IGRA BROJKI

Ako Shannon Shorter ne proigra, Split će teško postati prvak

Shannon Shorter je u najavi treće utakmice finalne serija za prvaka Hrvatske između Splita i Zadra rekao ovo:

-Pozivam sve navijače Splita da nas podrže, da napune Gripe, na korak smo od osvajanja prvenstva nakon 21 godine. Energija navijača nam je potrebna, ono što nam donose ne može se mjeriti ni s čim i svi su nam potrebni za podvig. Mi ćemo na parketu dati sve od sebe da ih razveselimo, da titula prvaka dođe u Split.

Treća i četvrta utakmica igraju se na Gripama, eventualna peta u Zadru. Igra se do tri pobjede. Split je napravio break u prvoj utakmici (85:78), Zadar moćno odgovorio u drugoj (92:71) za poravnanje na 1-1.

Upravo u igri 34-godišnjeg Amerikanca „leže“ ambicije Splita. Otkako je u prosincu 2021. godine stigao u Split, Shorter je bio najbolji igrač Žutih, kako u ABA ligi, tako i u prvenstvu Hrvatske. U ABA ligi je njegov učinak kroz tri sezone izgledao ovako:
2021-22: 17 poena, 5,9 skokova, 3,2 asistencije
2022-23: 18 poena, 6,5 skokova, 3,3 asistencije
2023-24: 14,9 poena, 5,5 skokova, 4,5 asistencije

Istina je da mu je ove sezone broj poena pao, ali još uvijek je to na regionalnoj razini upečatljiva brojka. Shorter zbilja želi sa Splitom osvojiti nešto, a nije mu uspjelo u prethodne dvije sezone, kako u Kupu, tako ni u prvenstvu. Jedan od razloga jest što je od početka lanjske serije finala kad su također igrali Split i Zadar (Žuti su imali prednost domaćeg terena), pa sve do danas, produkcija drastično opala. Danijel Jusup je pronašao način kako limitirati Shortera, a time i Split.

Naime, do te finalne serije Shorter je igrao u 14 utakmica protiv Zadra, a Split ih je dobio sedam (od toga pet u nizu, baš do finala). Pritom je Shorter ubacivao 17 poena u prosjeku uz 7,7 skokova i 4,6 asistencija. To su vrhunske brojke, makar je postotak šuta graničan (43,9 posto za dva, 30,6 posto za tri), ali to je često tako kad si prva napadačka opcija i kad je protivnik koncentriran samo na tebe.

Pravi problemi za Split i Shortera počeli su s lanjskim finalom i nisu prestali čak ni sada kad su se Žuti vratili s pobjedom na Višnjiku. U posljednjih deset utakmica u kojima je Shorter sudjelovao protiv Zadra (jednu je propustio, jer je igrao u Egiptu) omjer je poražavajućih 2-10.

Brojke Amerikanca u tom periodu će vam otkriti i zašto je Split prolazio loše, vodio ga s klupe Srđan Subotić ili Slaven Rimac. Shorter je ubacivao samo 12,3 poena (šut za dva 37,3 posto, šut za tri 35,1 posto) uz 6,3 skokova i 3,4 asistencije. U ove dvije utakmice finala napadački je bio skroman (12 poena u prvoj, 11 u drugoj uz identičan šut od 3-8 za dva i 1-4 za tri poena).

U ovoj analizi ne ulazimo u njegov obrambeni doprinos, koji je uvijek u najmanju ruku korektan i zato što se on spreman žrtvovati preuzimanjem puno viših igrača. Njegov drastičan pad u realizaciji otkriva da ga je Jusup uveo u zamku iz koje za sada nije pronašao izlaz. Ukoliko se to ne riješi, Split će bez obzira na obećavajućih 1-1 u seriji i dvije utakmice na Gripama, teško do titule prvaka nakon 21 godine. Ono što Shorter definitivno želi, pogotovo što je stalno u nekakvom latentnom sukobu sa Zadrom i Tornadom.

POSLJEDNJE DODANO: