 godina, kralj je rekao kako se puno toga promijenilo te da je uz kraljicu nacija uvijek prosperirala  te da 
 uloga i dužnosti monarhije također ostaju kao i odnos i obveze monarha prema Engleskoj crkvi.

Obećajem da ću se pridržavati ustavnih načela. Služit ću vam s lojalnošću, poštovanjem i ljubavlju. Moj će se život promijeniti. Više toliko vremena neću moći posvećivati humanitarnom radu, ali znam da će se on nastaviti od strane drugih. Ovo je i vrijeme promjene za moju obitelj. Računam na pomoć svoje voljene supruge Camille.

Rekao je kako njegov nasljednik princ William, sada preuzima škotsku titulu kao i odgovornost 
 za vojvodstvo Cornwella koje je on obavljao više od 50 godina te ga je proglasio princom od Walesa.

Na kraju je poručio svojoj majci:

Dok započinješ posljednje veliko putovanje da se pridružiš tati, hvala ti na ljubavi i predanosti našoj obitelji i na obitelji nacija kojima si toliko marljivo služila. Neka te anđeli odvedu na tvoj vječni počinak. 
hr Fri Sep 09 2022 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/631a2cc818d1cbf9b58b45e4/80
Foto: Screenshot / YouTube

U Britaniji dočekan novi kralj Charles III

Kraljica Elizabeta vladala je 70 godina
Nakon smrt engleske kraljice Elizabete II. koja je preminula u 97. godini života, red za krunu dočekao je njen prvorođenac princ Charles.

Od danas kralj Charles III. dočekan je ispred Buckinghamske palače uz veliku podršku i ovacije građana.

Izašao je zajedno sa suprugom Camilom te se rukovao s građanima i obišao cvijeće koje je ostavljeno oko palače u znak na sjećanje kraljice Elizabete.

Novi britanski kralj, najduže je čekao svoj red na tron - 70 godina. 

Kralj Charles javnosti će se obrati oko 19 sati prema našem vremenu. 
hr Fri Sep 09 2022 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .