Policija u Zagrebačkom Holdingu zbog Dinama!

Policijski istražitelji su po nalogu Državnoga odvjetništva nedavno nekoliko dana pregledavali i izuzimali dokumentaciju u Zagrebačkom Holdingu zbog sumnji na financijske malverzacije s novcem iz gradskog proračuna. Premda nitko nije službeno htio potvrditi da se provode predistražne radnje, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, DORH je policajce uputio u Holding istražujući navode kaznenih prijava podnesenih zbog sumnji na tri oblika kršenja zakona. Najprije readi se o već više puta iznesenim optužbama da su neke od osoba, zaposlenih u Holdingu, dobili posao dobili na osnovi krivotvorenih diploma, što je nedavno ponovno postalo aktualno nakon što je Visoka policijska škola objavila da je poništena diploma zamjenika šefa gradonačelnikovg kabineta Roberta Ljutića zbog sumnji da je prepisao diplomski rad.

Osim toga istražitelji provjeravaju i optužbe da su neke od osoba iz Holdinga naplaćivale zapošljavanje u Holdingu odnosno tražile mito od osoba koje su tražile posao, a kako bi ih zaposlile. Treća stvar, koja bi mogla imati dalekosežne posljedice, a koja je posebno zanimala istražitelje bili su sponzorski ugovori Grada Zagreba s GNK Dinamom. Jednostavnije, novac koji je godinama Zdravko Mamić dobivao od Milana Bandića za svoj nogometni klub i to za različite stavke. Taj iznos je, u zadnjih 12 godina Bandićeva mandata iznosi oko 250 milijuna kuna. S druge strane, izvor iz Holdinga kaže da su se istražitelji koncentrirali na dokumentaciju vezanu za isplatu 15 milijuna kuna što je postignuto izvansudskom nagodbom u rujnu 2011. za mandata uprave Holdinga na čelu s Ivom Čovićem. No, spor je, da sve bude jasno, proistekao iz ugovornih obveza od 30 milijuna kuna koje je zapravo dogovorio Milan Bandić i Slobodan Ljubićić, tada već bivši ali sadašnji šef Holdinga. Podsjetimo, za 7,5 milijuna kuna godišnje Holding je plaćao prostor za reklame na stadionu. Reklamirali su se Robni terminali, Zagrebački velesajam, Gradska plinara i sam Holding. Tri rate Holding je uredno platio dok su problemi nastali prilikom naplate one posljednje transakcije vrijedne 7,5 milijuna kuna. Holding nije imao novca i slučaj je završio na sudu. U rujnu 2011. godine Dinamo je dobio spor, ali se Holding odlučio žaliti Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu gdje je spor bio aktivan sve do konca 2013. godine. Tada su suprotstavljene strane sjele za stol i postigle nagodbu prema kojoj je Zagrebački holding pristao isplatiti Dinamu 15 milijuna kuna u šest mjesečnih rata.

– Bandić nikada ništa nije napravio za klub osim što je žonglirao s Dinamom. Nije on nikada bio Dinamov saveznik, već sam ja bio njegov saveznik. Dinamo je uložio 10 milijuna eura u ono što Bandić nije napravio u 12 godina svog mandata. Bandić je još jednom potvrdio da ničime nije zaslužio biti počasni predsjednik Dinama – kazao je Mamić.

U ovo “ništa” ulazi više od 250 milijuna kuna koje je klub dobio iz gradskog proračuna. Većina od toga su uplate na ime održavanja stadiona koji je vlasništvo grada, ali bilo je tu i milijuna za reklame, sponzorstva i naknade za vrhunski sport.

Uplate iz gradskog proračuna bile su predmetom istrage Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja temeljem prijave devetorice dioničara Hajduka. Međutim, AZTN je zaključio kako je Grad Zagreb u cijelosti postupao u skladu sa Zakonom o sportu.

Gradska sredstva punila su znatan dio proračuna kluba iz Maksimira. Primjerice, 2005. godine Dinamo je od Grada dobio 39,633.014 kuna, a pitanje financiranja Dinama prvi se put spomenulo na Skupštini početkom 2010. godine nakon izjave Zdravka Mamića na HRT-u da je Dinamo “pun kao brod”.

– Ako su “puni kao brod” onda je dosta toga da ih Grad Zagreb financira. U ime HNS-a ću predložiti na idućoj sjednici Skupštine da gradska vlast obustavi financiranje Dinama koje je godišnje znalo dosegnuti i svotu od 70 milijuna kuna – tvrdio je Dragan Kovačević. U tim trenucima Dinamo je od Grada dobivao 40-ak milijuna kuna godišnje. Za održavanje stadiona 21 milijun kuna, za vrhunski sport 6,5 milijuna kuna i od turističke zajednice Grada Zagreba 3,4 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

POSLJEDNJE DODANO: