Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Osnovica za javne i državne službe raste za 4 posto od 1. svibnja, povećava se i naknada za prijevoz

Premijer Andrej Plenković kazao je nakon pregovora sa sindikatima da će osnovica plaća zaposlenim u javnim i državnim službama porasti za četiri posto od 1. svibnja
Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon pregovora sa sindikatima državnih i javnih službi.

Premijer je podsjetio da je pregovarački tim Vlade na čelu s ministrom Aladrovićem vodio razgovore sa sindikatima protekla četiri i pol mjeseca, a na današnjim pregovorima sudjelovao je i on sam.

- I nakon ovih pregovora, rekao bih, unaprijedili smo prije svega razinu socijalnog dijaloga, učvrstili smo međusobno povjerenje i unaprijedili postignuća oko kojih smo se zajednički usuglasili proteklih godina. - kazao je Plenković.

Mi smo, rekao je, u proteklih nekoliko godina napravili zaista veliki iskorak. Podsjetio je da u mandatu ranijih Vlada od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016., osnovica se nije dizala i ona je tada iznosila 5108,84.

- Mi smo kroz naš dijalog, zajedničke dogovore, u okvirima ekonomskih i financijskih mogućnosti države dizali tu osnovicu nekoliko puta da bi je ukupno digli do sada na 18,31 posto. - kazao je Plenković.

To je sada, naglasio je, naše zajedničko postignuće u cilju poboljšanja ekonomskoga i socijalnog standarda svih zaposlenika u državnim i javnim službama gdje ih je sve skupa 240.000.

Premijer je naveo da su se osim rasta osnovice postizali dogovori i o rastu koeficijenata, kao i dodacima.

Podsjetio je i da je Vlada kroz poreznu reformu omogućila rast plaća. Dodao je da je okvir prosječnog rasta plaća između 25 i 40 posto, ovisno o sektoru.

- I s time smo izrazito zadovoljni. To govori da je naš cilj bio kroz međusobno poštovanje i razumijevanje raditi velike korake naprijed na način da postignemo dogovor koji će omogućiti kvalitetniji život i veću kupovnu moć naših građana. - naglasio je Plenković.  

Naveo je da je Vlada uvećavala i jednokratna materijalna prava. Tako su regres i nagrada za božićne blagdane uvećani s 1250 na 1500 kuna, dar u prigodi sv. Nikole s 500 na 600 kuna, a dnevnica i terenski dodatak sa 170 na 200 kuna.

- Bilo je tu i posebnih sporazuma. Sve je to dio postignuća koji su prilično različiti od razdoblja prije nego smo preuzeli odgovornost za vođenje Vlade. - dodao je.

Premijer je izvijestio da je danas bio 14. krug pregovora i da su uspjeli postići dogovor oko tri točke, te je zahvalio sindikatima na spremnosti na kompromis.

Povećava se iznos sredstava za sistematske preglede sa 500 na 1.200 kuna

- Povećali smo iznos sredstava za sistematske preglede sa 500 na 1.200 kuna. Mi smo, isto tako, postigli dogovor oko povećanja troška za prijevoz. Do sada je taj trošak bio jednu kunu, a danas smo postigli dogovor da on ide na 1,35 kuna, plus korektivni mehanizam od 10 posto, u varijanti da se poveća cijena goriva, a može se naravno i smanjiti. Na taj način smo omogućili da ljudi dobivaju odgovarajuću naknadu za trošak za prijevoz. - rekao je Plenković.

Naglasio je i da je postignut kompromis da će osnovica plaća zaposlenim u javnim i državnim službama porasti za 4 posto od 1. svibnja.

- To će doći s plaćom za svibanj. S obzirom na okolnosti, naši će stručnjaci s predstavnicima sindikalnih organizacija tehnički dovršiti same tekstove temeljnih kolektivnih ugovora kako bi oni bili spremni za potpis. - dodao je Plenković.

Nastavak razgovora temi osnovice, najavio je premijer, dogovoren je za zadnji tjedan rujna kako bismo uzevši u obzir tadašnje ekonomske okolnosti vidjeli što još možemo učiniti kako bismo poboljšali ekonomski i socijalni položaj zaposlenika.
hr Tue Apr 26 2022 21:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290ccb618d1cbe1378b45ad/80
Foto: UNIST

Električni romobili i sup daske obradovali studente u Splitu!

Studenti imaju na raspolaganju besplatno korsititi 20 električnih romobila i 12 sup daski
Započinje vrijeme ispita i studenti lagano griju klupe. Ali dugotrajno učenje zaslužuje i kvalitetan odmor i malo razbibrige. Studentski centar u Splitu se pobrinuo da to vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno i da se studenti ne trebaju mnogo misliti kako ga provesti.

Nakon prošlotjednih 40 besplatnih bicikla za studente, stanari splitskih studentskih domova odsad na raspolaganju imaju i 20 električnih romobila i 12 sup daski koje mogu besplatno koristiti. Dovoljno je spustiti se do recepcije i zatražiti svoj način zabave i rekreacij.

hr Fri May 27 2022 15:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6266d3d7ecdbd17d5c8b4610/80
Foto: Grad Split

Program za Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Splita

"Lijepa naša" će biti intonirana u izvedbi kvarteta saksofona Glazbene škole Josip Hatze u 9.30 sati na Pjaci uz podizanje zastave RH
Iz Grada Splita su poslali službeni program obilježavanja Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja grada Splita u ponedjeljak.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita, 30. svibnja 2022. godine, započet će polaganjem vijenaca na gradskom groblju Lovrinac u 8 sati kod Središnjeg križa, zatim na Groblju branitelja iz Domovinskog rata te kod Spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu.

U 9 sati cvijeće će se položiti i kod spomenika u Parku branitelja, a potom će se sa zgrade Gradske uprave spustiti 22 metra dug hrvatski barjak.

Na štandarcu na Pjaci u 9.30 sati, uz intoniranje državne himne „Lijepa naša“ u izvedbi kvarteta saksofona Glazbene škole  „Josip Hatze“ podići će se zastava Republike Hrvatske. U 11 sati u katedrali sv. Dujma služit će se sveta misa. 

U večernjem djelu programa u 20 sati na Trgu Gaje Bulata Orkestar HRM-a i Klapa sv. Juraj na Trgu Gaje Bulata izvest će svečani koncert kao poklon svim građanima Splita, a nakon koncerta u 21.30 sati bit će vatromet s Gata sv. Nikole.

Građanima Splita i splitskim braniteljima čestitamo Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Splita!
hr Fri May 27 2022 14:09:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62877b5d18d1cbe5178b458a/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Marinko Biškić i Tomo Matičević uz Tamaru Visković kao kandidati za dogradonačelnike

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita Tamara Visković imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu.

Prvi je najpoznatiji splitski čokolatjer, uzorni poslodavac, glazbenik i dugogodišnji sudionik aktivističkog, kulturnog i društvenog života u Splitu Marinko Biškić. Uz sve poslovne uspjehe, posebno za čokolade Nadalina, Biškić je za svoj društveni angažman dobitnik i nagrade EN FACE :: Anfas, obrazloženu dobrim opisom cijelog Marinkovog života: "za organski i trajno razbarušeni anarhizam, za uporan i društveno relevantan antifašizam i za dubinski ili psihoanalitički podmukao antikapitalizam".

Uz njega i Tamaru na glasačkom listiću i na budućem zajedničkom poslu stajat će Tomo Matičević, srednjoškolski profesor etike, filozofije i logike. Osim prosvjetnog rada u razredu, sudjelovao je u organizaciji državnih natjecanja i stručnih skupova, te u nekoliko europskih projekata, među ostalim i osmišljavanja novog kurikuluma Mediji u suvremenom društvu (medijska pismenost). I on je godinama društveno aktivan u udrugama i institucijama koje se bave odgojem i obrazovanjem, ekologijom, kulturom i socijalnom problematikom.


hr Fri May 27 2022 13:37:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b59b18d1cb85368b45c8/80

Đogaš: "Vaučerima želimo povećati broj djece u sportu, jedno dijete više u klubu je jedno dijete manje na ulici“

Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca
Na konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš, predstavio je projekt sportskih vaučera za osnovnoškolce i srednjoškolce kojima se, kako kaže, želi potaknuti veće uključivanje djece u sport. Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca koji subvencioniranje dijela sportske članarine vide kao izravni doprinos razvoju splitskog sporta.

Projekt podrazumijeva subvencioniranje dijela sportske članarine za osnovnoškolce i srednjoškolce u iznosu od 150 kuna po djetetu, čime bi se znatno rasteretili obiteljski budžeti. Baviti se sportom u Splitu, izjavili su, danas je skupo. U splitskim klubovima trenutno trenira oko devet tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a cijena prosječne članarine je između 240 i 350 kuna. Kada se tome pridodaju troškovi putovanja, opreme i prijevoza za djecu, roditelji često moraju izdvajati oko 1.200 kuna mjesečno. Đogaš je naglasio da bi za ovu mjeru trebalo izdvojiti oko sedam milijuna kuna jer Grad već izdvaja određena sredstva.


- Za budućnost splitskog sporta ključna su djeca, koja su danas manje fizički aktivna nego prije. Bavljenje sportom iznimno je važno za zdravlje splitske djece, ali jasno nam je da troškovi bavljenja sportom opterećuju kućne budžete. Kao odgovorna gradska uprava ovim vaučerima želimo olakšati život roditeljima. Jedno dijete u klubu više je jedno dijete na ulici manje – izjavio je prilikom predstavljanja Đogaš i dodao da nam se sportski talenti ne smiju događati slučajno, već biti rezultat promišljene politike, kao i ulaganja u gradsku sportsku infrastrukturu. Ovaj projekt je jedan korak u tom smjeru. Mjeru su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca.


Osim o subvencioniranju članarina, na predstavljanju se govorilo i o Europskim igrama i važnosti da se Split izbori za domaćinstvo 2027. godine. Split je najsportskiji grad na svitu i zaslužuje velika sportska događanja. Trebamo se izboriti za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine koji će nam donijeti veliku posjećenost, vidljivost, prihode, vrhunski sport, ali i priliku da obnovimo dio sportske infrastrukture – izjavio je Reić. 
hr Fri May 27 2022 13:27:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .