Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64e5c1c75d7965d5d38b45e0/80

Budimir (HDZ): Dončića udrilo (dalmatinsko) sunce; Kotur (SDP): Nesuvisli pamflet lokalnog HDZ-ovca

Razmjena mišljenja o Mediteranskom prometnom koridoru
Potpredsjednik splitskog HDZ-a Ivica Budimir komentirao je istup Siniše Hajdaš Dončića o Mediteranskom prometnom koridoru:

- U sezoni kiselih krastavaca iz škafetina se izvuče svašta, pa se tako bezidejni SDP dosjetio priče o Mediteranskom prometnom koridoru. Hajdaš Dončić na trenutak prekinuo godišnji odmor kako bi prosuo gomilu polu informacija.

Istina je jednostavna, Hrvatska kroz pregovore s Europskom komisijom vezano za reviziju TEN-T Uredbe upravo traži povezivanje Splita na koridor osnovne mreže. To je jedan od najvažnijih zahtjeva – zahtjeva od kojeg se nije nikada odustalo. Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu „izborili“ su da prijedlog po kojem je Hrvatska uključena u čak četiri koridora (pa i Mediteranski) bude u postupku trijaloga između Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća EU. Taj postupak nije završen, ali smo na dobrom putu da i taj važan cilj ostvarimo. Ova Vlada je kroz brojne strateške, prometne i infrastrukturne projekte pokazala kako su Dalmacija i Split visoko na razini prioriteta i kako brine o interesima Splićanki i Splićana.

Siniša Hajdaš Dončić, nekadašnji (neuspješni) ministar prometa i infrastrukture u Vladi Zorana Milanovića kad je i mogao nije uradio ništa, ni za Split, ni za Dalmaciju. Nije nam rekao ni što je splitski SDP ostvario za naš grad u ovih pola mandata držanja ljestvi vlasti Ivice Puljka? Sigurni smo kako bi im to oduzelo jako malo vremena. Sugerirali bi im da ostvare barem nekakvu komunikaciju s eurozastupnicima iz svojih redova, ljudi znaju više.

Budimiru je potom odgovorio Goran Kotur, izvršni tajnik SDP-a za EU i potpredsjednik SDP-a Split:
 

- HDZ-u očito nije stalo do ozbiljnog i po hrvatske a pogotovo dalmatinske interese strateški ključnog povezivanja na koridore Osnovne Transeuropske prometne mreže EU-a, Mediteranski i Baltičko-Jadranski. To pokazuje obraćanje javnosti potpredsjednika splitskog HDZ-a Ivice Budimira koje pokazuje zapanjujuću razinu neznanja po pitanju procedure donošenja zakona Europske unije i hrvatske pozicije unutar institucija EU-a. Je li premijeru Andreju Plenkoviću neugodno da HDZ ostavljanje Dalmacije kao prometne crne rupe EU-a brani diletantski napisanim uratkom!? Ovakvo Plenkovićevo zanemarivanje Splita i Dalmacije ne može se izbrisati na bilo koji način, a kamoli nesuvislim pamfletom lokalnog HDZ-ovca. 

Prije svega, Hrvatska sada u procesu trijaloga ne pregovara izravno s Europskom komisijom već to čine Vijeće EU-a i Europski parlament. Hrvatska svoje stavove iznosi na Vijeću EU-a preko ministra Olega Butkovića koji nije zatražio uključenje Splita i Dalmacije na Mediteranski koridor EU-a, kao ni spajanje Rijeke i Istre a time i Dalmacije na Baltičko-jadranski koridor Osnovne Transeuropske prometne mreže u okviru donošenja Uredbe o smjernicama Unije za razvoj Transeuropske prometne mreže

Hrvatska je imala godinu dana za komunikaciju s Europskom komisijom prije donošenja prijedloga Uredbe u prosincu 2021. godine, i tada bi se hrvatski zahtjevi našli u Komisijinom prijedlogu Uredbe, ali ih tamo nema. Za razliku od, primjerice, usvajanja uključenja cijele talijanske obale Jadrana ili sjevera Švedske u Osnovnu mrežu. Još u siječnju 2021. godine Gradsko vijeće Grada Splita je na moj prijedlog jednoglasno usvojilo zahtjev premijeru Plenkoviću da se Split i Dalmacija uključe na Mediteranski koridor Osnovne Transeuropske prometne mreže. Međutim, od Andreja Plenkovića od onda po tom pitanju nema "ni pisma ni razglednice".

Izvješće Odbora za promet i turizam koje je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta usvojeno kao osnova za trijalog s Vijećem EU-a i Europskom komisijom ne može samo po sebi dovesti do promjene prijedloga Uredbe sve dok takav prijedlog na Vijeću EU-a ne iznese hrvatski resorni ministar Oleg Butković, te se tamo i usvoji.

Ovakav traljav pokušaj prodaje magle od strane splitskog HDZ-a ukazuje na to da HDZ-ova Vlada neozbiljno shvaća značaj prometne integracije Dalmacije u Osnovnu Transeuropsku prometnu mrežu. Čak i ako stavimo sa strane činjenicu da bi po sadašnjem stavu Hrvatske Split kao jedna od dvadesetak najvažnijih putničkih luka EU-a ostao na Sveobuhvatnoj mreži nižeg reda, ne smijemo zanemariti činjenicu da se Dalmaciji, a djelomično i Rijeci i Istri onemogućuje puna željeznička integracija s EU-om. Rijeci naime nije predviđeno direktno povezivanje na Mediteranski koridor, već preko Zagreba, dok je s Baltičko-jadranskog koridora isključena.

Dok bi Rijeka ostala slijepo crijevo, Dalmacija bi bila u daleko goroj poziciji i doslovno ostala crna rupa EU-a, koja se ne bi imala nikakve šanse do 2040. godine povezati modernom dvotračnom elektrificiranom željezničkom prugom s EU-om korištenjem europskog novca, što bi bila jasna poruka potencijalnim investitorima da ulaganje u dalmatinsko gospodarstvo nema perspektivu. Naime, da bi se pravac do Splita, Zadra i Šibenika uvrstio u Osnovni koridor mora imati uključena minimalno dva vida prometa od kojih je željeznica obavezna. To u praksi između ostalog znači  da pruga Oštarije-Knin-Split mora biti dvokolosiječna, denivelirana i s mogućom brzinom od 160 km/h.

Osim što je željeznički prijevoz putnika i robe ekološki prihvatljiviji, također je i znatno jeftiniji. Sredstva koja su na raspolaganju iz proračuna EU-a su višestruko veća ako smo na Osnovnoj mreži nego na Sveobuhvatnoj mreži, koja je nižeg reda. Na žalost, HDZ-ovci se nisu bili u stanju niti međusobno dogovoriti oko trase željezničke pruge do Zračne luke kroz Kaštela, pa im je krajnji domet po tom pitanju dosad bio Oparin "metro".

Što se tiče mandata Siniše Hajdaš Dončića kao ministra, vezano za Split i okolicu, dovoljno je nabrojiti tri činjenice: dovršila se izgradnja brze ceste do Trogira, brze cesta do Klisa i većina radova na vanjskim vezovima u Gradskoj luci Split. Kad smo već kod SDP-ovih vlada, prisjetimo se samo da je autocestu kao zadnju veliku stratešku investiciju u Dalmaciju pokrenula Vlada Ivice Račana u puno težim okolnostima. Vlada Andreja Plenkovića promašila je zicer za strateški željeznički i ukupni prometni i razvojni iskorak Dalmacije, koji bi nam dao šansu da se odmaknemo od monokulture turizma. Nadam se da će HDZ-ova Vlada ipak u zadnji trenutak ispraviti svoje propuste u interesu Dalmacije i cijele Hrvatske. Ovo nije političko pitanje već hrvatski strateški interes, a za Dalmaciju doslovno životni interes.

 


 
hr Wed Aug 23 2023 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64da06335d796564bd8b4574/80
Foto: Petar Malbaša

Sinjskim studentima i dalje besplatan prijevoz, ali ovoga puta s tvrtkom 'Litre Tours'

Litre Tours prevozit će sinjske studente s 12 linija iz Splita i 11 iz Sinja
Sinjski gradonačelnik Miro Bulj, donio je Odluku o subvencioniranju/refundaciji troškova autobusnog prijevoza redovitih i izvanrednih studenata s područja Grada Sinja sve do 22.prosinca 2023. godine.

Od ove godine studente će voziti drugi sinjski prijevoznik 'Litre Tours' što je promjena u odnosu na dosadašnji 'Promet Sinj' koji je prethodnih godina vozio studnete.

- Ja sam razgovarao s predstavnicoma obje prijevozničke tvrtke i ove godine sam izabrao povoljniju ponudu prijevoznika Litre Tours d.o.o. Litre je svoju cijenu do kraja godine ostavio na 2,25 Eura, kao što je bila i protekle akademske godine, dok je Promet Sinj za prijevoz studenata ponudio cijenu od 3,10 Eura po učeniku, kazao je gradonačelnik Bulj u programu Hit radija.

Gradonačelnik Bulj istaknuo je kako Grad Sinj vodi računa o svojim učenicima i studentima te želi omogućiti sigurno putovanje do obrazovnih ustanova.

Istaknuo je i problem s nerentabilnim linijama prema Sinju i omogućio potpuno sufinanciranje učenicima koji stanuju unutar pet kilometara od škole. Kazao je kako županija nije napravila ništa po tom pitanju unatoč njegovim upozorenjima. Učinio je sve kako bi učenici dobili besplatan prijevoz, no izgleda da je zapelo u Županiji. 
hr Fri Sep 22 2023 15:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/650d7f10cc6747af028b4646/80

30. godina Splitsko-dalmatinske županije: Otvorena likovna kolonija "Sveti Jeronim"

U likovnoj koloniji sudjelovalo je 14 slikara i 12 kipara

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban svečano je otvorio likovnu koloniju „Sveti Jeronim“. Kolonija se nalazi ispred crkvice sv. Jere na Marjanu.

Likovna kolonija održava se prigodom obilježavanja 30. obljetnice Splitsko-dalmatinske županije i blagdana Svetog Jeronima, a u njoj su sudjelovalo 14 slikara i 12 kipara koji su donijeli svoj umjetnički prikaz sveca.

Sudionici Likovne kolonije "Posvete svetom Jeronimu" su Goran Balić, Ana Marija Botteri, Duje Botteri, Josip Botteri Dini, Željko Bubalo, Alma Čače, Vladimir Davidenko, Nikola Džaja, Lili Gluić, Karin Grenc, Marko Gugić, Kažimir Hraste, Petar Jakelić, Kuzma Kovačić, Ivan Listeš, Đani Martinić, Duje Matetić, Zvonimir Mihanović, Matko Mijić, Tea Morić Šitum, Hrvoje Marko Peruzović, Dijana Iva Sesartić, Frane Šitum i Vice Tomasović.

-Pogledajte samo popis umjetnika, ovo je najbolje što Hrvatska nudi, a okupili su se na predivnoj lokaciji, lokaciji smiraja, uz crkvicu sv, Jere. Izložba njihovih radova bit će otvorena 28. rujna u 11 sati u Sveučilišnoj galeriji, kazao je, župan Blaženko Boban.

Organizatori kolonije su Splitsko-dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu, kao i župa Sveti križ, Veli Varoš.

-Sveti Jeronim i njegova priča koja je zemljopisno vezana uz naš kraj, živi u srcu svakog Dalmatinca. Od one njegove duhovite na koju je ponosan svaki Dalmatinac, štiteći svoj temperament i naglost - Bože, oprosti mi jer sam Dalmatinac - pa do intelektualnog nivoa, jedne kozmopolitske djelatnosti. On je već tada svojim prijevodima stvorio kozmopolitsku ujedinjenost. Ovo je mjesto zaista sveto, ja sam emocionalno vezan uz to jer sam još kao srednjoškolac dolazio ovdje. Vrata su bila srušena, sve je bilo uništeno i organizirao sam skupinu srednjoškolaca, radili smo u brodogradilištu, tukli smo ruzinu, zaradili i popravili crkvu, Već 60 godina, svaku godinu na sv. Jeru organiziramo ovdje misu i druženje bratovštine, rekao je umjetnik Zvonimir Mihanović.

U četvrtak, 28. rujna u 11 sati u Sveučilišnoj galeriji u Splitu bit će otvorena izložba radova nastalih na likovnoj koloniji. Isti dan na rasporedu je i svečana sjednica Županijske skupštine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu – u 11 sati i 30 minuta na platou ispred kazališta počinje zabavni program u kojemu nastupaju Sinjske mažoretkinje i Hrvatski puhački orkestar gradska glazba Imotski, a svečana sjednica započinje u 12 sati.

U petak, 29. rujna u 9 sati u Biskupovoj palači u Splitu otvara se Međunarodni znanstveni skup „Lica svetog Jeronima“. Isti dan, u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu održat će se pretpremijera dokumentarnoga filma „Naš sveti Jeronim“, autorice Antonije Hrvatin Roth, urednice religijskoga programa Hrvatske radiotelevizije. Film je nastao na inicijativu Splitsko-dalmatinske županije, a sniman je u Splitu, Solinu, Jeruzalemu, Rimu te ostalim lokacijama vezanim uz život i djelovanje svetoga Jeronima.

 

hr Fri Sep 22 2023 13:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/650d7940cc6747af028b463c/80

Međunarodna ekološka akcija čišćenja podmorja u Lovištu

Okupljanje je u nedjelju u 10 sati na glavnoj rivi, a očekuje se 40 do 60 sudionika

Ekološki ronilački klub Lanterna u nedjelju, 24. rujna, organizira međunarodnu ekološku akciju čišćenja podmorja u uvali Lovište. Prva je to akcija ovog tipa za Lanternu, novi ronilački klub na poluotoku, a već su uspjeli animirati i goste iz inozemstva da daju svoj doprinos ljepšem i čišćem podmorju. Akciju je financirala Općina i TZ općine Orebić na čijem se području nalazi i ovo mjesto.

-U čišćenju podmorja sudjelovat će ronioci s čitavog Pelješca i Korčule, kolege iz Metkovića, Bosne i Hercegovine..., a dolazi nam i ekipa vatrogasaca iz Münchena. Zahvaljujemo i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, koji će se pridružiti s medicinskim timom i dva svoja gumena čamca u koja ćemo tovariti smeće, kao i Lučkoj kapetaniji, koja će biti tu sa svojim brodom, kaže Igor Đuričić, predsjednik Ekološkog ronilačkog kluba Lanterna.

Iako je ovo prva njihova akcija ovog tipa, vjeruju da će prerasti u tradicionalnu, jer potrebe, nažalost, ima.

-Uvala je poprilično velika i poznato je sklonište za goste na brodovima i jedrilicama, koji su dosta nepažljivi i bacaju plastične i staklene boce te drugi otpad u more. Već smo ronili uvalom i uvjerili se da ćemo u nedjelju imati posla, kaže Igor.

Okupljanje sudionika je u 10 sati na rivi, očekuje se između 40 i 60 sudionika, a nakon što domaćini odrade „briefing“ i razvezu ronioce po uvali, čišćenje bi  trebalo početi oko 11 sati. U 14 sati planiran je ručak u restoranu Porat te dodjela zahvalnica sudionicima. U slučaju lošeg vremena, akcija se neće odgađati, jer, kako kaže Igor, „svakako će biti mokri“.

-Lovište je specifično po tome da ima puno sunčanih dana, a i pratimo prognozu koja kaže da će u nedjelju okrenuti na buru, ističe Igor, napominjući kako su animirali i najmlađe, pa će djeca, sukladno mogućnostima, iznositi otpad iz mora i tako dati svoj doprinos u širenju svijesti o važnosti očuvanja prirode.

hr Fri Sep 22 2023 13:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/650d751ecc67470b038b45a5/80
Foto: Ivana Ivanović

Malenica u Splitu komentirao slučaj silovatelja pasa te predstavio nove zakonske izmjene

Ne znam zašto nisu reagirali, teško mi je reći. Nemam ni ja logično objašnjenje, rekao je ministar o slučaju Ivora Ivaniševića

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, trenutno boravi u Splitu na Hrvatsko-francuskim upravno-pravnim danima, tradicionalnom savjetovanju koje okuplja eminentne stručnjake s područja upravnog prava. 

-Tema su javne službe, veoma važno područje s obzirom da se događaju velike promjene u službeničkom sustavu. Provodi se reforma sustava plaća, centraliziranog sustava selekcije i novi koncept upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj upravi. Prezentirali smo što Ministarstvo pravosuđa i uprave sve priprema. Riječ je o jednoj od najvećih reformi u području javne uprave. Početkom sljedeće godine dobit ćemo potpuno novi službenički sustav koji će obuhvaćati oko 250 tisuća državnih, javnih službenika. Ispravit ćemo anomalije koje smo imali do sada u pogledu koeficijenata, radnih mjesta i dodataka. Čut ćemo iskustva francuskih stručnjaka i praksu Europskog suda za ljudska prava. Očekujem dobru raspravu i doprinos svemu što Ministarstvo pravosuđa i uprave priprema, rekao je ministar. 

Predstavio je i nove zakonske izmjene. 

-Danas obilježavamo nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povod je tragično ubojstvo na Općinskom sudu u Zagrebu. Ministarstvo je pripremilo izmjene niza zakona, paket je predstavljen protekli tjedan. Danas će biti objavljen na javnom savjetovanju. Izmjene idu u tri smjera, strože kazne kroz Kazneni zakon, jačanje prava žrtava kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku i kroz Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Dakle, idemo za tim da nasilnika odstranimo iz društva i sankcioniramo, a žrtvu zaštitimo. Po prvi put propisujemo teško ubojstvo bliske ženske osobe za koje je propisana najstroža kazna. Spolno uznemiravanje više neće biti tretirano kao prekršaj, nego kao kazneno djelo. Revidiraju se kaznene odredbe vezane za zlostavljanje životinja. Pooštravaju se kazne i uvodi se novo kazneno djelo napuštanja životinje.

Zanimljivo je također i što se u hrvatsko zakonodavstvo uvode represivne odredbe oko otkrivanja detalja iz kaznenog postupka u njegovoj nejavnoj fazi. 

-Propisujemo i kazneno djelo neovlaštenog odavanja sadržaja dokazne radnje iz faze postupka koja je proglašena nejavnom. Kroz to kazneno djelo propisali smo odgovornost sudionika postupka, isključivo pravosudnih službenika i dužnosnika, okrivljenika, branitelja, svjedoka, vještaka i tumača da je zabranjeno odavati sadržaje dokaznih i izvidnih radnji iz nejavne faze postupka. Štitimo pravo žrtve na privatnost, ali isto tako i jačamo presumpciju nevinosti. Ovo kazneno djelo nipošto ne znači da će biti sankcionirani novinari. Ovo se isključivo odnosi na sudionike samog postupka. Analizirali smo komparativno druge države, to je radio i Europski sud za ljudska prava. Preko tridesetak država u Europi i šire ima propisano ovo kazneno djelo pa čak i u strožoj varijanti. U Italiji je propisano kao kazneno djelo bez obzira odaje li sadržaj novinar ili sudionik postupka. Mi smo išli prema sudionicima postupka, to ne sprječava novinare da izvještavaju o kaznenom postupku. Postoje ovlašteni pravosudni dužnosnici koji obavještavaju novinare o tijeku kaznenog postupka.

Komentirao je i slučaj Ivora Ivaniševića, silovatelja pasa čiji je slučaj otišao u zastaru.

-Riječ je o postupku koji se vodio između pravosudnih tijela Republike Hrvatske i Belgije. Tu je postojao europski uhidbeni nalog. Sud u Zagrebu je komunicirao sa sudom u Belgiji, koji nažalost nije postupio po nalogu. Kontaktirao sam prošli tjedan belgijskog ministra pravosuđa i upozorio da prijeti opasnost od zastare. 

Istaknuo je da su pravosudna tijela neovisna. Međutim, europski uhidbeni nalog je instrument koji je kroz Zakon o međunarodnoj suradnji u kaznenim stvarima donesen upravo da bi se ovakve stvari rješavale brže i efikasnije. To se ovdje nije dogodilo i zakazala su pravosudna tijela. Ne znam zašto nisu reagirali, teško mi je reći. Nemam ni ja logično objašnjenje, kao ni javnost u Hrvatskoj, kazao je ministar. 

Komentirao je i percepciju javnih službi i službenika te kakva ona može biti nakon ovoliko afera.

-Godinama imamo nekakve negativne primjere u javnosti. Međutim, to ne znači da su svi javni službenici takvi i negativno percipirani. Imamo onih koji odgovorno i pošteno rade svoj posao. Mi svi skupa trebamo raditi na promjeni percepcije o javnim službenicima. Sve što radimo ide u smjeru da imamo motivirane i kvalitetne javne službenike koji će odgovorno raditi svoj posao.

Nitko se nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a. 

-To svakako nije najsretnije rješenje, ali to je stvar Državnog odvjetništva. Oni su raspisali natječaj. Mi kontinuiramo poboljšamo uvjete, povećali smo i plaće. Teško mi je reći zašto se nije nitko javio, ali mogu reći da USKOK nesmetano radi, postoji osoba na čelu USKOK-a, postoje tužitelji koji rade u USKOK-u. Nastavit će s radom kako su radili i do sada.

Očekuje da će do početka iduće godine Općinski sud završiti s opremanjem i uređenjem. 

-Imamo problem s parkingom, ali to je problem za cijelo područje. Imali smo razgovor s gradonačelnikom i dogradonačelnikom na tu temu. Oni smatraju da treba pojačati javni prijevoz za tu lokaciju. Razgovaralo se s vlasnikom susjedne čestice koji planira graditi poslovni centar s garažom. Mislim da je riječ o OTP banci. U narednom razdoblju ćemo sigurno i o tome razgovarati, zaključio je Malenica.

hr Fri Sep 22 2023 13:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .