Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60a4f0126f52df0d798b458c/80
Foto: Zoran Alajbeg

Izložba „Sveti Jere na Marjanu – kultura renesanse u Dalmaciji u znaku sv. Jeronima“

Jezgru izložbe čine skulpture i reljefi s prikazom sv. Jere iz nekoliko zbirki u Splitu i Trogiru, ali i iz Dubrovnika, Hvara, Zadra i Pučišća.

Nakon više od godinu dana pandemije, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika – Split, 29. travnja, 2021. g. svečano je otvorena izložba "Sveti Jere na Marjanu - kultura renesanse u Dalmaciji u znaku sv. Jeronima" autora prof. dr. sc. Josipa Belamarića

Obraćajući se široj i stručnoj javnosti, izložba ima za cilj prikazati puteve širenja kulta sv. Jere u Dalmaciji, osobito od konca 14. stoljeća. Jeronimov kult posvjedočen je u našoj tradiciji već početkom 13. stoljeća. Smatran je Dalmatincem, odnosno Hrvatom, tvorcem i zaštitnikom glagoljice, pa i prevoditeljem Biblije na hrvatski.

Ova, prva veća izložba s ikonografskim prikazima sv. Jeronima, održava se kao kruna niza događaja vezanih uz nacionalnu proslavu 1600. obljetnice svečeve smrti koja se nažalost odvijala u suspregnutoj atmosferi uslijed trenutne epidemiološke situacije.

Jezgru izložbe čine skulpture i reljefi s prikazom sv. Jere iz nekoliko zbirki u Splitu i Trogiru, ali i iz Dubrovnika, Hvara, Zadra i Pučišća.

Današnja crkvica sv. Jeronima na Marjanu građena sredinom 2. polovice 15. st., vjerojatno je dovršena 1480. g. kad je Andrija Aleši isklesao i potpisao oltar sa skulpturama, a skulpture ovog kipara prisutne su i u crkvicama Gospe od sedam žalosti i crkvi Gospe od Betlema, sve tri u radijusu od par stotina metara.

Alešijev marjanski reljef sv. Jere, kao i onaj u krstionici trogirske katedrale, mogli bi biti prototip čitavoj maloj seriji sličnih reljefa od Dubrovnika i Splita do Zadra, u Firenci, Veneciji, Torinu, Münchenu, Liverpoolu… 

Izložena je i nekolicina tih malih pokretnih oltarića obiteljskih patricijskih kapela što će po prvi put omogućiti njihovo direktno kompariranje, te - moguće - razrješenje atributivnih problema.

Uz kipove i reljefe izlaže se i nekoliko slika, jedan kalež iz Riznice splitske katedrale, te knjige iz zbirki splitskog Dominikanskog samostana i samostana sv. Ante na Poljudu. Izložbu obogaćuju oltarni duboki reljef iz župne crkve u Pučišćima i oltarna slika iz župne crkve iz Kostanja. Također, izložen je i Alešijev reljef sv. Jere (danas u postavu Galerije umjetnina).

Četiri velika hrvatska kipara - Kažimir Hraste, Kuzma Kovačić, Loren Živković Kuljiš i Dalibor Stošić čija su djela dio ove izložbe, potvrđuju još uvijek prisutno umjetničko nadahnuće svetim Jeronimom.

Izložbu prati kratki film “Ermitaž sv. Jere u Marjanu, na čarobnoj gori” snimljen u produkciji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, autora dr.sc. Josipa Belamarića. 

Uz Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Split, suorganizatori ove izložbe su Institut za povijest umjetnosti, Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan i Bratovština svetog Križa.

Posjet izložbi moguć je do 30. lipnja, 2021. svakog dana (osim nedjelje) od 9 do 20 sati. Grupne posjete (uz stručno vodstvo) najavite na tel. 021 323 909. 

Veselimo se Vašem dolasku, poručuju Organizatori.

hr Wed May 19 2021 13:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60cbc72d6f52dfc3af8b4613/80

Počnite trgovati dionicama najvećih američkih i europskih tvrtki uz RoboMarkets!

RoboMarkets slijedi zakonodavstvo EU-a i udovoljava stvarnim zahtjevima kako bi osigurao klijentovo trgovanje s dionicama

RoboMarkets tvrtka je koja je osnovana 2012.godine, a licencu europskog brokera dobila je 2013.godine.

Tvrtka je naglo rasla proteklih godina i sada nudi profesionalne usluge za institucionalne i maloprodajne klijente iz Europe. RoboMarkets je posrednik s više sredstava koji nudi 8 vrsta imovine i više od 12 tisuća instrumenata za trgovanje. 

Osim toga, klijenti imaju pristup profesionalnim platformama za trgovanje i vrhunskim tehonologijama, a svojim klijentima pružaju podršku 24 sata dnevno 7 dana u tjednu.

Kako RoboMarkets funkcionira?

Za početak, potrebno je otvoriti korisnički račun koji odgovara vašim potrebama za trgovanje. Nakon toga, na račun je potrebno imati minimalni polog u iznosu 100 dolara, a zatim kreće odabir sredstva i ulaganje.

Na RoboMarkets-u može se trgovarti dionicama na popularnim platformama MetaTrader 4 i MetaTrader 5 (CDFs) i na inovativnoj web platformi R Trader (CFDs i stvarne dionice). Bitno je odabrati koji kanalom želite trgovati: putem mobilne aplikacije, web preglednika ili putem stonog terminala.

Što je trgovanje dionicama?

Dionice su vrijednosni papiri koji odražavaju vlasništvo u tvrtki i daju pravo na dio pro stanja i imovine tvrtke. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća zanimanje za trgovanje tom imovinom znatno se povećalo. Korak po korak, trgovci se prebacuju s uobičajenih internetskih ulaganja i obraćaju više pažnje na ugodnije okruženje za trgovanje dionicama.

Na RoboMarkets možete trgovati više od 8.000 CFDs na dionicama najvećih američkih i europskih tvrtki i više od 3.000 stvarnih dionica američkih tvrtki.

Za trgovca je vrlo bitno da vidi ukupnu sliku onoga što se događa na tržištu ako želi učinkovito ulagati. To postaje još važnije kada je riječ o trgovanju dionicama: trgovac mora pratiti ne samo ponašanje na tržištu, već i pratiti vijesti koje je tvrtka objavila, zajedno s njezinim razvojem i stabilnošću. Kao rezultat toga, da bi mogao pratiti razne pokazatelje, trgovac mora savršeno kombinirati različite alate tehničke i temeljne analize.

RoboMarkets slijedi zakonodavstvo EU-a i udovoljava stvarnim zahtjevima kako bi osigurao klijentovo trgovanje s dionicama. 

hr Fri Jun 18 2021 00:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb3ccd6f52dfadaf8b45bc/80
Foto: Canva

Koliko vode trebamo piti tijekom ljeta?

Osim što možete popiti čašu vode, također možete i jesti namirnice koje sadrže veliku količinu vode. Shapiro ističe da je lubenica odličan izbor tijekom ljeta jer ima visok udio vode, prenosi Huff post.
Tijelo gubi više tekućine tijekom ljeta, zbog čega je još važnije unositi dovoljno vode. No, koliko vode doista trebate piti tijekom ljeta? Evo što kažu stručnjaci.

Nutricionistica Lauren Minchen navodi da to ovisi o tjelesnoj težini i samom tijelu, javlja N1.

“Točna količina potrebne vode ovisi od osobe do osobe, no za aktivne odrasle osobe preporučuje se unos između dvije do četiri litre dnevno. Potrebe mogu varirati u tom rasponu s promjenom vanjske temperature”, istaknula je Minchen.

Dodala je da će vaše tijelo vjerojatno trebati više vode ako redovito vježbate. Nutricionistica Amy Shapiro ističe da je važno nadoknaditi tekućinu koju osoba izgubi znojenjem.

Klinika Mayo preporučuje ispijanje 2,7 litara vode dnevno za žene i 3,7 litara za muškarce.

Znakovi da vam treba vode

Boja urina može vam otkriti trebate li piti više vode. Shapiro i Minchen navode da urin treba biti svijetle boje, a ako je taman, to je znak da vam treba vode. Umor, suha koža, grčevi u mišićima, zatvor i vrtoglavica su također pokazatelji dehidracije.

Osim što možete popiti čašu vode, također možete i jesti namirnice koje sadrže veliku količinu vode. Shapiro ističe da je lubenica odličan izbor tijekom ljeta jer ima visok udio vode, prenosi Huff post.

Osim lubenice možete jesti i krastavce, celer, brokulu i špinat.
hr Thu Jun 17 2021 14:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb018c6f52dfc3af8b4575/80

Kako postupiti ugrize li vas zmija? Evo na što posebno paziti

Na našem području živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo dvije otrovnice, poskok i riđovka. Iako je poskok nešto otrovniji od riđovke, obje su zmije manje otrovne od, primjerice, afričkih ili azijskih zmija otrovnica, te je njihov ugriz rijetko smrtonosan.
Vrijeme je sve intenzivnijeg boravka u prirodi, planinarenja, odlaska na more te, uz uživanje u svim tim blagodatima, neke činjenice valja imati na umu. Jedna od njih je da u prirodi i zmije traže svoje mjesto pod suncem.

Ugriz zmije

Na našem području živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo dvije otrovnice, poskok i riđovka. Iako je poskok nešto otrovniji od riđovke, obje su zmije manje otrovne od, primjerice, afričkih ili azijskih zmija otrovnica, te je njihov ugriz rijetko smrtonosan.

Poskok (modras, kamenjarka; Vipera ammnodytes) je pepeljasto – sive boje i naraste do jednog metra. Glava mu je srcolikog izgleda, s karakterističnim roščićem na vrhu nosa. Uzduž hrpta se nalazi tamna vijugava linija koja ide od glave do vrha repa i karakteristična je za svaku viperu (tzv. Kainov znak). Sa strane linije se nalaze tamne mrlje. Poskok živi uglavnom u južnim, krševitim krajevima, javlja N1.

Riđovka (šarka; Vipera berus) se nalazi u cijeloj Europi. Duga je oko 60 do 80 cm i također ima “cik-cak” liniju uzduž tijela. Postoje dvije vrste: Vipera berus bosniensis i Vipera pseudoaspis.

Ako zmija ugrize, upozorava HZJZ, najvažnije je utvrditi je li otrovna ili nije. Za razliku od neotrovnih, otrovne zmije imaju trokutastu glavu i uske eliptične oči. Naše se otrovnice razlikuju od neotrovnica i oblikom tijela, koje je kratko i zdepasto, za razliku od neotrovnica čija su tijela tanka i izdužena. Valja napomenuti, međutim, da razlikovanje otrovnica na ovakav način vrijedi samo za područje Europe.

Vrste iz porodice Viperidae iz Sjeverne i Južne Amerike te Azije, kao što su na primjer čegrtuše, imaju i udubljenje između očiju i nosnica koje im služi za otkrivanje topline. Međutim, naše vrste iz porodice Viperidae (poskok, riđovka i planinski žutokrug) nemaju takvo udubljenje pa nam ono ne može služiti kao jedan od kriterija za razlikovanje zmija otrovnica i neotrovnica u našem podneblju.

U postupcima samopomoći se sugerira da se ne kreće u lov za zmijom zbog rizika dodatnog ugriza. Ako je zmija ubijena, tada je poželjno donijeti je u bolnicu radi točne identifikacije, što bitno utječe na terapijski postupak.

Na mjestu ugriza se obično vide dvije ubodne ranice od zmijskih zuba, međusobno udaljene 6 – 8 mm, premda je moguće da postoji i samo jedna ranica ili čak samo ogrebotina. Nalaz ranice ne znači da je otrov sigurno ubrizgan u tijelo. Prema podacima, čak 22 % dokazanih ugriza nema znakova otrovanja.

Simptomi zmijskog ugriza

Na mjestu ugriza se unutar dva sata javlja bol i otok. Kod težih se otrovanja bol javlja brzo i neobično je oštra; otok se također ubrzo širi i može biti praćen jakim potkožnim krvarenjima. Na koži se, uz crvenilo, mogu javiti i mjehuri s krvavim sadržajem. Neposredno nakon ugriza u gotovo polovici ugriženih se javljaju opći simptomi poput vrtoglavice, mučnine i povraćanja, osjećaja opće slabosti te otok regionalnih limfnih čvorova (u preponi kod ugriza u nogu ili u pazuhu kod ugriza u ruku). Blijeda i hladna koža, orošena znojem, uz ubrzani rad srca i pad krvnog tlaka znakovi su šoka, koji se uglavnom razvija postupno i glavni je uzrok smrti.

Postupak kod zmijskog ugriza

Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem. Treba provjeriti kada je osoba zadnji put cijepljena protiv tetanusa.

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo mirovati, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba imobilizirati. Ne preporučuju se pokušaji isisavanja otrova na mjestu ugriza! Podvezivanje iznad ugrizne rane također nije preporučljivo i ne primjenjuje se jer može dovesti do komplikacija. Eventualnu kompresiju izvode posebno educirani zdravstveni djelatnici u izvanrednim slučajevima.

Neophodno je hitno prevesti ugriženu osobu u bolnicu.

U načelu se hospitalizira svaki slučaj ugriza zmije, ne razmišljajući suviše je li zmija otrovna ili neotrovna.

Danas je općeprihvaćeni stav da se ranica ne zarezuje, otrov se ne isisava, a led se ne stavlja na mjesto ugriza.

Antidot za zmijski ugriz (antiviperinum) potječe iz konjskog seruma, a sadrži protutijela koja je konj proizveo nakon što mu je ubrizgan zmijski otrov. Antiviperinum se daje isključivo u bolničkim uvjetima intravenski, i to samo kada je strogo indiciran, budući da sam antiserum može izazvati ozbiljne, pa čak i po život opasne reakcije.

Prevencija zmijskog ugriza
Neke ugrize poput onih kada osoba slučajno stane na zmiju, gotovo je nemoguće spriječiti. Međutim, postoje mjere opreza koje mogu znatno umanjiti mogućnost da Vas zmija ugrize:

Pustite zmiju na miru. Mnogi ljudi budu ugriženi pri pokušaju da zmiju ubiju ili joj se što više približe. Zmije najčešće pobjegnu, a samo iznimno napadaju.

Izbjegavajte visoku travu ako nemate prikladnu obuću (debele kožne čizme), te se što je moguće više krećite već postojećim stazama.

Ruke i noge ne stavljajte na mjesta koja nisu pregledna (primjerice, nemojte zavlačiti ruku u grm ili iza nekog kamena). Ne podižite kamenje ili komade drva ako niste na dovoljnoj udaljenosti od potencijalnog napada zmije.

Posebno budite oprezni i pripravni ako se penjete po stijenama, javlja N1.
hr Thu Jun 17 2021 10:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60caf0e36f52df4eaf8b45a8/80

Ljetne radionice tehničkih aktivnosti u ZTK grada Splita

Posebna pozornost posvećuje se dječjoj prirodno urođenoj znatiželji te se potiče istraživačko učenje, kao i individualizirani, individualni i timski rad.
Zajednica tehničke kulture grada Splita i 2021. godine organizira provođenje ljetnih radionica tehničkih aktivnosti s ciljem razvijanja kreativnosti, motorike, stvaralaštva, kritičkog razmišljanja, poticanja međuučeničke suradnje i razvijanja afiniteta prema tehničkim djelatnostima.

Posebna pozornost posvećuje se dječjoj prirodno urođenoj znatiželji te se potiče istraživačko učenje, kao i individualizirani, individualni i timski rad. Radionice obuhvaćaju nekoliko područja tehničke kulture (robotika i automatika, informatika i programiranje, modelarstvo), te su prilagođene učeničkom uzrastu i sposobnostima.

Radionice će se provoditi u razdoblju od 28. lipnja 2021. do 3. kolovoza 2021. godine za učenike od 2. do 8. razreda osnovne škole, a održavat će se u prostorijama Zajednice tehničke kulture grada Splita (Varaždinska 53). 
Broj polaznika radionica je ograničen, a prijave se zaprimaju do 23. lipnja 2021. Sve informacije vezane za prijavu, kao i sama prijavnica, nalaze se na web stranici Zajednice tehničke kulture grada Splita.

Za sve dodatne informacije pošaljite upit na [email protected] Za vrijeme održavanja radionica poštovat će se sve zaštitne mjere propisane od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

hr Thu Jun 17 2021 08:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .