ODREĐENI BENEFITI

Anušić o vojnom roku: “Pokrenuli smo povećanje naknade za one koji odsluže vojni rok”

U DNEVNIKU Nove TV gostovao je ministar obrane Ivan Anušić koji je komentirao izbore i izborne liste, vojni rok…

Anušić je potvrdio da još nisu definirane sve pojedinosti za vojni rok.

Detalji se još usuglašavaju. Načelnik glavnog stožera sada je Tihomir Kundid koji je preuzeo aktivnosti i operativno organiziranje vojnoga roka od bivšeg načelnika stožera, admirala Hranja.

U ovome se trenutku dovršava prijedlog o provođenju obveznog vojnog roka. Mogu reći da će vojni rok trajati tri mjeseca, da će biti obavezan, da će ostaviti mogućnost priziva savjesti koji je ustavna kategorija, i da će se svakako popularizirati poziv u vojsku, rekao je.

Ročnici će u ta tri mjeseca naučiti sve što treba sadržavati temeljna vojna izobrazba, sve što vojska i Oružane snage kao disciplina mogu naučiti osobu.

Priziv savjesti i civilno služenje vojnoga roka – da, bit će  puno duže nego tri mjeseca, ići će se na popularizaciju vojne obuke tijekom ta tri mjeseca. Prošli tjedan pokrenuli smo povećanje naknade za one koji odsluže vojni rok sa 750 na 900 eura. Određene benefite imat će oni koji odsluže obvezni vojni rok u cijelosti. Odrađivanje vojnog roka neće biti labavo, ali neće biti niti rigorozno kako neki možda misle, rekao je te dodao da će se vojni rok moći izbjeći opravdanim zdravstvenim problemima.

Upitan o tome kakvo je stanje morala u HDZ-a uoči parlamentarnih izbora, ministar Anušić rekao je da je na visokoj razini.

Krećemo u izbore i naravno da su ulozi i očekivanja veća. Ulazimo u proces koji će odlučivati o politici u sljedeće četiri godine. Naravno da smo svi malo življi, odgovorio je.

Nismo do kraja definirali izborne liste, ali smo složili metodologiju. Liste će vrlo brzo biti finalizirane, najavio je te dodao da mu je sasvim svejedno kada će biti izbori. Mi smo spremni, rekao je.

HDZ će na ovim izborima proći dobro. Hipotetski ne želim govoriti jer sam u potpunosti fokusiran na svoju 4. izbornu jedinicu i na uspjeh koji ću napraviti u svojoj izbornoj jedinici. Nemam ništa protiv da nastavimo Hrvatsku voditi s ovakvom istom “ekipom”, istim kadrom kako to i sada vodimo. Svi imaju moju potpunu podršku, zaključio je.

POSLJEDNJE DODANO: