Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5404637c179942cc624123cd/80
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX

Ravnatelj Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici: Cijena će poskupiti 24, a ne 300 posto!

Tomislav Šuta iznio je niz argumenata protiv novog Plana za gospodarenje otpadom. Županija proizvodi 230 tisuća tona otpada, a kroz prijedlog ministra Slavena Dobrovića (u reciklažnim dvorištima i sortirnicama) rješava se tek nešto više od sto tisuća. Komposteri minimalno smanjuju ukupnu količinu otpada. Primarna selekcija je sve

- Dvije godine je trajala izrada Studija izvodljivosti, u pitanju je opsežan dokument na 1,500 stranica sa 14 poglavlja! I svako od tih poglavlja, svaku stranicu Studije, radili smo u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, Fondom i Europskom komisijom, odnosno Jaspersom kao njihovom "produženom rukom". U Studiji su obrađeni financijski aspekti ovog projekta, kao i svi drugi: radili smo kroz dulji period morfološku analizu sastava otpada na području Županije, vrste i količinu otpada koja se prikuplja zimi i ljeti, jer se zbog turizma kod nas značajno razlikuju sezone. Napravljena je fizikalno-kemijska analiza otpada kako bi se utvrdila kalorična vrijednost za potrebe proizvodnje otpada kao goriva, što se u EU koristi sasvim normalno. - potpunu legitimnost projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, u smislu EU direktiva i naputaka, naglasio nam je Tomislav Šuta, ravnatelj županijske komunalne tvrtke za gospodarenje otpadom "Regionalni centar čistog okoliša".

U redu, na samom početku priznao je i određenu sporost i neaktivnost, no ionako je odgovoran samo za period od kada je na čelu te komunalne tvrtke, od proljeća 2014. godine... Jer, RCČO osnovan je sada već davne 2005. godine, i da, uglavnom je na lošem glasu, svjestan je toga i Šuta. Što i ne čudi, jer je tvrtka osnovana kako bi upravljala Regionalnim centrom za gospodarenje otpadom u Lećevici, gdje međutim još lopata nije stigla u ovih 11 godina. I to je uostalom (bio) dobar kontraargument za sve tijekom godina – gradska vlast u Splitu se uvijek "izvlačila" po pitanju Karepovca jer, eto, Lećevica još nije gotova pa nemamo gdje s otpadom. Danas je taj stav – o krimenu regionalnih centara i vlasti koje godinama nisu ništa radile – zauzeo ministar zaštite okoliša i prirode te njegovi pomoćnici, koji pokušava progurati potpuno novi Plan za gospodarenje otpadom (nacionalne razine, dakle tiče se svih regionalnih centara, CGO), na brzinu i bez dovoljno kvalitetne javne rasprave. Slažu se u tome i HDZ i stranka Pametno i SDP (što je samo po sebi šok i nevjerica), a da je prijedlog Plana pun propusta, kažu u službenom dokumentu i Europske komisije!


Kerapovac - najveći i naproblematičniji

- EU financira projekt "težak" 72 milijuna eura, pa valjda ne bi financirali nešto što nije u skladu sa svim direktivama o zaštiti okoliša, nešto što nije "isplativo"?! A financiraju ga do 90 posto iznosa (72 posto direktno iz sredstava EU, te još 18 posto preko Fonda), dok je na županiji, gradovima i općinama financirati još deset posto. Što je najgore, postojao je Plan gospodarenja otpadom, formiran u vrijeme ministra Mihaela Zmajlovića, koji je predvidio sredstva od 22 milijarde kuna, dok je novim prijedlogom taj iznos "srezan" na 5,5 milijardi... - o strateški krivim postavkama novog Plana govorio je Šuta, dodajući kako ga ne čude strašne kritike u vidu "neformalnog" dokumenta (iako se tako naziva, jer je još uvijek riječ o nacrtu novog Plana, iz EK su sasvim ozbiljno naveli cijelu seriju uočenih propusta) iz Europske komisije jer "bilo kakve promjene, a pogotovo ovako opsežne koje predstavljaju potpuno novi dokument, zahtijevaju dobra obrazloženja za pozitivnu verifikaciju EK".

- Cjeloviti sustav gospodarenja otpadom obuhvaća uspostavu primarne selekcije – odvajanja minimalno 50 posto otpada na mjestu nastanka (papir, plastika, staklo, metal, tekstil, miješani komunalni otpad,...); zatim sekundarnu selekciju – odvajanje otpada iz miješanog komunalnog otpada; obradu biorazgradivog otpada te sanaciju i zatvaranje svih neusklađenih odlagališta kojih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupno 15. Najveći i najproblematičniji svakako Karepovac, za čiji sanaciju također postoje sredstva EU...

Prisnažuje svojim iskustvima i primjerima Vlatka Lucijanić Justić, voditeljica Odjela za razvoj i investicije RCČO.

- Zakonska podloga za primarno sakupljanje otpada postoji već više od 30 godina. Davno je država trebala osigurati da se zakoni provode u smislu primarne selekcije otpada, jer smo mi svi zajedno već odavno u prekršaju. I nije dovoljno podijeliti posude i kontejnere ljudima, nije dovoljna ni edukacija, potrebno je promijeniti svijest građana. Nevjerojatno je da i danas, ona mala količina otpada koja se selekcionira na mjestu nastanka, na kraju opet završi na istoj hrpi!?

Šuta se pak referirao na neke prijedloge novog Plana, odnosno prijedloga. Kaže kako je i na otoku Krku, koji je jedini uspio dostići ciljanih 50 posto odvajanja, iz financijskih izvješća jasno da su rashodi 22 milijuna kuna, dok prihodi iznose tek deset posto.

- Ministar Slaven Dobrović i njegova pomoćnica Lidija Runko Luttenberger dolaze iz aktivizma; simptomatično je kako njihov Plan, iako prolazi kroz ubrzanu proceduru u kojoj su svi stručnjaci na tom polju jednostavno "izbačeni", nije naišao niti na jednu reakciju brojnih udruga i zelenih... Istovremeno "straše" građane poskupljenjima računa za komunalnu naknadu od 300 posto, dok smo mi napravili izračun na temelju svih parametara po kojem bi došlo do povećanja cijena te usluge za građane od – 24 posto!Gdje sa "sudbinom" 125 tisuća tona otpada?

Istina, ravnatelj Šuta ima podlogu za to relativno malo povećanje cijene (jer se obrada otpada i uredan okoliš ipak moraju platiti nešto više u odnosu na današnju situaciju "baci na jedno mjesto") i u pretpostavci od 50 posto primarne selekcije. A svaka pretpostavka je majka za.... No, svejedno, ako bi se na nivou gradova i općina primarna selekcija otpada (dakle u odvojene spremnike papir, staklo, PET,...) u idućim godinama povećala ne neku prihvatljivu razinu od 30-40 posto, i dalje bi to poskupljenje usluge ostalo u razumnoj mjeri.

- Postoje tu i brojni drugi problemi koje je ministar Dobrović "otvorio" ovakvim ponašanjem, pored šoka i brojnih kritika koje stižu iz EK... Za početak, Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici (sa šest pretovarnih stanica na području županije) je dovršen – čeka se samo njegov potpis kako bi se moglo krenuti u ishođenje lokacijske dozvole i gradnju. Međutim, tog potpisa nema, cijeli predmet drži blokiran u svojoj ladici. Zatim, i pored toga što je izostala suradnja sa strukom (a neslaganje su izrazili svi regionalni centri te HUP), na nacionalnoj razini je izostala studija izvodivosti s analizom troškova koja bi pokazala kako je sustav s jednim CGO skuplji od stotinjak "reciklažnih centara" te kompostanama... Usput, jedna od kritika EK se odnosila na "forte" prijedloga ministra Dobrovića o kompostanama, odnosno biološkom otpadu : njegov plan je podijeliti 2,1 milijun kompostera po kućama i stanovima, a napose sad tehnička i sanitarna izvedivost tog rješenja, činjenica je kako su u EK već eksperimentirali s takvim solucijama u drugim državama i na taj njegov prijedlog iznijeli stav kako je jednostavno neisplativ jer se rješava jako malen postotak ukupnog otpada.

Kad smo već kod brojki, prošle godine je u SDŽ proizvedeno malo manje od 230 tisuća tona otpada. To je činjenica, e sad nacrtom Plana je predviđeno da se preko reciklažnih dvorišta rješava 69 tisuća tona, u sortirnicama 35,700 tona, dok se "sudbina" preostalih 125 tisuća ne vidi iz novog Plana. Logično bi bilo, napominje Šuta, da se ta količina rješava kroz CGO u Lećevici koji je kapacitiran na 109 tisuća tona godišnje (kroz idućih 25 godina, koliko je amortizacijski rok trajanja postrojenja), no nacrt Plana predviđa smanjenje kapaciteta CGO Lećevice za 50 posto. Zanimljivo, u petak ministar dolazi na sastanak u zgradu županije, no odbio je prijedlog domaćina da zajedno posjete Karepovac...

Tomislav Šuta je o temi imao još puno toga za reći, no postoji još jedna zanimljiva "fronta": pitanje legitimnosti cijelog Plana imajući u vidu to da je cijela Vlada RH – tehnička. Strategija je, čini se, provesti Plan s opravdanjem kako je riječ o izuzetnoj hitnosti jer inače prijeti velika šteta proračunu, no i u tom slučaju je potrebno savjetovanje s Ministarstvom financija, što je također izostalo.

hr Fri Jul 01 2016 09:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d3e0a6f52dffe6e8b456b/80

Studenti Umjetničke akademije u Splitu dobili novi prostor za rad

Dekan Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvin Dragičević naglasio je da je potpisivanje Ugovora samo nastavak suradnje koja već traje između Akademije u Splitu i Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split
U novobnovljenom Hrvatskom domu Split,  jednom od najraskošnijih interijera splitske, ali i hrvatske kulturne scene, rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić ispred Sveučilišta u Splitu, dekan izv.prof.art. Edvin Dragičević ispred Umjetničke akademije u Splitu te v.d. ravnatelj Marin Kaporelo, spec.admin.publ. ispred Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split sklopili su danas, 13.5.2021. tripartitni Ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, Sastavnice i Nastavne baze.

Ugovorom se uspostavlja poslovna suradnja u djelatnosti znanosti i visokog obrazovanja na način da Nastavna baza (Javna ustanova u Kulturi Hrvatski dom Split) povezivanjem prakse, znanosti, umjetnosti i istraživačkog rada, za studente Sveučilišta u Splitu organizira izvođenje nastave odnosno stručne prakse, a u svrhu stjecanja konkretnih praktičnih znanja i vještina.

Rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Dragan Ljutić zahvalio se dekanu Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvinu Dragičeviću na angažiranosti oko ovog projekta te otvorenosti za suradnju s druge strane, v.d. ravnatelju Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split, Marinu Kaporelu, spec.admin.publ. Povezivanje je neophodno, a ova naša suradnja omogućiti će studentima Sveučilišta u Splitu rad u najboljim mogućim uvjetima, zaključio je rektor, prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

V.d. ravnatelj Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split, Marin Kaporelo, spec.admin.publ. izrazio je zadovoljstvo što ovu poslovnu suradnju započinje s ljudima koji imaju viziju, ali i poduzetničkog duha, jer ideju je na kraju važno i implementirati odnosno realizirati.

Dekan Umjetničke akademije u Splitu, izv.prof.art. Edvin Dragičević naglasio je da je potpisivanje Ugovora samo nastavak suradnje koja već traje između Akademije u Splitu i Javne ustanove u Kulturi Hrvatski dom Split jer su ne samo profesori, već i studenti bili angažirani na veličanstvenoj obnovi zgrade Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici u Splitu, a mnogi aktivno rade na projektima koje ova, već sada uspješna i ugledna  ustanova u kulturi grada Splita prezentira javnosti.

hr Thu May 13 2021 17:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d368c6f52df9c6b8b461c/80

Nansi Ivanišević: "Mi moramo držati do sebe, naučiti našu djecu poštovati grad, a onda ga prezentirati svijetu!"

Nansi Ivanišević, nezavisna kandidatkinja za splitsku gradonačelnicu, koju podržava Domovinski pokret na Prokurativama je održala konferenciju za medije, posljednju pred festival demokracije u nedjelju.
- Split je nadasve kulturni grad, Split je kulturna meka, ali to ne znači da ga trebamo uređivati jer smo vidjeli kako izgleda Barcelona ili Bilbao. Treba znati kako su ljudi uredili Barcelonu i Bilbao. To je pokušaj da u svoje ime, i u ime Domovinskog pokreta, da kažemo kako postoje javne politike i politička kultura. Mi moramo držati do sebe, naučiti našu djecu kako poštovati grad, a onda i kako ga prezentirati svijetu - kazala je Nansi Ivanišević.

Ivo Pervan, kandidat za zamjenika gradonačelnice kazao je kako Nansi, za razliku od drugih kandidata, ima drugačiji pristup, razmišljanje i nastup te kako njezini nastupi su kulturniji i civiliziraniji.

- Nitko ne primjećuje da svi kandidati koji žele doći na mjesto gradonačelnika prenose stare navike iz onih vrimena. On je sam, igra se Boga, a kroz povijest je bio kažnjen koji se igra Boga. Oni sve znaju, oni gadu, oni o svemu govore - kazao je Pernar koji je istaknuo turizam od kojeg 'životarimo' u Dalmaciji.

- Turizam nije kopanje tunela i zgrada nego promidžba. Promidžbom ovog grada i Dalmacije trebamo poslati sliku u svijet. Oni toga nisu svjesni. Tu treba biti preokret, a mi smo taj preokret - dodao je poznati splitski fotograf.

Marin Volarević, drugi kandidat za splitskog dogradonačelnika ispred Domovinskog pokreta podvukao je kako nije pobornik megalomanskih projekata nego razvijanje i unaprjeđenje onoga što već postoji.
hr Thu May 13 2021 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f8894db6f52dfc5168b45a9/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović najavio mogućnost popuštanja epidemioloških mjera od 1. lipnja

Prvi pilot projekt je poslovni domjenak na kojem bi sudjelovale osobe cijepljenje s dvije doze cjepiva, a održat će se danas od 18 do 20 sati.
Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u četvrtak na sjednici Vlade moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja.

"S obzirom na to da posljednjih dana dolazi do pada broja oboljelih od koronavirusa, provode se odgovarajuće pripreme vezane za moguće popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja pa će se stoga idućih dana provoditi pilot projekti raznih događaja", rekao je Božinović.

Prvi pilot projekt je poslovni domjenak na kojem bi sudjelovale osobe cijepljenje s dvije doze cjepiva, a održat će se danas od 18 do 20 sati.

Drugi projekt je svadbena svečanost koja bi okupila oko 120 sudionika i održat će se 15. svibnja. Na njoj će sudjelovati osobe koje su primile dvije doze cjepiva, koje su unutar 180 dana preboljele covid ili osobe koje imaju negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Tjedan dana nakon događaja sudionici će se testirati PCR testovima u HZJZ-u, a pokaže li se da nije bilo prijenosa zaraze razmotrit će se načini popuštanja mjera za takve događaje, kaže Božinović.
hr Thu May 13 2021 15:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609d20866f52dfd26a8b4617/80

INTERVJU Anamarija Grabovac: "Stanje u našoj općini motiv je za izlazak na izbore"

Govorila je o motivima kandidature, programu, protukandidatima...

Anamarija Grabovac, diplomirani politolog, poduzetnica, stručnjakinja za EU fondove i kandidat za prvu ženu općine Proložac govorila je o motivima kandidature, programu, protukandidatima...

Vratili ste se Iz Bruxellesa u Imotski, pokrenuli vlastiti posao. Od kud želja za kandidaturom?

Moram priznati, kada sam donosila odluku o kandidaturi više je razloga bilo protiv nego za kandidaturu. Imam svoju obitelj, dvoje male djece, vlastitu tvrtku, mogu reći da živim lijep život, ali jedno je presudilo- mogućnost da promijenim stvari na bolje u svojoj zajednici. Naša općina propada, stanovništva je sve manje, djece u školskim kupama sve manje, a dosadašnji načelnik ništa ne čini kako bi to promijenio. Nitko nema pravo stajati po strani kada je u pitanju razvoj sredine u kojoj živi, ali i u kojoj odgaja djecu. 

Ja sam spremna sve ono što sam naučila u dosadašnjem školovanju, ali i poslovnom svijetu staviti u službu naše općine i napraviti iskorak u razvoju. Moji poslovni rezultati dokaz su znanja i vjerujem da će Proložani to znati prepoznati. 

Vaši protukandidati su dosadašnji načelnik iz redova HDZ-a Mate Lasić, te dosadašnji vijećnik HSLS-a Toni Garac koji na izbore izlazi na visokom 4. mjestu na županijskoj listi  Ante Pranića, a koji ima podršku koalicije Pametno, Nove ljevice i Možemo. Gdje se vi nalazite u tom odnosu snaga?   

Vjerujem kako svi kandidati žele dobro Prološcu i kako smo svi s tim ciljem ušli u ovu borbu i na tim temeljima ćemo surađivati u budućnosti. Živimo u demokratskom društvu i svatko ima pravo odabrati stranku i stranu kojoj pripada i koja ga podupire. Ja sam član Domovinskog pokreta, imamo svoga kandidata za župana, Matu Šimundića. U Prološcu izlazimo na izbore u koaliciji s Hrvatskom strankom prava jer imamo zajedničke programske i svjetonazorske ideje i viziju razvoja naše općine. Na našoj listi su i kandidati koji su na prošlim izborima bili dio Nezavisne liste u Prološcu koji su na izborima 2017. ostvarili drugi najbolji rezultat, kada im je drugi krug bio nadomak ruke.

Mojom kandidaturom Proložac je dobio osvježenje na političkoj sceni i konkretne poslovne rezultate koji stoje iza mene. Prološcu treba čvrsta promjena- temeljena na znanju, iskustvu, želji i konkretnim rješenjima. Kao što treba i cijeloj Županiji. 

Koje su glavne smjernice vašeg programa? 

Prije nego što smo pristupili izradi programa napravili smo dubinsku analizu stanja općine Proložac i podijelili smo probleme u nekoliko skupina te izradili rješenja koja su lako i brzo provediva. Problema je puno: od neadekvatne komunalne infrastrukture, vodoopskrbe, sustava gospodarenja otpadom, pa do potpune nebrige za najmlađe i propuštanjem prilike za otvaranjem cjelodnevnog boravka u vrtiću u Prološcu, pa do nebrige za najstarije lociranjem ambulante na katu općinske zgrade, dok je poduzetnički centar u prizemlju. Također, potpuno zanemarivanje poduzetnika, nepostojanje turističke infrastrukture, nepostojanje podrške poljoprivrednicima. Još je puno problema koje bih mogla istaknuti, a svima im je dosad bilo zajedničko što su ostajali neriješeni. Naš program nudi realna i provediva rješenja za sve te probleme. 

Planiramo sanaciju nelegalnih odlagališta otpada, izgradnju reciklažnog dvorišta, cjelodnevni program u vrtiću, uređenje šetnica i trajno uređenje poljskih puteva, planiramo ulagati u poduzetničku i turističku infrastrukturu, uređenje trga i male tržnice za lokalne poljoprivrednike. Naš program predstavljen je u Domu kulture u Prološcu i dostupan je na facebook stranici Proložac odlučuje.  

Kako mislite birače motivirati da izađu na izbore? 

Stanje u našoj općini motiv je za izlazak na izbore. Birače ne treba zavaravati mantrom kako su lokalni izbori samo komunalni izbori. Lokalni izbori su puno više od toga, oni su majka svim promjenama. Najvažnija promjena je na lokalnoj razini jer odlučujemo o svojoj svakodnevici i o ljudima s kojima živimo. Mi biračima nudimo realan, konkretan i ostvariv program bez politikantskih floskula opće prakse. Iza mene stoje mjerljivi poslovni rezultati čiji temelj je moje obrazovanje. Vjerujem da će birači prepoznati to kao opciju koja može ostvariti rezultate i u općini radom za opće dobro. 


hr Thu May 13 2021 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .