Novi istup Luke Split: “Prva analiza troske potvrdila da ne sadrži arsen niti nikal”

Iz Luke d.d. izvijestili su javnost kako je danas dovršen višednevni inspekcijski nadzor Državnog inspektorata u kojem su sudjelovali i inspektori izvan Splita.
Nadzoru, koji je provođen od 18. do 20. travnja 2023., su, između ostalih, prisustvovali inspektori zaštite okoliša i sanitarne inspekcije.

Navode da je izvršen je uvid u svu poslovnu dokumentaciju društva i sve sigurnosno-tehničke listove, obavljen je detaljan pregled poslovnih procesa i stanja na terenu, te nisu utvrđene nepravilnosti.

 Priopćenje donosimo u nastavku: 

S namjerom redovitog i transparentnog informiranja javnosti obavještavamo vas kako je danas dovršen višednevni inspekcijski nadzor Državnog inspektorata u Luci d.d. u kojem su sudjelovali i inspektori izvan Splita. Nadzoru, koji je provođen od 18. do 20. travnja 2023., su, između ostalih, prisustvovali inspektori zaštite okoliša i sanitarne inspekcije.

Izvršen je uvid u svu poslovnu dokumentaciju društva i sve sigurnosno-tehničke listove, obavljen je detaljan pregled poslovnih procesa i stanja na terenu, te nisu utvrđene nepravilnosti. Povrh toga, u sklopu provedbe nadzora po nalogu ovlaštenih inspektora, stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uzorkovali su sve rasute terete na području luke Split.

Inspektorima smo također dostavili rezultate u međuvremenu izvršene analize tereta, provedene od strane ovlaštene međunarodne tvrtke. Rezultati analize, koju smo sami inicirali još početkom mjeseca, dokazali su naše tvrdnje da su troska i petrolkoks, koji se nalazi u zatvorenom skladištu, u skladu sa sigurnosno-tehničkim listovima dostavljenim od strane vlasnika tereta. Potvrđeno je kako ti tereti ne spadaju u kategoriju opasnih tereta, odnosno da nisu štetni za zdravlje niti mogu biti izvori zagađenja zraka arsenom ili niklom.

Ovo je već treći inspekcijski nadzor tijekom kojeg je potvrđeno da Luka d.d. kontinuirano poduzima niz raspoloživih mjera i maksimalan angažman u cilju smanjenja emisija prašine s lučkog područja i negativnog utjecaja iste na okoliš. Svježe pristigli rezultati analize tereta u ovom trenutku ne upućuju na mogući izvor povremenog prekoračenja arsena u zraku iz tereta na lučkom području pod upravljanjem Luke d.d., kao ni u procesima prekrcaja unutar luke, te smo prvi zainteresirani za otkrivanje izvora prekoračenja. – izjavio je direktor Filip Rogošić.

Želimo podsjetiti da taložne čestice  iz izmjerenog UTT-a (ukupne taložne tvari) na mjesečnoj razini za ožujak dolaze sa svih zemljanih površina čitavog područja industrijske zone, koje je nekoliko puta veće od same površine lučkog područja pod upravljanjem Luke d.d. te je potrebno istražiti sve moguće izvore onečišćenja na sjeveroistoku Splita.

Također, podsjećamo da je prosječna vrijednost količine arsena u zraku tijekom cijelog perioda mjerenja kvalitete zraka lebdećih čestica (LČ PM10) u granici dozvoljenih srednjih godišnjih graničnih vrijednosti, uz zabilježenih 7 prekoračenja u 30 dana mjerenja. Povećane vrijednosti nikla nisu zabilježene u ovom mjerenju, stoga molimo medije za preciznost oko tvrdnji o količini arsena i nikla u zraku. – stoji u priopćenju.

POSLJEDNJE DODANO: