Predloženo vraćanje dva nastavna sata za likovni i glazbeni odgoj

Vraćanje satnice za predmete likovne i glazbene kulture na dva sata tjedno, umjesto sadašnjeg jednog nastavnog sata, jedan je od prijedloga s danas održanog radnog sastanka u Uredu predsjednika Ive Josipovića na temu novog Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi.

Predsjednik Josipović bio je medijator sastanka održanog na inicijativu Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod, a s ciljem poticanja rasprave o važnosti glazbenog i likovnog odgoja, kao i razvoja kreativnosti učenika i razumijevanju umjetnosti kroz obrazovni sustav.

U izjavi novinarima po završetku sastanka Josipović je potvrdio kako je jedna od inicijativa bila i vraćanje satnice na dva sata tjedno. “Predstavnici ministarstava čuli su te prijedloge i sad je, naravno, pitanje da se u okviru rasprave koja se vodi nađe najbolje rješenje”, rekao je.

Upitan je li vraćanje dva sata tjedno i njegova inicijativa odgovorio je kako je osobno uvijek sklon povećanju satnice. “Ali, možda ja nisam reprezentativan kad je riječ o takvim prijedlozima. S jedne strane navijam za kulturu, likovnu i glazbenu mjetnost, a s druge strane sam u funkciji medijatora. Konačna odluka će naravno biti u rukama nadležnih državnih tijela”, poručio je.

Josipović je kazao kako je sastanak pokazao da postoje problemi, o kojima se danas razgovaralo – o satnici, opterećenosti nastavnika kao sindikalnom i radnom problemu zaposlenika u školstvu s jedne strane, te kao problemu odgojno-obrazovnog sustava s druge strane.

“Kada govorimo o nastavi vezanoj uz likovni, glazbeni i tehnički odgoj, moramo znati da se ona ne iscrpljuje samo u obavezenoj nastavi, da je tu mnoštvo dodatnih aktivnosti koje pomažu da našu djecu odgajamo u jednom dobrom duhu. Podsjetit ću, mnoga djeca idu na zbor, crtaju, bave se dizajnom i drugim aktivnostima kojima ne samo oplemenjuju svoj duh, nego rade i jedan odmak od ulice i mogućih loših utjecaja”, naglasio je.

Sastanak je za novinare bio otvoren samo u uvodnome dijelu, u kojem je Josipović poručio kako je potrebno naći rješenje koje neće ugroziti radnopravni status učitelja i nastavnika, vodeći računa o tome kako odgajamo djecu.

“Važno je što nudimo našoj djeci, kako ih odgajamo i koje su to vrijednosti kojima ih učimo da sutra budu odgovorni članovi našeg društva”, istaknuo je predsjednik te dobio snažan pljesak nazočnih učitelja i nastavnika. “Trebalo bi naći rješenje koje ne ugrožava radno-pravni status zaposlenika u školstvu odnosno rješenje kojim bi se satnicom obuhvatile i izvannastavne aktivnosti”, dodao je.

Značaj izvannastavnih aktivnosti na sastanku je istaknut i nastupom ženske školske klape “Luč” iz splitske osnovne škole “Lučac”, a predsjednik je na dar dobio višekratno nagrađivan trobojni linorez “Moja obitelj” Matije Labaka, učenika 7. razreda osnovne škole “Josip Kozarac” iz Josipovca.

Uz inicijatore, predstavnike sindikata Preporod, sastanku su nazočili i predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, ministarstava znanosti, obrazovanja i sporta te kulture, Agencije za odgoj i obrazovanje, Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe, Akademije likovnih umjetnosti, Društva povjesničara umjetnosti, Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga te nastavnici glazbenog i likovnog odgoja.

POSLJEDNJE DODANO: