Lani smo uvezli 110 tisuća tona svinjskog mesa što je
za 8 posto više nego godinu prije. Šestu godinu za redom uvoz svinjskog mesa
veći je od domaće proizvodnje. Stoga ne čudi da je ponuda svinjetine slaba, a
često je i nema u prodaji. Uz to iz dana u dan raste joj i cijena, piše HRT.
Na kišno nedjeljno jutro malo je kupaca na tržnicama.
U mesnicama ponuda dobra, ne manjka ni svinjskog mesa. No primjećuje se da
svinjetine povremeno nema u prodaji.
– Sve je manji uzgoj krmača, a bez njih nema odojka,
odnosno svinja. Jedini je razlog nedostatak hrane i visoka cijena kukuruza koja
je uzrokovala rast cijena i smanjenje proizvodnje, naglašava Mile Maleš, mesar.
Posljednjih godina postali smo vodeći uvoznik
svinjetine u Europskoj uniji – na to godišnje trošimo desetke milijuna eura.
Sve više novca troše i kupci jer svinjsko je meso skuplje i do 30 posto.
Prošle godine smo uvezli 110 tisuća tona svinjetine,
što je 8 posto više nego godinu prije. Posljednjih godina pada proizvodnja
svinjskog mesa u Hrvatskoj za 5 do 6 posto, pa je to jedan od razloga povremene
nestašice.
– Danas je u Europi oko milijun i 200 tisuća krmača
manje i sada je nestašica i pomutnja na tržištu. Što će biti na tržištu, vidjet
ćemo sada, govori Mirko Kolić, uzgajivač svinja.
Kako bi cijena svinjetine bila povoljna, stabilna i
konkurentna, nužno je povećati proizvodnju i smanjiti uvoz.