Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60edea076f52df70da8b4582/80
Foto: DalmacijaNews

Akteri konstituirajuće sjednice bili su zadovoljni, svi osim Stanišića. "Držimo oči otvorene! Kvaliteta i provedivost su ključni!"

Iz drugog pokušaja konstituirano je splitsko Gradsko vijeće.
Prvi predsjednik u rotaciji čelnika lokalnog Parlamenta je Jakov Prkić, a potpredsjednici su Željko Domazet i Vice Mihanović. Mihanović je izabran jednoglasno, za Prkića i Domazeta nisu glasovali vijećnici Kerumovog HGS-a.


Jakov Prkić: "Iz druge, ali nikad nije kasno..."

- Drago mi je da smo se uspjeli konstituirati iz drugog pokušaja, ali nikad nije kasno. Iskreno se nadam kako ćemo zajedno savjesno i odgovorno, prvenstveno u interesu grada Splita i Splićana. Nadam se da će rasprave na Vijeću biti konstruktivne, dobre i da ćemo izbjegavati sve što se događalo u prethodnim sazivima poput razmaka između sjednica Gradskog vijeća i pretrpanog Dnevnog reda - rekao je Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju) novinarima.

Hoće li vaš mandat biti četiri godine?

- Ne, nego onako kako smo se i dogovorili. Rotirat će se naša koalicija, SDP i lista Ramljak-Mamić.

To znači da se vi vraćate četvrtu godinu?

- Ne. Otprilike ćemo te četiri godine podijeliti na tri dijela.

Bilo je govora da će sjednice biti sazvane svakih mjeseca dana?

- Upravo tako. Nadam se da ćemo od jeseni krenuti redovito. Prve jedna, dvije sjednice će imati veći Dnevni red, jer moramo hvatati zaostatke, ali nakon toga ćemo se redovito sastajati.

Kada onda očekujemo prvu sjednicu?

- Nadam se već do kraja ovog mjeseca.

Što bi se trebalo naći na Dnevnom redu?

- Trebamo se tek dogovoriti. Vjerojatno će se na Dnevnom redu naći zaostatci iz prethodnog saziva i neke nove točke. Prvenstveno izmjene GUP-a i Prostornog plana grada Splita.


Ivica Grković: "Držimo oči otvorene!"

- Nismo bili prijelomni jer je i HDZ podržao predsjednika Gradskog vijeća, što nam je bilo drago vidjeti. Mi smo, kako smo i tražili, dobili još nekoliko prilika da razjasnimo način na koji ćemo funkcionirati i rješavati potencijalne probleme. Zadovoljni smo, jedva čekamo da se uhvatimo konkretnih projekata i programa - pred novinarima je rekao Ivica Grković (MOST).

Zašto niste željeli mjesto predsjednika Gradskog vijeća?

- Želimo ostati u situaciju da nemamo formalnu funkciju nego da u našem klubu, s tri predstavnika koja imamo, držimo oči otvorene, gledamo kakvi projekti i programi dolaze na Dnevni red i svakako ćemo ih podržati kada se uvjerimo u njihovu kvalitetu i provedivost.

Spominje se projektna suradnja.. Jeste li potpisali kakav formalni dokument?

- Ništa nije potpisano niti smo tražili da išta potpišemo. Idemo od sjednice do sjednice, držat ćemo se onoga što smo govorili u kampanji - vrijednost projekta po sebi će biti garant da ga mi podržimo.

Znači da ste sve dogovorili riječima?

- Imamo džentlmenski dogovor. Vidjet ćemo kako ćemo ga se pridržavati.Branka Ramljak: "Treba se raditi u interesu grada!"

Nakon sjednice pred kamere je stala i Branka Ramljak (Nezavisna lista Ramljak-Mamić).

Nositelj liste Tomislav Mamić podnio je ostavku i neće biti dio Vijeća. Koji su razlozi?
- Nema nikakvih posebnih razloga. Tomislav Mamić je sudjelovao cijelo vrijeme u našoj kampnji, ali kad je došlo vrijeme za odluku hoće li se više angažirati u Gradskom vijeću, on je rekao da mu to njegove obveze ne omogućavaju. Prva zamjena je bila osoba treća po redu. Mi smo s Tomislavom stalno u kontaktu, obavještavamo ga u svemu i on, kao i svi mi gradski vijećnici, naglašavamo to da se treba raditi u interesu grada i javnom interesu. 

Nema nikakvog potpisivanja, hoćete li vi na tome inzistirati?
- Ne. Moje iskustvo s nekoliko sastanaka je da je sve to bilo vrlo kolegijalno, vrlo konstruktivno i bile su teme o kojima smo cijelo vrijeme govorilo - poticajna stanogradnja, završetak ulica koje su žile kucavice grada, briga za najmlađe i najstarije...Goran Kotur: "Treba se ozbiljno pristupiti svakom projektu!"

Oštar je bio Goran Kotur, čelnik SDP-a Split.

- Dosadašnji razgovori o suradnji su bili konstruktivni, ali nedovoljni da bi gradska vlast bila uspješna. O nekim stvarima, nažalost, doznajemo isključivo iz medija. Potrebni su temeljiti razgovori o projektima i rokovima za njihovo provođenje kako bi ova gradska vlast imala uspješan start i završetak. SDP će inzistirati na tome da ozbiljno razgovaramo o projektima i rokovima. Način suradnje nije bitan, ali je bitno u što krećemo, koji su rokovi i što na kraju krajeva dajemo građanima za nadu da će se napraviti. Moramo biti precizni nakon što snimimo stanje.

Ako će ova vlast biti ozbiljna, a SDP stoji iza ove vlasti, isto tako imamo pravo inzistirati da se ozbiljno pristupi svakom projektu, da se zadaju realni rokovi i mjerljivi ciljevi po kojima će se ova vlast moći ocjenjivati nakon četiri godine. Vjerujemo da će ovaj mandat toliko i trajati.


Vice Mihanović: "Ozbiljna politika umjesto politikanstva!"

Vice Mihanović (HDZ) novi je potpredsjednik Vijeća koji je jedini izabran jednoglasno.

Imamo Gradsko vijeće... I vi ste podržali konstituiranje...

- Mi smo kao opozicijska stranka glasali za Jakova Prkića, kojemu i ovim putem čestitam na izboru jer imamo puno posla u gradu i smatramo da osim gradonačelnika i dogradonačelnika, da bi grad funkcionirao treba imati i Gradsko vijeće. Tim činom smo željeli dati doznanja da nam je interes našeg grada na prvom mjestu i smatram da je prioritet da se gradonačelnik, njegova ekipa i Gradsko vijeće, koje se sastoji od vladajućih vijećnika, a mi to nismo, što prije uhvate posla i pokušaju ostvariti sve što su govorili u kampnji.

Rekli ste da ste dali određeno vrijeme gradonačelniku da radi svoj posao. Pokazujete dobru volju...

- Mi se držimo riječi koje smo javno kazali. To je u skladu sa standardima demokracije i pristojnosti. Nije lako doći odjednom i uhvatiti se posla. Nama nije prioritet baviti se politikanstvom nego ozbiljnom politikom.

Vi ste izabrani jednoglasno, zanimljivo, a Jakova Prkića i Željka Domazeta vijećnici HGS-a nisu podržali...

- To bi trebalo pitati njih, ne bih se upuštao u te komentare.


Igor Stanišić: "Gospodin predsjednik ili gospodin trgovac?"

Nisu rječiti Kerumovci bili nakon sjednice pa se Igor Stanišić (HGS) javio pisanim putem.

- Ono što vi i javnost ne znate je da je ovom imenovanju prethodila prava drama iako se sve činilo idilično. Predsjedniku GV-a Prkiću zamjereno je unutar vlastite stranke što je prije nekoliko dana apostrofirao direktora Bartulića i indirektno zatražio njegovu smjenu zbog zbrinjavanja političkih kadrova. Preračunao se jer je zaboravio da je upravo jedan takav kadar i suprug njegove vijećnice Vidan, čija mu je ruka danas bila potrebna kako bi zasjeo u fotelju. Ona mu je dala danas podršku, a imam saznanja da će gospodin Bartulić za uzvrat biti jedini direktor koji će ostati na svojoj funkciji. Vrijeme će pokazati je li ta informacija bila točna.

Hoće li Jakov Prkić od političara koji je zagovarao smjenu g. Bartulića sada postati njegov najveći zaštitnik? O tom primjeru ovisi hoćemo li ga ubuduće oslovljavati s gospodine predsjedniče ili gospodine trgovče!


hr Tue Jul 13 2021 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/604766a56f52dfbffa8b45c0/80
Foto: NLM

Novi posao Dragana Brtana u Solinu: "Živjele pajde, kumovi, rodijaci i stranački poslušnici"

Duvnjak iz Nezavisne liste mladih Solin komentirao je novi posao bivšeg Oparinog savjetnika

Vedran Duvnjak iz Nezavisne liste mladih Solin komentirao je zaposlenje bivšeg pročelnika za financije u Banovini, a sada zaposlenika u solinskoj gradskoj upravi - Dragana Brtana

Podsjetimo, Brtana je angažirao solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević. Dao mu je ugovor o djelu, a kao razlog angažmana naveo je da će njegovo iskustvo biti od neprocjenjive važnosti. 

Evo što je Duvnjak zaključio: 

Dobili smo mnogo upita u vezi zapošljavanja Dragana Brtana u Gradsku upravu. Ljudi nas pitaju kako ćemo na to reagirati. Pa da razjasnimo:

Gradnačelnik Dalibor Ninčević obnaša izvršnu vlast. On MOŽE raspisati natječaj za posao i zaposliti. Vladajući u Gradskom vijeću ne mogu na to utjecati.

30. svibnja, na Dan državnosti, u drugom krugu izbora, građani su imali priliku promijeniti takav način kadroviranja. Zapošljavanja novih rodijaka, kumova i pajda s jedne ili transparentnost, javni natječaji, stručnost i biranje najboljeg kadra s druge strane. To su bile jedine dvije opcije.

Narod je birao i izabrao ovo prvo. Živjele pajde, kumovi, rodijaci i stranački poslušnici. Čista demokracija. - ustvrdio je.


hr Tue Jul 27 2021 16:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6100098e6f52df0feb8b45aa/80
Foto: Grad Split

Završeni radovi u Janjevskoj na Visokoj

Rasvjeta će na ovoj prometnici proradit kroz narednih nekoliko dana

Završeni su radovi na izgradnji Janjevske ulice u Gradskom kotaru Visoka. Vrijednost obavljenih radova je tri milijuna kuna s PDV-om, a izvođač je bila tvrtka Građevno Zec.

Rasvjeta će na ovoj prometnici proradit  kroz narednih nekoliko dana. 

- Zahvaljujemo građanima za strpljenje i poštivanje prometne signalizacije za vrijeme izvođenja radova. - kazali su iz Grada.


hr Tue Jul 27 2021 15:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fb1825a6f52df923d8b464f/80
Foto: DalmacijaNews ilustracija

Požar u Šibeniku: U gašenju pomažu i zračne snage

U gašenju pomažu i zračne snage.
U 14.01 zaprimljena je dojava o požaru na području Šibensko-kninske županije, a gori šuma u uvali Dumboka.

Na terenu je ukupno 21 vatrogasac Javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice te DVD-ova Vodice, Šibenik, Zablaće, Zaton i Bilice.

U gašenju pomažu i zračne snage.
hr Tue Jul 27 2021 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d6bdb86f52df32bb8b4631/80
Foto: Pixabay

U Zadarskoj županiji 46 novih slučajeva koronavirusa

Pod nadzorom je 712 stanovnika, a policija je evidentirala jedno kršenje mjere samoizolacije.
U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 46 novooboljelih od koronavirusa, a u dom za starije na području Grada Biograda virus je ušao preko zaposlenika koji nisu cijepljeni,  izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite. 

Novozaraženi korisnici privatnog dom za stare i nemoćne imaju blage simptome, a nekoliko ih je preventivno smješteno u Opću bolnicu Zadar.

Novozaraženih je 18 u Zadru, 11 u Biogradu, po troje u Bibinjama, Pašmanu i Sukošanu, po dvoje u Benkovcu i Zemuniku Donjem te po jedna osoba u Kalima, Ninu, Polači i Viru.

Testirano je 469 uzoraka, od bolesti se oporavila 21 osoba, a na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru.

Pod nadzorom je 712 stanovnika, a policija je evidentirala jedno kršenje mjere samoizolacije.
hr Tue Jul 27 2021 14:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .