Berba višnje maraške najvažniji je događaj u godini za tvornicu Maraske Zadar

U proizvodima nastalim od višnje maraske ili maraške, kako će reći u Zadru, rado svi uživaju, ali malo se zna i govori o tome koliko je truda i ljubavi uloženo u berbu ovog ukusnog i zdravog ploda. Vrijedni radnici na jakom suncu svaki plod pažljivo beru i odlažu u košaru u što bržem roku kako bi on što prije stigao u tvornicu na preradu i tako zadržao sva svoja vrijedna svojstva.  Na plantaži se za vrijeme berbe sastaju radnici različitih uzrasta, i mlađi i stariji, s različitim životnim pričama, ali svi dijele veliku ljubav prema poslu i ovoj autentičnoj zadarskoj namirnici. Bilo je tu teškog rada, ali međusobna suradnja, posvećenost i strast dali su opet odlične rezultate pa iako godina nije ponudila velike količine višnje zbog čestih suša, berba je bila iznimno uspješna, ponajviše zahvaljujući njima. 

Ova sočna i slatka voćka nije samo neodoljiva za nepce, ona je prava riznica nutritivnih vrijednosti koje imaju jak utjecaj na zdravlje i vitalnost. Kako otkrivaju istraživanja provedena na prehrambeno tehnološkom fakultetu u Zagrebu i Institutu Ruđer Bošković, koncentrat višnje maraske, u usporedbi s koncentratom kontinentalne višnje ima znatno veće količine antioksidanata (20-30 posto), a nudi i značajne količine  antocijana, melatonina i drugih fenolnih spojeva, što ju svakako čini vrhunskom sirovinom.

Klinička istraživanja iz 2008. provedena na KB «Sestre milosrdnice», pod vodstvom prof. dr. sc. Vide Demarin, dokazuju ljekovita svojstva i učinkovitost koncentrata višnje maraske prvenstveno radi velike količine antioksidanata. Rezultati istraživanja su pokazali kako ima nizak glikemijski indeksa, te  će utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, utjecati na smanjenje “lošeg” kolesterola u krvi, prevenirati razvoj kancerogenih bolesti.

-Istraživanju pokazuju da je višnja maraška, osim što je iznimno ukusna i daje proizvodima u kojima se koristi specifičan primamljiv okus, i iznimno zdrava za naš organizam. Već godinama nutricionisti i liječnici apeliraju na korištenje lokalnih namirnica u svakodnevnoj prehrani pa se nadamo kako će se naši Zadrani sve više vratiti svojoj maraški i svemu divnome što se proizvodi od nje, naglasila je Rebeka Škifić, agronom u Marasci Zadar. 

Važno je napomenuti kako je višnja maraška ujedno i glavni sastojak najpoznatijeg zadarskog likera Maraschina. Niti jedno hrvatsko autohtono piće nema tako bogatu povijest kao Maraschino, a svoju popularnost može zahvaliti neospornoj kvaliteti i prepoznatljivom okusu upravo višnje maraške.  
Zahvaljujući njemu, krajem 18. st. Zadar je dobio svoje mjesto na karti Europe, spominje ga se u londonskim novinama, a prodajni katalozi tog vremena u svojim promotivnim tekstovima pišu: „Ono što je regija Champagne za šampanjce, Bordeaux za vina, to je Zadar za likere“ .

Višnja maraška, uz svjetski poznat i priznat Maraschino, koristi se i za proizvodnju omiljenog zadarskog soka i sirupa Amarena s potpisom Maraske Zadra.   
Mnogi to ne znaju, ali Maraska na svojoj plantaži Vlačine ima skoro stotinjak tisuća stabala višnje maraske. Kroz godinu plantaža prolazi različite faze, od predivnog cvjetanja koje podsjeća na tzv. japansku sakuru tijekom proljeća do same berbe krajem lipnja.
Berba višnje maraške je svake godine jedan od najvažnijih događaja za Marasku Zadar pa se ovim putem Maraska želi zahvaliti svima koji su sudjelovali u berbi i doprinijeli da svaka kapljica višnje maraške bude još sočnija i ukusnija.    

POSLJEDNJE DODANO: