U PRVIM SATIMA VELIKOG PETKA

Andrej Plenković šetao za križen u Svirču

Za križen u Svirču na otoku Hvaru šetao je i premijer Andrej Plenković u društvu splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, u tradiciji koja je već generacijama vezana uz Veliki četvrtak na otoku Hvaru, a u kojoj se noću s četvrtka na petak skrušeno moli i hodi kilometre po otoku, svatko iz svoje mjesne crkve. Inače, u Svirču je rođen Andrejev otac.

Nositi križ ovdje je poput dobitka na lotu, a premijer Plenković otkrio je da se za nošenje križa predbilježio i sin njegovog rođaka Antonio koji bi križ trebao nositi 2026. ili 2027. godine.

– Zadnjih nekoliko godina zbog posla i različitih okolnosti nisam mogao dolaziti na procesiju, ali mi je drago što sam opet ovdje. Vidim jako puno ljudi i prijatelja koje znam godinama. Ne znam koliko ću moći šetati jer sam u zadnje vrijeme u slabom ritmu – rekao je novinarima.

Posljednji put je u Svirču bio 2019. godine. Od kampanje do kampanje?

– Nije, 2019. godine nije bilo nikakve kampanje. Neobičnije je što nam je kampanja u trenutku kada je početak priprema za Uskrs i kada se završavaju rokovi za predaje lista, tako da ovo sve skupa ide pomalo neuobičajeno. To je dobro za introspekcije, empatije i preispitivanja svega što činimo i zato mi je drago što sam došao. Ova noć je bitna i jedno svojevrsno osvježenje za nove izazove – kazao je premijer.

POSLJEDNJE DODANO: