Article

//www.dalmacijanews.hr/files/539f532d1799423c297b23ca/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Perite zube, redovno odlazite kod stomatologa pa nećete "obijati" ambulante vikendima

Vikend dežurstva zubara su ukinuta jer nisu htjeli raditi za ponuđene mizerne HZZO-ove naknade. Iz Županije su ipak osigurali 1,5 milijuna kuna za stomatologa na Mertojaku nedjeljom i blagdanom ujutro i to predstavlja "nadstandard" u zdravstvenoj zaštiti, smatra ravnatelj Doma zdravlja Dragomir Petric, kao i cjelodnevno dežurstvo pedijatra

Znate onu priču o pastiru u visokim Andama? Ukratko, čovjeka je toliko bolio zub da je, nemajući adekvatnu zdravstvenu zaštitu, u jednom trenutku odlučio riješiti svoj problem posegnuvši za "sidearmom", "šestopucom", oće reći revolverom te ispalio jedan dobro odmjereni hitac u zubalo.

Nastranu sad to što je ostao bez pola donje vilice i nekoliko sasvim zdravih zuba, onaj "šuplji" je također odnesen streljivom pa mu je nakon takve intervencije ipak bilo mrvicu lakše...

Sudeći po reakcijama nekih naših čitatelja, reklo bi se da je u Splitu, barem dijelom vikenda i blagdana, slična situacija. Kažu kako nema dežurnih stomatologa, od subote u 13 sati do nedjelje ujutro, a onda ponovno u nedjelju popodne (nedjeljni ritam vrijedi i za blagdane) mogu se "slikat", i to ne roentgenom. Čude se toj činjenici da, osim eventualno privatnika i to ako ste dobri prijatelji ili klijenti pa ćete ga dignuti s kauča i zasluženog odmora, grad veličine Splita kojem gravitira nemali broj ljudi nema dežurnog liječnika dentalne medicine.

Priupitali smo za stav o tom problemu ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, dr. Dragomira Petrica.

- Garantiram vam kao stari likar da nitko neće umrit od zubobolje. Postojeća razina je "nadstandard" i to zahvaljujući sredstvima Županije i županu Zlatku Ževrnji. Ne postoji u svijetu hitno stanje u zubarstvu, u pitanju je više komoditet – jednostavno nema životne ugroze, a ako je eventualno takvo stanje koje bi zahtijevalo liiječničku intervenciju, postoji Hitna služba.

HZZO organizira obveznu zdravstvenu zaštitu te su ponudili, prije dvije godine, tko hoće dežurati od "dentalaca" da se sam javi. Međutim, nitko se nije javio. Župan je potom osigurao sredstva, 1,5 milijuna kuna, tako da zapravo županija sada financira dežurstva u ambulanti na Mertojaku, i to opće i stomatološke medicine te pedijatrije.

Županija plaća dežurstva stomatologa nedjeljom i blagdanom ujutro, jer subotom do 13 sati postoji "odabrani" zubar ili njegov parnjak. Iz sredstava županije je osigurano i dežurstvo pedijatara, jer smo svi nekako posebno osjetljivi na djecu, a i kao određena pomoć kolegama u bolnici. Na Mertojaku je tako organizirano dežurstvo pedijatara u subotu popodne te nedjeljom i blagdanom cijeli dan.

Kazao nam je tako između ostalog ravnatelj Petric. Osim dr. Petrica pričali smo i s nekoliko iskusnih medicinara, dapače zubara. Kažu i oni slično. Da imaju pravo na odmor te da im ponuđene naknade za dežurstva ne vrijede vremena odvojenog od obitelji, za pojedine i rijetke slučajeve. Smatraju da je dentalna higijena kod dobrog dijela populacije jednostavno – zapostavljena.

"Nitko ne bi trebao odgovarati zato što ste zaboravili otići na redovni pregled svom zubaru, što ne brinete o stanju desni i zubala, ukratko što ste nemarni. Jedini pravi hitni slučajevi su veliko oticanje, obilno krvarenje ili trauma, a za to postoji bolnica, hitni prijem i eventualno maksilofacijalni kirurg. Klasična zubobolja može pričekati do jutra ili koji sat dulje, postoje analgetici, oblozi, ili kako bi naši stari rekli, čašica rakije..." - smatra jedan stomatolog s kojim smo razgovarali, davno već privatnik, iako je svjestan da pacijenti trpe naizgled neizdrživu bol.

hr Thu May 21 2015 07:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60a172346f52df8c738b45e9/80

Istraživanje: Tko osvaja četiri najveća grada u drugom krugu te kako bi se mogli preliti glasovi iz prvog

U Splitu vodi Ivica Puljak sa 42,9%. Vice Mihanović iz HDZ-a je na 35,6%, ali je velika brojka onih koji se ne žele izjasniti – 21,5%.
U Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro. Teško da Škoro može ugroziti Tomaševića koji bi glatko trebao odnijeti pobjedu sa 60,4%, dok bi Miroslav Škoro ostao na 21,7%, predstavila je rezultate istraživanja Sabina Tandara Knezović.

Gotovo 18% ispitanika u anketi ne želi se očitovati. No kad bi i oni svi glasali za Škoru ne bi mu bilo dovoljno da dostigne Tomaševića.

Ali zanimljivo, za Tomislava Tomaševića glasalo bi 65% Klisovićevih glasača, dok bi za Miroslava Škoru u drugom krugu glasovalo 50% birača Zvonimira Troskota, zatim trećina birača Davora Filipovića i trećina birača Jelene Pavičić Vukičević.

U Splitu vodi Ivica Puljak sa 42,9%. Vice Mihanović iz HDZ-a je na 35,6%, ali je velika brojka onih koji se ne žele izjasniti – 21,5%.

Jedino kada bi Mihanović u tom bazenu uspio pridobiti glasače, možda bi mu Puljak i bio dostižan. Evo gdje su otišli drugi: Za Ivicu Puljka glasalo bi 60% birača Jakova Prkića, 46% Branke Ramljak te 43% SDP-ova Ante Franića, dok bi za Vicu Mihanovića glasalo 37% Kerumovih glasača, 30% Mostovca Ivice Grkovića te 40% Nansi Ivanišević.

U Rijeci vodi SDP-ov kandidat Marko Filipović s 45,2% dok je Davor Štimac na 33.7%. Ne želi se izjasniti 21.1% birača što je poprilično velik bazen za vrbovanje. Ako pogledamo gdje su otišli drugi, Marko Filipović uzima 54% glasača Nikole Ivaniša, oko 50% Nebojše Zelića te 44% glasova Katarine Peović. Davor Štimac uzima 45% glasača Marinu Miletiću te 40% Josipu Ostrogoviću.

Sva su se istraživanja za Osijek pokazala točnima, veliku prednost ima HDZ-ov Ivan Radić. U Osijeku bi HDZ po prvi puta mogao osvojiti vlast. Ivan Radić – 48.9%, a Berislav Mlinarević osvaja 36,1%
I dalje se ne želi izjasniti 15% glasača.

Ivan Radić povećava bazen glasača sa 34% glasača HNS-ova Vladimira Hama, četvrtinom Šišljagićevih glasova i 40% Vanekovih birača.

Berislav Mlinarević raste na bazi 50% birača SDP-ova Gorana Kušeca, te 46% Katarine Kruhonje što je dosta nelogično. Pitanje je hoće li ovi glasači uopće izaći na izbore, javlja Dnevnik Nove TV.


hr Mon May 17 2021 20:33:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60a29fc26f52df3f778b4585/80

Božić odgovorio Ivoševiću: 'Rado ću ga povesti jednom od staza na našem Mosoru'

Evo što poručuje.
HDZ-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika Splita Stipe Božić oglasio se povodom izjave Bojana Ivoševića.

Već sam hodao stazom koju ovaj “urbani” građanin spominje i to mnogo prije nego se on rodio. To su nekoć bile staze života. Ono što su danas magistrale i autoceste to su bile pješačke i konjske staze uzduž i poprijeko hrvatskih primorskih planina. Njima se “prometovalo” radi obrade škrtih krških vrtača-dolaca.

Doci i staze su u posljednjih 50 godina zapušteni a priroda je “podivljala”, staze su zarasle i neprohodne. Vrijedne težake zamijenili su planinari i izletnici koji te zapuštene staze, kao u spomenutom slučaju, oživljavaju.

Naravno da je osobi koja u, ovom slučaju, spominje te staze ovo navedeno nepoznato, i zato ću ga rado povesti jednom od ovakvih staza koja našem biseru, Mosoru, daje novi život - kazao je Božić.
hr Mon May 17 2021 18:54:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e11c01629111c674f8b46a0/80
Foto: D.N.

Nitko nema većinu u Gradskom vijeću Splita: HDZ-u devet mandata, Centru sedam

Najviše mandata osvojio je HDZ.
Na lokalnim izborima u nedjelju u Splitu ni jedna lista nije osvojila natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću koje ima ukupno 31 vijećničko mjesto, najviše je dobio HDZ, devet mandata, a slijedi Centar sa sedam mandata, no za dostizanje natpolovične većine bit će nužno koaliranje.

Prema podacima Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) najviše je vijećničkih mandata - devet, osvojio HDZ (23,27 posto glasova), a slijedi ga stranka Centar Ivice Puljka sa sedam mandata (20,17 posto) u splitskom  Gradskom vijeću. 

Hrvatska građanska stranka (HGS)  Željka Keruma osvojila je četiri mandata (11,86 posto), a koalicija SDP-HSU tri vijećnička mandata (9,76 posto).

Također tri vijećnička mandata osvojila je koalicija koju čini Možemo!, Nova ljevica - Nezavisna lista i stranka Pametno za Split i Dalmaciju (9,54 posto), a tri vijećnička mandata pripadaju i Mostu (7,95 posto).
Kandidacijska lista Grupe birača kojoj je nositelj poduzetnik Tomislav Mamić, osvojila je dva vijećnička mandata (6,09 posto), priopćeno je iz ŽIP-a.
hr Mon May 17 2021 18:47:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f327ad8daf72d4a658b45b8/80
Foto: Dalmacija News

Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju mogu zatražiti iskaznice za besplatan prijevoz trajektima

Korisnicima će uskoro biti omogućeno podnošenje zahtjeva elektronskim putem.
Agencija za obalni linijski pomorski promet (dalje Agencija) obavještava niže navedene kategorije korisnika da od danas, 17. svibnja 2021. godine mogu podnijeti Zahtjev za izdavanje Iskaznice za OSI. Zahtjev se šalje poštom na adresu: Agencija za obalni linijski pomorski promet, PP 8, 10 002 Zagreb.

Pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama s obvezom javne usluge ostvaruju sljedeće kategorije korisnika:

- Osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80% ili više
- Hrvatski ratni vojni invalidi sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
- Osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%
- Gluhoslijepe osobe sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
- Osobe s invaliditetom sa utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja
- Djeca s teškoćama u razvoju sa utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja
- Besplatan prijevoz za navedene kategorije odnosi se na korisnika, pratnju i osobno vozilo.

Pravo na besplatan prijevoz ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja koja imaju prebivalište na otoku te njihova pratnja.

Korisnicima će uskoro biti omogućeno podnošenje zahtjeva elektronskim putem. Elektronski će se zahtjev podnositi putem platforme e-Građani ili putem poveznice koja će biti dostupna na mrežnim stranicama Agencije. O dostupnosti elektronske usluge Agencija će obavijestiti korisnike.

Izrađena Iskaznica za OSI će korisniku biti dostavljena na adresu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaprimanja kompletiranog zahtjeva. Provjera ostvaruje li korisnik pravo na Iskaznicu za OSI izvršavati će se u Registru o osobama s invaliditetom (dalje ROI) koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ažurirani podaci u evidenciji ROI-a su osnovni preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva za izdavanje Iskaznice za OSI.

Iskaznicom za OSI korisnici će na prodajnim mjestima brodara moći ishoditi besplatne putne karte za putovanje trajektom.

Do 1. listopada 2021. godine korisnici će svoje pravo također moći ostvarivati kao i do sada, podnošenjem zahtjeva brodaru, a nakon navedenog datuma isključivo Iskaznicom za OSI.

Sve informacije o pravilima izdavanja Iskaznice za OSI, sadržaju Zahtjeva kao i obrazac Zahtjeva za izdavanje korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama Agencije pod kategorijom Iskaznica za OSI.
hr Mon May 17 2021 18:24:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .