Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f9f35666f52df9f2b8b46e8/80
Foto: DalmacijaNews

Od dilera do obraćenika: Nikša se našao u raljama izazovnog života, pomogli su njemu pa sada on pomaže drugima. Otvorio je prenoćište za sve potrebite...

Najvažnije je naći Božji mir, veli nam naš sugovornik.

U vremenima kada mnogi žive užurbano često se zaboravimo osvrnuti oko sebe, često zaboravimo kako je svijet oko nas pun potrebitih ljudi. Ipak, ima događaja koji nas drže budnima. Rastava roditelja, djevojka iz ulice koja je trudna sa 16 godina ili član obitelji koji se bori s rakom. Sve dok nas ne pogodi neka tragedija ili nesklad, ne razumijemo svoju okolinu. 
Tek tada postanemo svjesni da smo ljudi, postanemo svjesni da si uvijek međusobno trebamo pružati ruku.

Život stvarno piše romane, u ovom slučaju sa sretnim završetkom. Osmijeh na licu, energija i toplina kojom sija Nikša Džanko nešto je teško objašnjivo. 

- Bio sam ovisnik i diler i iz toga svega sam izašao uz Božju pomoć. Kad primiš Isusa Krista sve gledaš drugačijim očima. Tako sam i pokrenuo, po izlasku iz komune, udrugu za resocijalizaciju bivših ovisnika na Mertojaku. Svjedočio sam po župama, pomagao sam drugim ovisnicima, čak sam tražio i mir pa sam napisao i knjigu - govori nam Nikša koji je na ljubav odlučio uzvratiti ljubavlju. Njemu su pomagali drugi, pa je on sada drugima odlučio pomoći. U prostoru kojeg je dobio od grada Splita i kojeg je renovirao, početkom listopada otvorio je prenoćište za sve potrebite.

- Prodao sam jednu nekretninu, sve smo sređivali. Prvi put je bilo uz pomoć firmi, a financijski mi je pomogla i moja obitelj jer im je bilo jako bitno da sam na pravom putu - dodao je Džanko dok nam pokaziva dnevni boravak, nekoliko postelja, prostranu kupaonicu, kuhinju i zeleni prostor ispred svoje udruge 'Snaga vjere'.


Najvažnije je naći Božji mir

Nema nikakve dvojbe da je svijet pun boli i velike patnje. Neke nepravde mogu se objasniti sebičnim postupcima ljudi. Neke druge se u ovom životu neće moći objasniti. Najvažnije je naći Božji mir, veli nam naš sugovornik.

- Kad sam se obratio osjetio sam taj mir. Ja odavde ne izlazim jer imam taj mir. Prije bi morao ići u disko, kafić, ali sada mi treba samo ovakav mir. Budimo u miru bez vike i galame - poručuje Nikša.

Baš je i ta lijepa riječ poruka na vratima. 'Mir' svim putnicima već na ulazu ulije neku posebnu energiju.

- Svi koji imaju ljubavi u svom srcu, koji se žele družiti s nama i pomagati, mogu se pridružiti našoj udruzi. Tek kad nas bude 100 ili 200 možemo napredovati. Mi imamo vjeru da ima dobrih ljudi i da će se udružiti s nama, a mi ćemo im svaki mjesec slati izvješće iz banke da vide svaku lipu gdje je utrošena - poziva sve ljude dobre volje naš sugovornik kojemu je, u stanju korona krize, teško i pokriti ono najosnovnije kao račun za struju i vodu.


Ipak, ono što je posve neshvatljivo je nadahnuti govor u kojem Nikša niti jednom nije stavio sebe na prvo mjesto.

- Mi želimo skuhati svima koji dođu ovdje. Nećemo nikoga odbiti ako imamo pa makar u hladnjaku imali samo dva jaja za skuhati - priča čovjek koji je na svojim greškama naučio.
Baš je zato i napisao knjigu 'Od dilera do obraćenika' kako drugi ne bi posrnuli na teškom životnom putu na kojem samo jaki ostaju hrabri i neokrznuti.

Nikša jest hrabar, ali put pun trnja i barijera naučio ga je kako dosegnuti zvijezde. 

- Mnogi ne žele otići, ne žele promijeniti život. Trebaš nešto dati da bi promijenio. Treba imati jaku vjeru, naći normalno društvo. Svima ćemo pokušati pomoći, ali nije sve na nama - zaključuje priču ovaj humanitarac.


hr Sun Nov 01 2020 23:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600a76886f52dff8ab8b456f/80
Foto: Screenshot Youtube

Preminula glumica Mira Furlan

Kako se navodi na njenom Twitter profilu, napustila nas je u srijedu, 20. siječnja.
U 65. godini života preminula je poznata hrvatska glumica Mira Furlan.

Kako se navodi na njenom Twitter profilu, napustila nas je u srijedu, 20. siječnja.

pic.twitter.com/uVlatjUocZ

— Mira Furlan (@FurlanMira) January 22, 2021
 

Furlan je rođena 1955. godine, a od 1991. živjela je u Americi. 

Jedna je od najistaknutijih hrvatskih glumica koja je svoju karijeru započela na daskama Hrvatskog narodnog kazališta.

Ostat će upamćena po mnogim ulogama koje je za života glumila, poput Kate u "Velom mistu" i Enke u "Kiklopu."
hr Fri Jan 22 2021 07:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5877fb4e1eea8f46eb8b45ec/80
Foto: Zastita.info

Načelnik granične policije u Konavlima seksualno uznemiravao kolegice!

Na poziciju načelnika došao je s 38 godina, a u to vrijeme je već imao 20 godina radnog staža kao policijski službenik.

Matko Klarić, načelnik postaje granične policije Gruda u općini Konavle seksualno je uznemiravao najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, no usprkos tome nije smijenjen, piše Index.

MUP je, odgovarajući na službeni upit Indexa, potvrdio kako je riječ o utemeljenim navodima o neprimjerenom ponašanju načelnika Klarića te da se protiv njega još od studenog prošle godine vodi disciplinski postupak, a da je prije tjedan dana o svemu obaviješten i DORH. 

Na poziciju načelnika došao je s 38 godina, a u to vrijeme je već imao 20 godina radnog staža kao policijski službenik. U ožujku prošle godine raspisao je bizaran oglas za posao u kojem je riječ 'djevojke' bila napisana podebljanim slovima.

Djelatnici postaje su za Index ispričali svoja iskustva s načelnikom.

- Pozivao je u tim porukama na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo, kako je život jedan, kako se treba zabaviti, kako čeka da mu se jave. Pojedine kolegice je pozivao u svoj ured nakon radnog vremena, gdje bi ih nagovarao da se nađu van posla - ispričali su djelatnici koji su htjeli ostati anonimni.

Tu je i pitanje diskriminacije na radnom mjestu, konkrento odnos prema ženama vezano za preraspodjelu na nova radna mjesta, o čemu govori pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

- Među kolegicama sada vlada veliki strah od daljnjeg seksualnog uznemiravanja. Zamislite kakav je osjećaj kad vam u kontrolu dođe načelnik koji vas je seksualno uznemiravao i kojeg ste prijavili, kad vam taj načelnik odobrava godišnje odmore i slobodne dane, kad vam taj načelnik daje godišnju ocjenu o radu - govori pravobraniteljica.

Iako iz MUP-a navode da je zbog slučaja formiran stručni tim koji razmatra prijave, to ne rješava svakodnevni problem za mlade policajke koje i dalje rade pod osobom koja ih uznemirava, zasad bez sankcija.


hr Thu Jan 21 2021 22:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fef8df66f52df0d8d8b4646/80
Foto: Dnevnik.hr/Screenshot

Markt: Crveni križ dosad prikupio 44 milijuna kuna

Istaknuo je kako će se prikupljeni novac od donacija isključivo distribuirati građanima, dok je financiranje Crvenog križa vezano za međunarodne izvore.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt izvijestio je u četvrtak kako je Crveni križ od potresa dosad prikupio više od 44 milijuna kuna i robu u vrijednosti 35 milijuna kuna za donacije građanima.

"To je iznimno velik iznos i spremno dočekujemo naredni period", rekao je Markt u Petrinji u izjavi za Dnevnik Nove TV.

Dodao je i da je Hrvatski Crveni križ u zadnjim fazama pripreme i provjere aplikacije koja će služiti tome da se utvrde i potvrde kriteriji za stanovnike koji su najgore prošli i čije nekretnine nisu više upotrebljive.

Istaknuo je kako će se prikupljeni novac od donacija isključivo distribuirati građanima, dok je financiranje Crvenog križa vezano za međunarodne izvore.

Markt je izvijestio i kako su u Ženevi danas održali sastanak s predstavnicima Međunarodnog Crvenog križa na kojem je potvrđen ugled Hrvatskog Crvenog križa te dogovorena pomoć u financijama, opremi, ali i specijalnim timovima koji će ponuditi psihosocijalnu pomoć.

Mi ćemo učiti od njih i oni od nas, kazao je. 

Potvrdio je kako pomoć potresom pogođenim područjima i dalje stiže.

"Imamo ustrojeni ustav, hrana se i dalje prikuplja putem 131 društva, roba potom stiže u centralno skladište na Zagrebačkom velesajmu te prema potrebi distribuira u Petrinju i dalje", rekao je Markt i naglasio kako su spremni za iduće razdoblje.

Svim pojedincima i tvrtkama zahvalio je na uplatama Hrvatskom Crvenom križu.

 "Zabilježeno je gotovo 70.000 pojedinačnih uplata, javljaju se hrvatske tvrtke... I dalje ćemo pomagati", zaključio je Markt i svima zahvalio na pomoći.

hr Thu Jan 21 2021 21:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6009f0d56f52dfafab8b4594/80

Preminuo bivši sudac Slavko Lozina

Preminuo je u 66-oj godini života nakon teške bolesti, bile su vijesti iz obiteljskih krugova.
U kaštelanskom Domu za starije i nemoćne osobe preminuo je Slavko Lozina, sudac splitskog Županijskog suda koji je umirovljen na kraju prošle godine. Na sudu je proveo dva desetljeća.

Bio je jedan od najpoznatijih splitskih sudaca koji je medijsku pažnju dobio najviše kod suđenja osmorici hrvatskih vojnih policajaca za ratni zločin protiv civila u vojnom zatvoru Lora. Najpoznatiji, gotovo u većini slučajeva, u negativnom smislu.

I ranije je privlačio pažnju svojim modnim ukusima, ali i presudama koje su, u najmanju ruku, znale šokirati širu javnost.

Iako su ga okarakterizirali kao čovjeka koji je zorni pokazatelj kako hrvatsko sudstvo ne funkcionira, presuđivao je u mnogo razvikanih slučajeva. Svakako jedan od najpoznatijih je onaj protiv fra Šime Nimca i bankarice Jasmine Bilonić.

Preminuo je u 66-oj godini života nakon teške bolesti, bile su vijesti iz obiteljskih krugova.


hr Thu Jan 21 2021 21:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .