Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63bc12325d796544918b45da/80

Dom mladih nastavlja i u 2023. s "brdom" raznovrsnog programa

Pročitajte što se nudi u siječnju

U prošloj godini Dom mladih je ponudio brdo raznovrsnog programa, a brojke će najbolje dočarati o kolikoj količini održanog programa se radi. Održano je preko 170 različitih edukacijskih programa (radionica, seminara, predavanja, škola), preko 70 glazbenih programa/koncerta, 30 izložbi, 10 festivala s preko 120 različitih aktivnosti, više od 30 predstava/izvedbi i gotovo 40 filmskih večeri te cjelogodišnji program različitih treninga.

I za ovu godinu planiraju se naravno brojni programi, a za sada pogledajte što je na programu do kraja ovog mjeseca. 

U subotu, 14. siječnja, u 19 sati, u Galeriji MKC otvara se izložba “Sedamdeset” kojom započinje dvotjedni program povodom sedamdesete obljetnice Kino klub Split. Izložba će se moći posjetiti do 27.1. svakim radnim danom od 17 do 21 sat. Osim toga, u istom periodu će se u Kino klubu Split moći pogledati izložba fotografija polaznika radionice analogne fotografije pod mentorstvom Rina Efendića. U programu su još i brojne filmske projekcije, a sve će se završiti performativnim predavanjem Sonje Leboš 27. siječnja s početkom u 19 sati u prostoru Kino kluba Split. Ulaz na izložbu i sve programe je besplatan.

KLFM – radio u zajednici organizira novo, šesto izdanje Radio škole koje će se održati od 16. do 18. siječnja u novom prostoru djelovanja radija, Medijskom centru Doma mladih te u Razredu. Radio škola je namijenjena svima koji žele saznati kako funkcionira ili se sami uključiti u program community streaming radija. Škola je besplatna i predznanje nije potrebno, ali je broj sudionika ograničen. Prijave su otvorene do petka 13. siječnja, a detalji se mogu pranaći na webu i društvenim mrežama Doma mladih te KLFM-a.

U četvrtak, 12. siječnja, u 17 sati u Galeriji kluba Kocka počinje novi program za koji se njegovi organizatori, udruga Permakultura Dalmacija, nadaju da će postati stalni program. Riječ je o Popravaljaonici u sklopu koje možete popraviti predmete iz svakodnevnog života kao što su električni i mehanički uređaji, odjeća, igračke ili barem dobiti informaciju može li se predmet uopće popraviti i gdje. Koncept Popravljaonice ne predviđa da se uređaj/predmet ostavi na popravku, nego da ga popravite zajedno s volonterima. Cilj Popravljaonice, osim usluge popravka, su druženje, razmjena znanja i vještina, volontiranje, pomaganje, smanjenje otpada i stvaranje navike popravka i ponovne uporabe stvari i predmeta.

Do kraja mjeseca će biti još nekoliko događanja koja imaju za cilj smanjenje otpada i ponovnu uporabu predmeta. U četvrtak 19. siječnja u 18 sati u Razredu možete naučiti kako izraditi eko omekšivač za rublje, a u četvrtak 26. siječnja će se održati već poznati Kockin Buvljak.

Dvodnevna radionica kontakt improvizacije “Touch me if you can!” održat će se 27. i 28. siječnja, od 10 - 15 sati (s pauzom). Voditeljica je Nina Radovanović, a asistent Mario Marić. Kontakt improvizacija je višeslojna praksa pokreta koja je jednako korisna i iskusnim plesačima i izvođačima, kao i potpunim početnicima. Ovisno o iskustvu, svatko može pronaći svoj interes. Prijave su obvezne.

Treći ciklus radionica Svjesnost i pokret započinje 28. i 29. siječnja od 11 do 14 h u Plavoj dvorani.

Ciklus je to interdisciplinarnih radionica okrenutih radu na sebi, pokretu i prostoru. Radi se kroz improvizaciju plesa i pokreta, a paralelno se uči o vlastitoj unutrašnjosti, tijelu i kretanju iznutra.

Cijeli program pogledajte na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.


hr Mon Jan 09 2023 14:10:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Odlična spiza i povoljne cijene i ovog vikenda u restoranu Rus!

Iskoristite vikend i uživajte u odličnoj hrani i ambijentu restorana Rus
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.
Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. 

Tako je na meniju divljač s njokama, a ako to nije vaš prvi izbor u ponudi restorana možete pronaći ukusne rižote, mesne plate, pizze ili dalmatinsku pašticadu. 

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering!

Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Feb 03 2023 07:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dc10995d7965a9d18b45ed/80
Foto: Screenshot

Domaća voditeljica u emisiji uživo objavila da je trudna!

Na Facebook stranici emisije Kod nas doma kolege su uputili čestitku Ivi
Voditeljica Iva Šulentić (39) u emisiji Kod nas doma na HRT-u otkrila je da je trudna. 

S psihologinjom Martinom Trboglav Podvorac razgovarala je o trudnoći u četrdesetima. Govorile su o prednostima i nedostacima trudnoće u četrdesetima, a pred kraj razgovora voditeljica je otkrila sretne vijesti. - prenosi Index.

- Jedino što sam odlučila od svih tih savjeta je ne slušati savjete iz neprovjerenih izvora, nema doktora Googlea, vjerujem samo svom doktoru. Bez straha i bez ikakvih godišnjih i vremenskih okvira upustit ćemo se u sve što nam život donosi i ući u to spremni. Malo sam se raznježila, ali to su hormoni. - rekla je Iva. 

Na Facebook stranici emisije Kod nas doma kolege su uputili čestitku Ivi. 

- Čestitamo našoj Ivi. - objavili su.
hr Thu Feb 02 2023 20:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dbd6e25d7965a9d18b45ba/80

"Mini akademija održivosti": Razvoj i implementacija specijaliziranog programa za razvoj zelenih vještina u obrazovnim ustanovama

Riječ je o sistematičnom, “bootcamp” programu učenja gdje je sadržaj agregiran ili povezan u kratke, intenzivneaktivnosti sa snažnim fokusom na ekologiju, kružnu ekonomiju i održivi razvoj

UniCompoST Split provodi projekt pod nazivom “Mini akademija održivosti” s ciljem razvoja i implementacije u obrazovne ustanove specijaliziranog programa za razvoj zelenih vještina. Program je namjenjen učenicima osnovih i srednjih škola na području grada Splita.

Riječ je o sistematičnom, “bootcamp” programu učenja gdje je sadržaj agregiran ili povezan u kratke, intenzivneaktivnosti sa snažnim fokusom na ekologiju, kružnu ekonomiju i održivi razvoj. Program se temelji na mješovitom pristupu - osnovnoj teorijskoj podlozi nužnoj za praktičan rad te intenzivnom praktičnom radu (individualni i grupni rad) u pažljivo osmišljenom okruženju.

Kroz projekt "Mini akademija održivosti" se želi potaknuti mlade osobe u sustavu obrazovanja (osnovne i srednje škole) na stjecanje i razvoj zelenih znanja i vještina koje imaju praktičnu primjenu u svakodnevnom životu i aktivnostima, a obrazovne ustanove potaknuti na jačanje kapaciteta u obrazovanju za okoliš i održivi razvoj, u skladu s prioritetima Europske unije.

Europska unije potiče obrazovni sektor da se angažira u zelenoj tranziciji i poboljša kompetencije svih učenika u području održivosti. Učenici na svim razinama trebaju biti u mogućnosti razviti znanje, vještine i stavove kako bi mogli prakticirati održiviji način života, promijeniti obrasce potrošnje i pridonijeti zelenijoj budućnosti. Obrazovanje i osposobljavanje imaju ključnu ulogu u tome da se kod ljudi probudi svijest o okolišu i potakne ih da se angažiraju kao pojedinci i kao kolektiv. Stoga kroz projekt "Mini akademija održivosti" želimo pružiti mogućnost da kroz izvannastave aktivnosti omoguće učenicima neformalno učenje kroz koje će steći praktična zelena znanja i vještine, primjenjiva u svakodnevnom životu.

Projekt se provodi od 1. siječnja do 31. srpnja 2023. godine, a financiran je sredstvima iz programa Europske snage solidarnosti Europske unije.


hr Thu Feb 02 2023 16:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dbee375d7965a3cb8b4702/80
Foto: DN

Političarke iz svih opcija u petak će u Splitu crvenim haljinama progovoriti o moždanim udarima kod žena

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine
Političarke svih opcija u petak će, kao poruku podrške i podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, nositi crvene haljine u petak u hotelu Briig od 20 sati. Modnu reviju organizira Socijaldemokratska partija (SDP), a nosit će je socijaldemokratkinje Sabina Glasovac, Mirela Ahmetović, Katarina Prnjak, Ivana Relata, Vesna Alač i Suzana Piacun kao i HDZ-ove predstavnice Jelena Burazin i Ivana Relata, Kristina Vidan iz Pametnog za Split i Dalmaciju, Lidija Bekavac iz HGS-a, Ivana Ljulj Cvitanić iz Mosta i Centrove gradske vijećnice Ana Dorotić Čaljkušić i Maja Čović.

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine i zbog poticanja zdravstvenih stručnjaka da usmjere pozornost na srčani i moždani udar u žena zbog njihovih razlika u odnosu prema muškarcima. Žene i muškarci često imaju sličan skup simptoma tijekom moždanog udara, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada i obuhvaćaju iznenadnu utrnulost, smetnje govora i vida, smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavicu te jaku glavobolju. Specifični simptomi moždanog udara u žena se razlikuju od uobičajenih te upravo zato stvaraju problem jer često nisu prepoznati, a liječenje je često odgođeno.

Oni uključuju gubitak svijesti ili nesvjesticu, opću slabost, teškoće ili kratkoću daha, zbunjenost, nereagiranje ili dezorijentaciju, naglu promjenu ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučninu ili povraćanje, bol i štucanje.

Posebna gošća će biti Irena Pintarić, program će voditi Anamarija Alebić, a za glazbeni dio bit će zadužena Albina Grčić.

hr Thu Feb 02 2023 16:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .