Article

//www.dalmacijanews.hr/files/611a2b756f52df4d058b45fb/80
Foto: DVD Šibenik

HVZ: Vatrogasci gasili više požara u priobalju i na kontinentu, u Splitsko-dalmatinskoj županiji tri veća

Uz požare otvorenog prostora, zabilježeni su i požari objekata
Na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije vatrogasci su u posljednja 24 sata neprekidno radili na gašenju požara. Na području Zadarske županije tijekom jučerašnjeg dana uspješno su ugašena tri požara. Požar za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 14. kolovoza u naselju Drage pokraj Pakoštana, zahvatio je nisko raslinje i borovu šumu na površini od oko 8 ha. U gašenju požara sudjelovala su 23 vatrogasca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP-a Biograd na Moru, DVD-ova Drage, Biograd na Moru i Pakoštane, a bila su angažirana i 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen jučer u jutarnjim satima.

Požar raslinja je izbio i na otoku Lavdara za što je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu jučer u 8:05 sati. Vatra je  zahvatila travu, nisko raslinje i borovu šumu na površini od oko 19,5 ha, a u gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasca sa protupožarnim brodom iz JVP Zadar,  a angažiran je i jedan protupožarni zrakoplov Canadair. Požar je ugašen u 22:30 sati.

Gorjelo je i na lokaciji Zemunik Donji, a opožarena je trava, nisko raslinje i makija na površini od 12 ha. U gašenju požara koji je ugašen u 19:18 sati sudjelovalo je 5 vatrogasca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-a: Sv. Mihovil Galovac i Sukošan,  a angažirana su i dva Air Tractora.

Sinoć je ugašen požar otvorenog prostora na području Vrpolja za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 12. kolovoza u 10:24 sati. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na procijenjenoj površini od oko 102 ha.

U  Općini Promina na lokaciji Matase-Zelići jučer je izbio koji je zahvatio travu, nisko raslinje i hrastovu šumu na površini od oko 190 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 59 vatrogasca sa 19 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i Knin, DIP Šibenik, DVD-i Promina, Knin, Drniš, Ervenik, Biskupija, Sveti Juraj Kistanje i Ružić te tri zrakoplova Canadair i tri Air Tractora.
Tijekom noći na požarištu dežurali su JVP Knin i Drniš, DIP Šibenik te DVD Promina s 12 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila.
 
Tri veća požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji
Požar raslinja na otvorenom prostoru na području Omiša predio Srijane za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 10. kolovoza, lokaliziran je 14. kolovoza u 16:30 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 14 ha, a na osiguranju i sanaciji požarišta angažiran je DVD Gata s 2 vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom.
 
Dana 15. kolovoza u 14:45 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenoga prostora na području Donjeg Bitelića, zaseok Jukići. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje i borovu šumu na površini od oko 50 ha, a u požaru je izgorio krov stare kamene kuće, dva stara napuštena vozila i jedna kamp kućica. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 47 vatrogasca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP-a Sinj, DIP-a Split te DVD-ova: Sinj, Vrlika, Trilj, Dicmo, Dugopolje, Muć, Solin i Vranjic, te jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva Air Tractora i jedan helikopter MI8 MTV1. Tijekom noći na dežurstvu i saniranju rubnih dijelova požarišta bilo je angažirano 20 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz  JVP i DVD-a Sinj te DIP-a Split, a danas tijekom jutra napravit će se zamjena snaga na terenu. Angažiran je i jedan helikopter Mi8-MTV1 s uređajem za gašenje za daljnju pomoć pri saniranju požarišta.

Dana 15. kolovoza u 15:45 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru skladišta u Strožancu pokraj golf terena. Radilo se je o požaru skladišta stare robe te je požar zahvatio i krovište objekta, a ujedno je izgorio i jedan manji motocikl i strojevi. U gašenju požara sudjelovao je ukupno 21 vatrogasac sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Split i Podstrana te DVD-i Split i Podstrana. Požar je ugašen 15. kolovoza u 17:24 sati.
hr Mon Aug 16 2021 11:10:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .