Article

//www.dalmacijanews.hr/files/56097b853bb0d934128b486a/80
Foto: Katja Žanić

"Kineski" moljac na splitskom području: Nova pošast parkova, vrtova,...

Gusjenice izgrizaju listiće i koru mladih izboja, zbog čega dolazi do sušenja dijelova ili čitave biljke...

Sve više naših sugrađana tuži se, ne znajući što je uzrok tome, kako im je ukrasni grm, šimšir ili topijar, ispred dvorišta izgubio svoj zeleni izgled i ostao potpuno ili djelomično bez lišća, a gole grane obavila je paučina. Od Katje Žanić iz Insituta za jadranske kulture i melioraciju krša doznali smo da se lišćem ukrasnih živica hrani šimširov ili buksusov moljac (Cydalima perspectalis) koji se opasno nastanio i na našem području, te osim što se brzo širi čini i velike štete izgrizajući listiće i koru mladih izboja zbog čega dolazi do sušenja dijelova ili čitave biljke.

- Pregledom uzoraka biljaka šimšira (Buxus sempervirens), s kaštelanskog i splitskog područja, utvrđena je prisutnost šimširovog moljca (Cydalima perspectalis). Prvi nalaz ovog štetnika u Hrvatskoj zabilježen je 2012. godine u Istri. Kako se radi o izrazito invazivnoj vrsti, štetnik se je u dvije godine proširio na područje Varaždina, Međimurja, Osijeka, Zagreba, Karlovca, Pule i Dubrovnika, a od srpnja smo i sami svjedoci brojnih dojava zabrinutih građana Kaštela a posebice članova udruge "Lijepa naša Kaštela" o primjetnim štetama na ovoj ukrasnoj biljnoj vrsti. Da ne bi bilo zabune, štetnik je prisutan i na splitskom području, što je potvrđeno pregledom sakupljenih uzoraka – kazala je Žanić.

Vrlo štetna i invazivna vrsta moljca

Budući da je šimšir sastavni dio vizure naših vrtova, groblja i drugih javnih površina, Žanić smatra kako je vrlo važno upoznati javnost s problematikom vezanom uz ovog štetnika.

- Šimširov moljac je leptir, a potječe iz Azije. U Europi je prvi put pronađen u Njemačkoj 2006. godine, odakle se je proširio na veliki dio kontinenta. Smatra se da je unesen iz Kine nekvalitetnim sadnicama zareženim šimširom. Nadalje, distributeri po europskim državama isto tako na burzi kupuju te jeftine sadnice i evo danas imate naše veleprodajne centre koji prodaju "kontaminirane" ukrase biljke, tako da brzo širenje ovog štetnika objašnjavamo aktivnim letom leptira. I dok naši gradovi i općine troše novce na suzbijanje na javnim površinama mi ih imamo oko naših okućnica – smatra ovaj problem i ne baš tako jednostavno rješivim Žanić.

Ova vrsta je vrlo štetna i invazivna pa se smatra ozbiljnom prijetnjom posebice u starim povijesnim vrtovima i grobljima gdje se šimšir već stoljećima njeguje kao ukrasna biljka. Mlade gusjenice se hrane samo gornjom stranom lista, a starije gusjenice žderu lišće, zelene izbojke i koru, što narušava estetski izgled biljke, uzrokuje potpuni gubitak listova i ugibanje mladih biljaka.

- Napad se može lako prepoznati po svilenkastim, paučinastim, zaprecima na vrhovima izbojaka, u kojima se nalaze odrasle gusjenice. Nažalost, štete se najčešće kasno primijete jer se mlade gusjenice zadržavaju u unutrašnjosti gustih biljaka šimšira. Kada dođu do vanjskih dijelova biljke štete su vidljive, no tada je najčešće već prekasno za suzbijanje jer je došlo do gubitka skoro svih listova. Leptiri imaju raspon bjelkastih krila smeđeg ruba do 4 cm. Jaja odlažu na donju stranu šimširovog lišća. Mlade gusjenice su zeleno-žute boje sa crnom glavom, dok odrasle gusjenice postaju zelene i imaju karakteristične debele crne i tanke bijele pruge po sebi sa crnim točkama na leđnoj strani – objašnjava Žanić.

Kako ga se riješiti?

Štetnik se može suzbijati mehaničkim, ekološki najprihvatljivijim načinom i kemijskim mjerama, a temeljem pravovremenog utvrđivanja početne zaraze tj. prisutnosti gusjenica.

- Napadnute biljne organe treba spaliti, a ne ih odlagati u kompost. U proljeće je potrebno redovito pregledavati grmove, osobito njihovu unutrašnjost jer su male gusjenice skrivene u unutrašnjosti grma pa rani napad ostane neprimijećen. U tom smislu se preporuča razmicanje izbojaka i pregled unutrašnjosti grmova odakle počinje napad. Tamo gdje je to izvedivo, preporuča se sakupljanje aktivnih gusjenica te uništavanje zapredaka u kojima se nalaze starije gusjenice na mirovanju radi kukuljenja. Kao učinkovita metoda suzbijanja pokazalo se i "pranje" grmova visokotlačnim peračima (npr. Miniwashom) - rekla je Žanić.

Ako napad izmakne kontroli, te je previše gusjenica na grmovima da bismo ih mehanički mogli uništiti, moramo posegnuti za kemijskim sredstvima, savjetuje Žanić, te dodaje kako se najbolji rezultati postižu ako insekticide primjenite dok su gusjenice u mlađim razvojnim stadijima.

- Kemijski se štetnik može suzbijati insekticidima (primjena u večernjim satima kad pčele ne lete) i to dok su gusjenice što mlađe (duljine nekoliko mm) i nisu zaštićene u zapretku Savjetuje se i prekrivanje tretiranih biljaka folijom dan-dva nakon prskanja kako bi se uništio što veći broj gusjenica. Od insekticida koji imaju dozvolu za primjenu na ukrasnom bilju a čija je aktivna tvar manje toksikološki škodljiva, preporuča se koristiti kombinaciju:tiakloprid (Calypso SC 480) + alfacipermetrin (Fastac 10 EC, Direct 10 EC) ili deltametrin (Decis 2,5 EC). Nadalje, mogu se koristiti, pogotovo za suzbijanje mlađih stadija gusjenice ekološki povoljni insekticidi kao što su biotehnički insekticid metoksifenzoid(Runner 240 EC) ili biološki insekticid Bacillus thuringiensis (Baturad WP) – savjetuje Žanić.

Nakon provedbe suzbijanja svakako treba nastaviti pregledavati grmove radi moguće nove infestacije štetnikom koji dolijeće sa drugih zaraženih biljaka, te prema potrebi provoditi mjere zaštite.

hr Mon Sep 28 2015 19:41:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603cdd2b6f52df91ec8b4651/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro otkrio zašto je otišao iz Domovinskog pokreta i tko mu podmeće

Turbulentno je u Domovinskom pokretu nakon neopozive ostavke Miroslava Škore, koji se 20. srpnja iznenada povukao s mjesta predsjednika stranke te šokirao i stranačko vodstvo i članstvo.

Već više od dva tjedna nagađa se o razlozima njegove ostavke, licitira se s njegovim nasljednicima, a posljednjih dana u medije je iscurila priča kako je bio prisiljen odstupiti zbog navodno nekontroliranog trošenja stranačkog novca i nepriličnog odnosa sa svojom 25-godišnjom asistenticom Nikolinom Brajković. Prema toj priči, koju nitko nije službeno potvrdio, ona je potrošila veću svotu novca koristeći se stranačkom kreditnom karticom, a on je njoj na račun stranke kupovao skupe darove. S tim kompromitirajućim informacijama navodno ga je suočio njegov zamjenik Mario Radić, koji je u međuvremenu postao v.d. predsjednika stranke. Uza sve to, plasirana je neugodna informacija da je Škoro stranci naplatio 5200, a isporučio samo 1200 butelja svoga vina.

Prenosimo dio Škorinog intervjua za Večernji list.

Gospodine Škoro, ispada da ostavku niste podnijeli kako biste otvorili prostor svom nasljedniku, nego da ste se povukli zbog žene i novca?

Nadam se da ljudi koji su to objavili imaju dokumente jer sve što je izgovoreno morat će obrazložiti Državnom odvjetništvu, Državnom uredu za reviziju, Poreznoj upravi i na sudu.

Znači li to da spremate tužbe?

To znači da sam 29. srpnja Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio kaznene prijave protiv bivšega glavnog tajnika stranke Darija Žepine, predsjednika Nadzornog odbora Krešimira Bubala i članice Nadzornog odbora Ljiljane Vuletić. Već sam prije upozoravao na nedostatke i nepravilnosti u organizaciji i materijalno-financijskom poslovanju stranke, ali kako se ništa nije poduzimalo, sada tražim da se utvrdi je li to funkcioniralo prema propisima. Osim toga, predao sam Državnom uredu za reviziju prijedlog za provođenje revizije, a 2. kolovoza Poreznoj upravi da provede porezni nadzor nad strankom.


hr Thu Aug 05 2021 21:27:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5edf93ca6f2ab8df5d8b45f4/80
Foto: D.N.

Beroš: Nova karta ECDC-a pobuđuje oprezni optimizam i obvezu

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako nova korona karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti na kojoj je hrvatska obala i dalje u narančastom, a ostatak Hrvatske zelen, pobuđuje oprezni optimizam i obvezu.
- Nova ECDC karta pobuđuje oprezni optimizam, ali i obvezu. Hrvatska nastavlja biti najsigurnija destinacija na Mediteranu, no put do sigurne zone je lakši nego li zadržati taj status", napisao je ministar na twitteru.

Cijepimo se i poštujmo mjere na dobrobit naših građana i posjetitelja Hrvatske, poručio je ministar zdravstva

Cijepljeno 49,1 posto odraslog stanovništva

Zaključno s 4. kolovoza utrošeno je 3.109.586 doza cjepiva, a cijepljeno je 40,8 posto ukupnog stanovništva, odnosno 49,1 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 10.705 doza cjepiva, a od toga je 3547 osoba cijepljeno prvom dozom.

U Hrvatskoj je 1.656.936 osoba cijepljeno barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.506.706 osoba (1.452.650 osoba cijepljeno s dvije doze, a 54.056 osoba cijepljeno je cjepivom Jannsen), što čini 44,7 posto odraslog stanovništva.
hr Thu Aug 05 2021 21:24:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c86b94829111ce1018b45ba/80

Opet izdano narančasto upozorenje: Moguće grmljavinsko nevrijeme i bujične poplave

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasto upozorenje za područje osječke, riječke, kninske, splitske i dubrovačke regije za četvrtak.

Na području kninske regije lokalno se očekuje obilna kiša te izraženi pljuskovi s grmljavinom, lokalno obilnom oborinom u kratkom vremenu i kratkotrajno olujnim udarima vjetra. Najjači udari vjetra mogli bi biti do 65 km/h.

Na području riječke, splitske i dubrovačke regije očekuju se izraženi pljuskovi s grmljavinom i kratkotrajno olujnim udarima vjetra.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, poručuju iz Stožera civilne zaštite.


hr Thu Aug 05 2021 19:44:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ec027b26f2ab85f298b4702/80
Foto: HRT/Screenshot

Božinović: Poklič Za dom spremni je kažnjiv i policija će napraviti sve što je u skladu sa zakonom

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je da je poklič Za dom spremni zabranjen te da će policija sigurno napraviti sve što je u skladu sa zakonom.
- Nemam konkretan uvid ili neko izviješće što se dogodilo. Taj poklič je zabranjen, kažnjiv i policija će sigurno napraviti sve što je u skladu sa zakonom", rekao je novinarima Božinović tijekom proslave 26. obljetnice VRO Oluje.

Dodao je da o konkretnom slučaju ne može u ovome trenutku govoriti. "Znate da je ovdje policija puno puta prijavila korištenje tog pokliča, ali nije to uvijek dobilo svoj pravosudni epilog", kazao je.

Preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću dio su rješenja

Na pitanje jesu li preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću problematične u ovakvoj situaciji, Božinović je rekao kako one nisu problem, već dio rješenja.

Mediji su prenijeli snimku na kojoj se vidi da je nekolicina ljudi u Kninu uzvikivala ustaški pozdrav "Za dom spremni", koje je predvodio predsjednik udruge 9. bojne HOS-a i njen ratni zapovjednik Marko Skejo.

Na pitanje je li to bilo kršenje zakona i epidemioloških mjera, Božinović poručuje kako "nije neki pasionirani stalker gospodina Skeje" te kako će sve vidjeti iz izviješća policije.

Poklič ZDS treba sankcionirati

- To je apsolutno poklič, pozdrav koji nema pravo građanstva, koji treba sankcionirati. Naravno postoje neke situacije o kojima se može razgovarati. To je sada nešto što bi trebali svi, pogotovo u politici, zauzeti nekakav stav, vidjet što se od toga i na koji način može implementirati u određena rješenja", kazao je Božinović.

Dodaje da će policija odraditi svoj posao čim pregleda snimku.

- Policija je uvijek radila svoj posao i uvijek je prijavljivala. Upravo u ovim krajevima te policijske prijave nisu uvijek, ili su tek možda u nekim pojedinačnim slučajevima, dobivale pravosudni epilog, što onda nije dobro ni za policiju", ističe Božinović.

Po pitanju zakonske zabrane pokliča, Božinović kaže kako to nije u njegovoj nadležnosti.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina također je kazao kako nije vidio taj događaj te da ne može ništa konkretno reći.
hr Thu Aug 05 2021 16:13:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .