Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f3e9818daf72d40758b4591/80
Foto: Ilustracija

Njemačka skida Hrvatsku s liste visokorizičnih zemalja!

Ovo znači da će sve turističke agencije ovog vikenda raditi punom parom i biti pripravne za sve upite jer val putovanja kreće

Uoči vikenda kada u Njemačkoj počinju veliki školski praznici za Duhove, njemački Institut Robert Koch trebao bi danas maknuti Hrvatsku s liste visokorizičnih zemalja. To je odlična vijest za hrvatski turizam, koji bi mogao ostvariti i neke malo veće brojke u iduća dva tjedna kada tradicionalno Nijemci putuju na motre. - prenosi Jutarnji list.

Ako je sudeći po onome što se dogodilo ovog Uskrsa, kada je Istra uz Mallorcu jedina u Europi bila zelena, i kada su praktički njemački turisti u jedan dan bez ikakve najave došli pred vrata istarskih hotela, kampova i kuća za odmor, taj bi se scenarij mogao ponoviti. I to u masovnijem broju zbog ljepšeg vremena.

- To znači da od nedjelje za povratak u Njemačku više neće biti potrebna karantena, već samo negativan test. Također, cijepljeni i oni koji su preboljeli COVID već su oslobođeni karantene. Lijepa je to vijest za početak ovog vikenda, kazala je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

A to znači da će sve turističke agencije ovog vikenda raditi punom parom i biti pripravne za sve upite jer val putovanja kreće. Doduše, turističkom bi sektoru bilo lakše da smo imali bolju situaciju prije dva tjedna i da nas je tada ovaj njemački Institut maknuo s liste rizičnih zemalja. Tada bi Duhovi uistinu prošli van svih očekivanja.


hr Fri May 21 2021 15:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5f327a5adaf72d4a658b45b3/80
Foto: Dalmacija News

Dobre vijesti iz Njemačke: Hrvatska postaje prva COVID-safe destinacija

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac započela je jučer dvodnevni radni posjet Münchenu
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac započela je jučer dvodnevni radni posjet Münchenu, i to sastankom s Karlheinzom Jungbeckom, zamjenikom predsjednika Njemačkog autokluba ADAC čije je sjedište u bavarskom glavnom gradu. Riječ je o najvećem takvom udruženju u Europi koje čini 22 milijuna članova i koje je jedna od najutjecajnijih europskih institucija što se tiče putovanja automobilom i kampinga, piše Novi list.

Naime, vodič ADAC-a često se, ne bez razloga, naziva »Biblijom za kampiste«. Ministrica je, uz ostalo, na radnom sastanku, kojem su prisustvovali i drugi predstavnici hrvatskog turističkog sektora, predstavila sve ono što je Hrvatska kao jedna od omiljenih turističkih destinacija Bavaraca, i općenito gostiju iz Njemačke, ove godine odradila na pripremi sezone, prvenstveno na planu sigurnosti.

Kako doznaje Novi list, domaćini iz ADAC-a bili su iznimno zainteresirani za hrvatski projekt Safe Stay in Croatia. ADAC je za glavnu temu svibanjskog broja njihova Reisemagazina, jednog od najpoznatijih njemačkih izdanja za putovanja, odabrao Kvarner i Istru što je dodatna potvrda popularnosti hrvatskih destinacija među njemačkim ljubiteljima putovanja.

Suradnja će se, doznalju nakon sastanka, još intenzivirati.


Brzo do informacija


– Drago mi je što mogu reći kako je sastanak jako dobro prošao. Naime, u ADAC-u su iskazali interes da našu suradnju podignemo na još viši nivo te su nam ponudili prvi institucionalni okvir, odnosno sporazum između ADAC-a i našeg Ministarstva, kroz koji bi ustvari Hrvatska bila označena kao prva »COVID-safe destinacija«.


S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju. Konkretno, gost će jednostavno i brzo dobiti sve potrebne informacije, preko ADAC-ove aplikacije najboljih cestovnih ruta, informacija kako ući u Hrvatsku, do ADAC-ove aplikacija za nautički turizam, s obzirom na to da je Hrvatska istaknuta i kao jedna od najtraženijih nautičkih destinacija, ali i auto i moto karte Hrvatske, kamping karte, ostalih publikacija vezanih uz kampove te pojačane zajedničke promocije…


Bila je to prilika i da se članovi hrvatske delegacije zahvale članovima ADAC-a, ali i svim ostalim gostima iz Njemačke koji su lani, u teškoj turističkoj godini, ostali vjerni Hrvatskoj kao destinaciji. Isto tako, ministrica je, dakle, predstavila i projekt Safe Stay in Croatia koji je naišao na odličan odaziv te je dogovoreno kako će se njemačke partnere redovito direktno informirati o svemu što se čini na pripremi sezone i sigurnosti gostiju.


– Doista mogu reći kako su nam pružili ruku partnerstva i suradnje jer upravo u Hrvatskoj vide velik potencijal. Primjerice, što se tiče kampova, mi smo na drugom mjestu po interesu njihovih članova, a ove godine je 13 hrvatskih kampova označeno najprestižnijom oznakom ADAC-a Superplatz. U ADAC-u su prepoznali i činjenicu da smo među rijetkim zemljama koje su u prioritet stavile procjepljivanje turističkog sektora te izuzetno dobar odaziv turističkih djelatnika, kao i to da radimo puno na samoj edukaciji turističkog sektora kroz projekt Safe Stay, koji, uz ostalo, uključuje i kontrolu. Pojasnili smo i kako je u konačnici cilj da se probudi svijest da se svi u sektoru moraju pridržavati mjera, rekla je resorna ministrica.


Povećanje kvalitete


Na pitanje kako je kod njemačkih partnera primljena vijest Instituta Robert Koch prema kojem je Hrvatska »u zelenom«, dakle, Nijemci koji se vraćaju iz Hrvatske u svoju zemlju ne trebaju testiranja, osim u avioprometu pri čemu je za boarding potreban brzi antigenski test, Brnjac je istaknula kako je ta vijest imala odličan odjek u Bavarskoj.


– Već iz prvih kontakata u glavnom bavarskom gradu optimistična sam što se tiče sezone i dolazaka njemačkih gostiju. Hrvatska je dugogodišnja omiljena autodestinacija ovih gostiju i sigurno da nam u prilog ide i dogovorena daljnja suradnja s ADAC-om oko promoviranja Hrvatske kao COVID-sigurne destinacije broj jedan, zaključila je Brnjac.


Na sastanku u ADAC-u Brnjac je istaknula i planove Hrvatske po pitanju nacionalnog plana oporavka i otpornosti, odnosno kazala kako će se sredstva plasirati u povećanje kvalitete, od smještajnih kapaciteta do turističke ponude, po čemu je Hrvatska visokorangirana.


Hrvatska ministrica turizma jučer poslijepodne razgovarala je i s Hubertom Aiwangerom, potpredsjednikom bavarske Vlade i državnim ministrom gospodarstva, zemaljskog razvoja i energetike.
Danas su, pak, na redu sastanci s predstavnicima bavarske Udruge autobusnih prijevoznika, s obzirom na to da je autobusni promet, pogotovo za Kvarner i Istru važan izvan glavne sezone, a autobuseri su u pandemiji imali snažan pad prometa, kao i s Melanie Huml, bavarskom državnom ministricom za europske i međunarodne poslove, piše Novi list.
hr Tue Jun 15 2021 09:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa7ea166f52df84348b45bf/80
Foto: Pixabay

EU za istragu podrijetla koronavirusa: "Svijet mora znati što se dogodilo kako bismo izvukli pouke"

“Sada je ključno omogućiti istražiteljima puni pristup svim informacijama važnim za utvrđivanje podrijetla pandemije”, rekla je von der Leyen.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel zauzeli su se u četvrtak za istragu nastanka koronavirusa kako bi se doznala istina o početku pandemije.

“Svijet mora znati što se dogodilo kako bismo izvukli pouke. Podržat ćemo sve napore da se osigura transparentnost i dozna istina”, izjavio je Michel na konferenciji za novinare.

I predsjednica Komisije ima isto stajalište.

“Moramo znati od kuda je došla ova strašna globalna pandemija”, rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Ursula von der Leyen je ukazala i na važnost lekcije naučene iz financijske krize 2008. godine. S obzirom da je EU dobro analizirao tu krizu i razvio odgovarajuće alate i u sadašnjoj zdravstvenoj krizi mogao je brže reagirati. Sada treba učiniti isto i osigurati da se ovakva kriza nikada više ne ponovi, rekla je predsjednica Komisije.

“Sada je ključno omogućiti istražiteljima puni pristup svim informacijama važnim za utvrđivanje podrijetla pandemije”, rekla je von der Leyen.
hr Sat Jun 12 2021 17:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Europarlamentarci odobrili uvođenje EU-ovih covid putovnica

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, pozdravila je ishod glasovanja i naglasila kako će potvrda uvelike olakšati slobodu kretanja, što je od velike važnosti za turistička odredišta diljem Europe.
Europski parlament je odobrio uvođenje digitalnih potvrda EU-a da je osoba cijepljena, ima nov negativan rezultat testiranja ili da je preboljela covid-19 čime će se olakšati putovanja unutar Unije.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u utorak navečer odobrili uvođenje digitalnih zelenih potvrda od 1. srpnja s 546 glasova za, 93 protiv i 51 suzdržanih za građane EU-a, te s 553 glasova za, 91 protiv i 46 suzdržanih za državljane zemalja izvan EU-a, objavio je Europski parlament u srijedu.

Tu je inicijativu Europska komisija iznijela 17. ožujka, nakon čega je pokrenut hitan postupak za uvođenje potvrda.

Cilj inicijative uspostava je jedinstvenih europskih pravila prekograničnog kretanja uoči ljetne turističke sezone, kako bi se ponovno potaknula putovanja i pokrenuo gospodarski oporavak uklanjanjem nedoumica koju kod putnika stvaraju različita nacionalna određivanja karantena, testiranja i ostalih mjera.

Digitalna zelena potvrda koja će se primjenjivati na rok od 12 mjeseci, "dokazivat će" tri stvari; da je osoba preboljela koronu, da je cijepljena ili ima negativan test u posljednja 72 sata.

Neće biti preduvjet za slobodno kretanje te se neće smatrati putnom ispravom.

Besplatno će ju izdavati nacionalna tijela, a bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku i sadržavati QR kod.

Također je osigurano 100 milijuna eura za kupnju testova kako bi testiranje za građane bilo povoljno i dostupno.

Izvjestitelj EP-a za inicijativu o uvođenju digitalnih zelenih potvrda i španjolski eurozastupnik Juan Fernando López Aguilar (S&D) raspravu na plenarnoj sjednici je otvorio istaknuvši da je ova inicijativa jedna od najbrže donesenih u parlamentu.

"Europska komisija njome želi riješiti jedan od najozbiljnijih problema uzrokovanih pandemijom, suspenziju Schengena i ograničavanje slobode kretanja", rekao je Aguilar.

Odluče li neke države uvesti dodatna ograničenja Aguilar je istaknuo da "moraju to na jasan način građanima priopćiti najaviti 48 sati unaprijed i 24 sata prije stupanja na snagu ovih mjera".

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders rekao je da je "digitalna zelena potvrda rezultat zajedničkog opredjeljenja triju institucija za postizanje konkretnih rezultata za građane EU".

U svojem je izlaganju Reynders pričao o dva vrlo važna načela vezana za digitalne zelena potvrde.

"Prvo, države članice neće moći nametnuti dodatna ograničenja putovanja svima koji posjeduju digitalne zelene potvrde ako ta ograničenja nisu nužna. Drugo, gdje se takva dodatna ograničenja izriču na iznimnoj osnovi, države članice morat će izvijestiti Komisiju i javnost unaprijed", zaključio je Reynders.

Reynders je na kraju istaknuo važnost zaštite podataka te zaključio da "svojim decentraliziranim i izvanmrežnim sustavom provjere, digitalna zelena potvrda će se truditi osigurati vrlo visoku zaštitu podataka".

Kao član nadležnog Odbora za građanske slobode (LIBE), u raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik Karlo Ressler (EPP/HDZ).

"I oni koji su mjesece proveli zatvoreni u svojim stanovima za ekranima, a i tisuće obitelji koje žive od turizma u Dalmaciji, Istri i drugim dijelovima Europe, sada zaslužuju uobičajenu ljetnu sezonu, odmor i život nalik onome prije pandemije", istaknuo je zastupnik Ressler, naglasivši da je Hrvatska među prvim državama članicama bila spremna za izdavanje potvrda.

"Devet država, poput Hrvatske, spremne su za primjenu i prije roka. Do 1. srpnja to moraju biti i ostale članice ako želimo ponovno imati – normalno europsko ljeto. To je preduvjet za oporavak turizma koji čini desetinu europskog i gotovo petinu hrvatskog gospodarstva", zaključio je Ressler.

Među rijetkom skepticima našao se hrvatski eurozastupnik Mislav Kolakušić koji je rekao da smo "više od dva stoljeća stvarali demokraciju, pravo na slobodu kretanja i zabranu medicinskih istraživanja na ljudima", a sada, cjepivom i digitalnim zelenim potvrdama "želimo žigosati zdrave ljude".

Povodom rasprave HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol naglasio je da će potvrde olakšati slobodno kretanje građana koje je vrlo važno za nadolazeću turističku sezonu.

"Iako su određene države članice EU već implementirale sustav za digitalne zelene potvrde na svojim graničnim prijelazima, uključujući i Hrvatsku koja je to učinila prva u Uniji 1. lipnja, posebno je važno da sve države članice nakon donošenja zakonodavnog okvira, implementiraju sustav taj sustav do 1. srpnja u svrhu normalnog odvijanja turističke sezone", istaknuo je Sokol o dodao da "više nemamo previše vremena".

Neusklađena kontrola unutarnjih granica tijekom pandemije uzrokovala je društvene i gospodarske poremećaje, a digitalna zelena potvrda omogućit će građanima posjete svojim obiteljima, rad preko granica i odlazak na odmor bez potrebne karantene po dolasku ili povratku.

"Vjerujem da digitalna zelena potvrda predstavlja poboljšanje u odnosu na posljednjih godinu i pol dana, budući da olakšava kretanje, a ne predstavlja preduvjet za prelazak granice", zaključio je Sokol, priopćio je ured zastupnika.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, pozdravila je ishod glasovanja i naglasila kako će potvrda uvelike olakšati slobodu kretanja, što je od velike važnosti za turistička odredišta diljem Europe.

"Iako potvrda nije savršeno rješenje, ona je najbolje što imamo u ovom trenutku. Potvrda će potaknuti više građana da putuju na turistička odredišta jer će s njom izbjeći karantenu po povratku s odmora. Zajedno s ohrabrujućim stopama cijepljenja, ove potvrde su presudne za uspješnu i sigurnu ljetnu turističku sezonu" kazala je Zovko i pozvala da se po jednakom principu uključe i potvrde iz trećih zemalja, kako bi se olakšalo prekogranično kretanje unutar i izvan EU-a, priopćio je ured zastupnice.

Vijeće EU-a sada treba službeno prihvatiti tekst koji će se zatim objaviti u Službenom listu kako bi stupio na snagu 1. srpnja 2021.
hr Wed Jun 09 2021 12:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/60bf7ffc6f52dff0a18b4574/80
Foto: Youtube

Mladić pravomoćno osuđen na doživotni zatvor

Objavljena je pravomoćna ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba

Ratko Mladić je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor!

Peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u sjedištu tog suda u Haagu objavilo je pravomoćnu presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba. - piše Index.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je u studenom 2017. Mladiću kaznu doživotnog zatvora pošto ga je proglasio krivim za najteže ratne zločine tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Na tu su se presudu žalili tužiteljstvo i obrana.


hr Tue Jun 08 2021 16:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .