Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5a3e9a90b9e03e1c338b4600/80
Foto: Pixabay

Kriptovalute je od sada moguće kupiti i u poštanskim uredima

Mogu se kupiti Bitcoin, Ripple, Stellar, Ether, Eos, Bitcoin Cash, Dai, USDT, USD Coin, Polkadot i Kusama
Nakon što je prije gotovo dvije godine u odabrane poštanske urede uvela uslugu otkupa kriptovaluta, Hrvatska pošta je proširila uslugu i na prodaju kriptovaluta. Kriptovalute se mogu kupiti ili prodati u više od 50 odabranih poštanskih ureda koji pokrivaju sve županije.

U poštanskim uredima trenutačno se može poslovati s 11 kriptovaluta: Bitcoin, Ripple, Stellar, Ether, Eos, Bitcoin Cash, Dai, USDT, USD Coin, Polkadot i Kusama. Uvođenjem opcije kupnje kriptovaluta odabrani poštanski uredi postali su i centralne lokacije za poslovanje s kriptovalutama u brojnim mjestima u Hrvatskoj. Zamjena kriptovaluta provodi se u suradnji s hrvatskom tvrtkom Electrocoin, koja uspješno vodi servis bitcoin-mjenjacnica.hr.

Korisnicima je na raspolaganju i Crypto centar, posebna internetska stranica na kojoj su objedinjene sve usluge Hrvatske pošte povezane s kriptovalutama. Na internetskoj stranici nalazi se tečajna lista, informacije o kupnji i prodaji željene kriptovalute te interaktivna karta s adresama poštanskih ureda u kojima je dostupna ova usluga.

Na internetskoj stranici mogu se kupiti i kriptomarke, još jedan novitet kojim je Hrvatska pošta povezala domaću filateliju s novim tehnološkim trendovima, odnosno tržištem NFT-a. Sva tri izdanja kriptomaraka koja su puštena u optjecaj imala su ukupno 3000 ekskluzivnih primjeraka koji su se mogli kupiti samo kriptovalutama i koji su u međuvremenu rasprodani, a kriptomarke se mogu kupiti u većim poštanskim uredima i na https://www.epostshop.hr/.
hr Fri Nov 12 2021 09:07:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

Nova studija o omikronu: "Ako se ovo nastavi u cijelom svijetu, to je kraj pandemije"

Istraživači su otkrili da je 4.5 posto pacijenata primljenih u bolnicu umrlo tijekom omikronskog vala, u usporedbi s 21.3 posto prije nego što se varijanta pojavila
Prva velika studija o stopi smrtnosti od omikrona pokazuje da je ona znatno niža od stope smrtnosti od drugih varijanti korone, odnosno da iznosi 25% u odnosu na brojke umrlih tijekom prijašnjih valova koronavirusa, javlja Telegraph.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pretoriji i Nacionalnog instituta za zarazne bolesti u Južnoj Africi pratili su pacijente primljene u veliku bolnicu u gradu Tshwane. Grad se nalazi u provinciji Gauteng, koja se smatra epicentrom epidemije omikrona. - prenosi Index.

Istraživači su otkrili da je 4.5 posto pacijenata primljenih u bolnicu umrlo tijekom omikronskog vala, u usporedbi s 21.3 posto prije nego što se varijanta pojavila.

- Ako bi se rezultati reproducirali na globalnoj razini, došlo bi do potpunog razdvajanja stope oboljelih i smrtnosti, što bi okončalo epidemiju i otvorilo endemsku fazu. - objavili su znanstvenici.

Pozitivni podaci iz bolnica

Nedavni podaci pokazuju da je stopa smrtnosti u Britaniji pala na 0.12 (jedan od 833) s najviših 3.3 (jedan od 30) prošle zime, otkako se pojavio omikron, iako će podaci o smrtnosti biti precizniji za nekoliko tjedana.

Nova studija je također pokazala da su oni koji su primljeni u bolnicu u omikronskom valu otpušteni nakon prosječno četiri dana – u usporedbi s 8.8 dana za prethodne valove.

Istraživači su otkrili i da je kod 63 posto hospitaliziranih pacijenata tijekom omikronskog vala covid otkriven slučajno, odnosno tek nakon što su zaprimljeni u bolnicu zbog nekih drugih razloga.

Broj pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna njega također je bio daleko manji – jedan posto zaprimljenih prema 4.3 posto tijekom ranijih valova – a samo jedna trećina je imala upalu pluća, dok je 72 posto imalo blage do umjerene simptome.

Manje od polovice (45%) pacijenata moralo je primati kisik, u usporedbi s čak 99.5% u prvom valu.

Studija je uključivala 466 pacijenata koji su primljeni u Steve Biko Academic Hospital Complex od 14. studenog, a uspoređeni su s 3976 pacijenata s covidom primljenih prije tog datuma. Istraživači su rekli da je došlo do jasnog razdvajanja slučajeva hospitalizacija i smrti u usporedbi s prethodnim valovima.

Od epidemije do endemije

- Smanjena je ozbiljnost bolesti u četvrtom valu potaknutom omikronom u gradu Tshwane, njegovom prvom globalnom epicentru, s manjim brojem smrtnih slučajeva, prijema na intenzivnu i kraćim trajanjem boravka.

Postoje jasni znakovi da bi stopa slučajeva i prijema u Južnoj Africi mogla dodatno opasti tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Ako se ovaj obrazac nastavi i ponovi u cijelom svijetu, vjerojatno ćemo vidjeti potpunu razdvojenost stope oboljelih i smrtnosti, što sugerira da bi omikron mogao biti predznak kraja epidemijske faze pandemije covida, uvodeći u njenu endemsku fazu. - objavili su znanstvenici.

Ističu i da je prosječna dob primljenih u bolnicu bila 39 godina, u odnosu na 49 tijekom ranijih valova, što je vjerojatno uzrok manjeg broja teških slučajeva.

hr Wed Dec 29 2021 20:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/61b0d5446f52df299e8b46cb/80

Veliko finale treće generacije StartIT startup akademije - Demo day finalni pitch!

StartIT je organiziran u okviru projekta ICT županija i startup zajednice Digitalna Dalmacija koji obuhvaća niz aktivnosti kako bi razvili lokalni startup ekosustav

Svi polaznici ovogodišnje treće generacije StartIT 2021 startup akademije su dobitnici! Osam tjedana su razmjenjivali iskustva, povezivali se jedni s drugima, ali i sa cijelom lokalnom IT scenom. Pod budnim okom mentora, kroz program StartIT-a, radili na razvoju svojih ideja i projekata i došli su do faze kada bi trebali biti spremni za tržište. Koji su timovi najspremniji i koji će imati udjela u nagradnom fondu od 50 tisuća kuna doznati će se na završnici u četvrtak.

Na StartIT Demo Dayu 2021 u SPINIT inkubatoru u Splitu, u četvrtak 9. prosinca održat će se, naime veliko finale StartIT akademije.

Pozivamo vas da događaj pratite virtualim putem preko live streama.

StartIT je organiziran u okviru projekta ICT županija i startup zajednice Digitalna Dalmacija koji obuhvaća niz aktivnosti kako bi razvili lokalni startup ekosustav.

Završnica počinje u 9:00 sati, timovi će pitchati svoje projekte do 11:30, a pobjednici će biti proglašeni u 12 sati. Pobjednik će osvojiti 15 000 kn, drugo mjesto donosi 10 000 kn, a treće mjesto i nagradu od 5 000 kn podijeliti će čak 5 timova.  

Finalno predstavljanje projekata održati će se prema svim važećim mjerama HZJZ-a, a timovi  će pitchati pred žirijem koji će ocjenjivati njihove ideje prema unaprijed zadanim kriterijima i koji čine predstavnici raznih segmenata poticanja startup poduzetništva u Hrvatskoj: Frane Šesnić, direktor ZICER-a, dr. sc. Sven Gotovac, direktor SPINIT tehnološkog inkubatora, Nikola Balić, Ured za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu i Ena Melvan, direktorica Metabelly startupa te autorica prošlogodišnjeg StartIT pobjedničkog projekta.

Ovogodišnji startupi redom kako će na StartIT Demo Day događanju prezentirati svoje projekte su:

1.            Čudesna  šuma - Lovro Rumora

2.            Adriatic Quest - Ana Ban

3.            Crowdhome - Josip Janković

4.            EatCheap - Dzamila Nazyrbayeva

5.            Info Point - Mislav Čizmić

6.            DonatQR - Josip Bartulović

7.            Kleio museum project - Maja Galić

8.            Rent a Local - Anđela Prnjak

9.            treniraj.hr - Danijel Krajinović

10.          Sportever - Bojan Vuina

11.          SyncBook - Frane Križanović

12.          Vjetrenjača - Marko Đula

Put do finala StartIT-a

Nakon uspješnog Kick off događaja na kojem su neki od timova pitchala po prvi put svoje inovativne ideje, odabrani timovi prošli su kroz StartIT Camp, pet dana intenzivne poduzetničke edukacije, ali i petotjedni StartIT trening kroz koji su radili na razvoju i testiranju poslovnih modela uz online i off-line podršku mentora, kroz report session i follow-up mentora te SpeedMentoring gdje su na polaznici imali prilike pokupiti poduzetničko iskustvo od poznatih imena splitske, dalmatinske i hrvatske IT scene.

Sa StartIT startup akademijom ICT Županija pokazuje kako je znanje uistinu dostupno svima! StartIT mentorima i svim suradnicima na projektu STARTiT akademije se ICT županija i ovim putem od srca zahvaljuje, a svim sudionicima želimo puno sreće i uspjeha s njihovim projektima.


hr Wed Dec 08 2021 16:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Hoće li sutra na benzinskim crpkama pasti cijene derivata?

Cijene sirove nafte znatno su pale na svjetskim tržištima u odnosu na one prije mjesec i pol kada je Vlada donijela uredbu o ograničavanju cijena goriva.
Cijene nafte na svjetskim tržištima padaju, no ne i na mediteranskom tržištu.

- Momentalno nafta pada i to dosta brzo, evo danas je u Europi već na 75 dolara u odnosu na prošli tjedan kada je cijena bila 84 dolara po barelu. Za nas bi osnovica za računanje cijene derivata trebala biti cijena derivata na Mediteranu koja još uvijek ne pada, ona kaska za cijenom nafte, objasnio je za HRT naftni stručnjak Davor Štern.

Štern kaže da bi za dva tjedna cijene derivata na Mediteranu trebale biti niže od cijene koje je država propisala u Hrvatskoj. Budući da je riječ o makismalno dopuštenoj cijeni goriva, u Vladi smatraju da distributere ništa ne sprječava da ih smanje.

- Nema nijednog razloga da naši distributeri u dijelu naftnih derivata ne reagiraju na eventualni pad cijena početkom sljedećeg tjedna i da ne korigiraju svoje cijene prema dolje. Mi ih pozivamo da to učine, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, 26. studenoga.

No danas ni INA ni Petrol, dva najveća drisributera u Hrvatskoj, ne žele komentirati cijene. Za njih je to poslovna tajna.  

Upravo zbog malog broja distributera Štern smatra da bi država trebala imati veću kontrolu pri formiranju cijena goriva.

- S obzirom na vremena u kojima se nalazimo, koja su neizvjesna, turbulentna, da bi se trebalo ponovno uvesti administrativnu kontrolu cijena gdje bi Vlada imala mogućnost arbitrirati u slučaju neopravdanog porasta marži i cijena, smatra Štern.

Od kontole cijena odustalo se 2014. kad je u Hrvatskoj na snagu stupila liberalizacija cijena goriva.
hr Mon Nov 29 2021 22:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Vlada ukida ograničenje na cijene goriva? Nova varijanta virusa srušila cijene nafte

Ovo bi moglo potaknuti hrvatsku vladu da ukine ograničenja na cijene goriva
Nafta je tijekom vikenda potonula za nevjerojatnih 12 posto, najviše od prošlogodišnjih turbulencija na početku epidemije. To bi moglo potaknuti hrvatsku vladu da ukine ograničenja na cijene goriva. Trenutno ona važe samo za eurosuper 95 i eurodizel, dok se za benzine s više oktana i sva premium goriva cijene formiraju slobodno.

Laka nafta u SAD-u pala je ispod 70 dolara, što je najniža razina u posljednjih jedanaest tjedana. Tržište nafte je već prethodnih dana bilo pod udarom neizvjesnosti nakon što su najveći potrošači pristali osloboditi svoje strateške rezerve nafte. SAD je zato odlučio na tržište plasirati naftu iz rezervi u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Kinom, Indijom i Velikom Britanijom. - prenosi tportal.

Još mjesec dana ograničenje cijena, ali samo za osnovni dizel i benzin

Kina je poručila da već priprema novu dražbu nafte iz strateških rezervi, nakon one u rujnu, naglasivši da će je prilagoditi svojim potrebama. Puštanje u promet nafte iz rezervi vjerojatno će rezultirati osjetno većom ponudom u idućim mjesecima, rekao je izvor u OPEC-u na temelju analize stručnjaka koji savjetuju ministre zemalja-članica.

Odbor Ekonomske komisije očekuje u prosincu višak od 400 tisuća barela dnevno, koji bi u siječnju trebao porasti na 2,3 milijuna barela dnevno u siječnju, te na 3,7 milijuna barela dnevno u veljači ako zemlje potrošači nastave s planiranim plasmanom, rekao je izvor u OPEC-u.
hr Sun Nov 28 2021 11:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .