Prekinuti pregovori u Ministarstvu zdravlja

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske prekinuo je danas pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo jer, kako tvrdi predsjednica tog sindikata Spomenka Avberšek, zakonska regulativa nije usklađena s predloženim izmjenama kojima bi se omogućilo vraćanje 24-satnih dežurstava u bolnice gdje je smjenski rad izazvao produljene liste čekanja.

Dok se ne izmijeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti, 24-satna dežurstva, ali i pregovori o izmjenama KU su protuzakoniti, objašnjava Avberšek kojoj nije jasno zašto ni mjesec dana nakon početka kolektivnih pregovora Vlada nije izmijenila sporni zakon.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručuje da će sporni zakon uskoro biti donesen, te da ni eventualna promjena KU-a u svibnju neće dovesti u nezakonitu situaciju bolnice koje su se od 1. travnja vratile na 24-satna dežurstva.

“Dio klinika i odjela, prvenstveno zbog nedostatka liječnika, ali i sestara instrumentarki, vratio se na stari sustav. To do sada nije bilo protuzakonito. Ako završimo pregovore, izmijenjeni KU možemo retrogradno primijeniti za prethodni mjesec, i to ne bi bilo prvi put”, izjavio je ministar nakon sastanka sa sindikatima.

Na poziv Ministarstva zdravlja, pregovorima su se danas odazvala dva sindikata potpisnika KU-a, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, a ponovno nije došao Hrvatski liječnički sindikat, koji ne priznaje sadašnji KU.

Spomenka Avberšek poručuje da će se na nastavak pregovora odazvati tek kada se izmijeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Povratak bolnica na 24-satna dežurstva, kao i najave da će se dežurstva plaćati u paušalu, ocjenjuje protuzakonitim, jer aktualnim KU-om takva dežurstva uopće nisu predviđena.

“Ne znam kome je u interesu ovakva situacija. Sanacijska vijeća i upravitelji koji su odlučivali o povratku dežurstava prekršila su zakon i trebala bi biti smijenjena”, kaže Avberšek.

POSLJEDNJE DODANO: