Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ff86f886f52dfd1958b47f9/80
Foto: HGSS

HGSS dobio vrijednu donaciju: "Ovaj skladišni kontejner nam je zaista neophodan"

"Članovi stanice Split su i dalje danonoćno, a tako će biti i narednih dana, na ugroženim području, uz redovite smjene."

HGSS je danas dobio vrijednu donaciju od tvrtke Cemex, a radi se o skladišnom kontejneru koji će im poslužiti za prebacivanje opreme i donacija na relaciji Split - Petrinja - Sisak - Glina, ali i ondje gdje to bude potrebno.

- Danas smo od našeg cijenjenog partnera, tvrtke Cemex, dobili vrlo vrijednu donaciju koja će poslužiti za prebacivanje opreme i donacija na relaciji Split – Petrinja – Sisak – Glina i gdje još bude potrebno! Ovaj skladišni kontejner nam je zaista neophodan kako bi bili operativni i učinkovitiji u što brže i boljem prebacivanju potrebne opremu i ostalih potrepština na područje koje je zahvatila ova prirodna katastrofa.

Članovi stanice Split su i dalje danonoćno, a tako će biti i narednih dana, na ugroženim području, uz redovite smjene.

Ovim putem molimo ako netko želi donirati stambeni kontejner, koji nam je također potreban za zapovjedno mjesto, neka se javi na naš dežurni telefon 091 7210001 – stoji u objavi HGSS-a.


hr Fri Jan 08 2021 15:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60046fea6f52df3da48b4674/80
Foto: Pexels

Na Dubrovačkim zidinama više zaposlenika nego posjetitelja

Zbog financijskih gubitaka Društvo prijatelja dubrovačke starine podignulo je kredit.
Dubrovačke su zidine prethodnih godina rušile rekorde u posjećenosti pa je i cijena od 200 kuna formirana kako bi se smanjile gužve. Nekad je znalo biti i do 10.000 posjetitelja dnevno, a u cijeloj 2020. ih nije bilo ni 150.000.  Financijski gubici zaustavili su i neke projekte obnove. 

- Domaći turisti ako pošalju e-mail mogu dobiti ulaznicu za 50 kuna. To je stimuliralo ljude da idu na zidine, a stanovnici Dubrovnika i Županije imaju besplatan ulaz, kaže Renata Andjus, predsjednica Društva prijatelja dubrovačke starine za HRT.

No ima dana kad je na zidinama više zaposlenika nego posjetitelja. Podsjetimo, 2019. obišlo ih je 1,250.000 posjetitelja. 2020. ostvareno je samo 10% tog prometa. Zbog financijskih gubitaka Društvo prijatelja dubrovačke starine podignulo je kredit. Prioritet je osigurati plaće za sedamdesetak djelatnika. Istodobno, reorganizirali su projekte obnove spomeničke baštine.

- Na način da smo mnoge projekte zaustavili jer je to nemoguće. Završili smo ili završavamo projekte koji su bili pred samim krajem - Ston i Pridvorje, kaže Renata Andjus.

Zahvaljujući donaciji od dva milijuna eura Iva Felnera obnova Kneževa dvora na Lopudu privodi se kraju. Ipak, svi se nadaju boljoj 2021, javlja HRT.
hr Sun Jan 17 2021 18:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff5efc16f52df8b978b45ce/80
Foto: PETAR DELAŠ

Gradonačelnica Siska: Sklona sam vjerovati da nas je Vlada Zakonom o obnovi htjela prevariti

Umjesto da vladajući, kaže Ikić Baniček, prihvate dobronamjernu kritiku i kažu pogriješili smo i ispravit ćemo jer radimo u interesu građana Hrvatske pa tako i Siska, oni se samo dublje zakopavaju.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček poručila je u nedjelju ministru graditeljstva Darku Horvatu kako je sklona vjerovati da je prijedlogom Zakona o obnovi Vlada na mala vrata htjela prevariti Sisak i Siščane.

"Ukoliko je ministar Horvat zaista izjavio da sam ja podmuklo uvela prirez od 10 posto u gradu Sisku, onda je situacija u Vladi zabrinjavajuća i puno gora nego što sam mislila, ako ministar nema pojma da je prirez u Sisku i prije 2013. bio 10 posto i da je i dalje 10 posto te da ga nisam ja uvela", izjavila je Ikić Baniček nakon obilaska Capraških Poljana komentirajući polemike oko prijedloga Zakona o obnovi nakon potresa. 

Ministar Horvat prozvao je, naime, ranije danas Ikić Baniček da koristi njihovu internu komunikaciju za političku polemiku, ustvrdio da je u obnovi zgrada u Sisku osigurano 80 posto sredstava bez i jedne kune samog grada kao i da je Sisak po stupnju razvijenosti trenutno u kategoriji šest, kao i neki drugi gradovi pogođeni potresom poručivši: "Ako gradonačelnica Siska to želi zatomiti, onda ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu, u kojoj se taj prirez možda i nije trebao plaćati".

Ikić Baniček pak kaže da nakon što je jučer bila sklona vjerovati da se "ekipi iz Vlade desila omaška pa su zaboravili Sisak staviti u sufinanciranje 100 posto, jer stvarno mnogo rade posljednjih 18 dana i ta ih je dinamika dovela do te omaške", danas  je sklona vjerovati da su htjeli na mala vrata prevariti Sisak i Siščane.

To se, ističe, sada i potvrđuje. "Ako dodamo 60 posto vladinih, 20 posto županijskih, već imamo 80 posto. Danas je sam sebe demantirao, jer su sami htjeli da grad Sisak nema financiranje 100 posto. Ponavljam, nije ništa nepopravljivo napravljeno, jer je SDP jučer uputio amandman i sada trebaju samo svoje rukice dignuti i saborski zastupnici oporbe i saborski zastupnici vladajući, i ta mala greška će za Sisak i Siščane biti prošlost i nećemo više o tome razmišljati", poručila je. 

Ukoliko je cijela Sisačko-moslavačka županija područje proglašeno katastrofom, onda bi, smatra Ikić Baniček, cijela županija trebala imati 100 posto financiranje obnove. "I uspoređivati grad Sisak koji je u 6. kategoriji sa 101 indeksom razvijenosti , koji ne određuje gradonačelnica nego opet ministar Horvat i njegovi kolege, sukladno njihovim kriterijima, i grad Zagreb, koji je mislim 116, i cijenu kvadrata u Sisku i Zagrebu, zaista je besramno i skandalozno", rekla je novinarima Kristina Ikić Baniček.

Umjesto da vladajući, kaže Ikić Baniček, prihvate dobronamjernu kritiku i kažu pogriješili smo i ispravit ćemo jer radimo u interesu građana Hrvatske pa tako i Siska, oni se samo dublje zakopavaju.

Vlada je u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, kojima predlaže proširenje primjene toga zakona i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

Sve te županije, pa tako i Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, navodi se u predloženom zakonu, svojim proračunima će osigurati od po 20 posto  za  konstrukcijsku obnovu nekretnina na svojim područjima, isto kao i vlasnici odnosno suvlasnici nekretnine, dok će za potpomognuta područja sukladno posebnom propisu, a na kojima je proglašena katastrofa, RH u potpunosti osigurati sredstva.

Iznimke od ovog članka, u smislu da se vlasnik odnosno suvlasnik nekretnine oslobađa uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu, su ako njegov dohodak, uključujući i dohodak bračnog ili izvanbračnog duga, u protekloj i tekućoj godini ne prelazi iznos neoporezivog dohotka i ako nije imao druge značajnije imovine 22. ožujka 2020., čija ukupna vrijednost prelazi 200 tisuća kuna, a između ostalog ako je i korisnik socijalne skrbi kojem je priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

hr Sun Jan 17 2021 17:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600466ed6f52df22a68b456b/80

FOTO Posvećen novi oltar i blagoslovljena obnovljena crkva Sv. Ante u Seocima

Nova crkva Svetog Ante u Seocima sagrađena je za župnikovanja don Bože Juginovića i njegovih nasljednika od 1929. do 1939. godine. Iako je crkva posvećena sv. Anti Padovanskom u njoj se časti i sv. Ante, pustinjak i opat.

U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva Sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom, u nedjelju 17. siječnja 2021., splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio misno slavlje za vrijeme kojega je blagoslovio obnovljenu crkvu i posvetio novi oltar. U koncelebraciji su bili: župnik don Špiro Čikeš, bivši župnik don Ante Matešan, omiški župnik don Emanuel Petrov i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. 

Na početku je nadbiskupa i sve nazočne uime župe pozdravila župljanka Ljubica Bogdanović.

„Iako je crkva obnavljana u više navrata, vrijeme je učinilo svoje. Bila je potrebna temeljita obnova i preinake u unutarnjem prostoru. Projektnu dokumentaciju izradio umjetnik fra Ante Branko Periša a prihvatio ju je Građevinski ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Godinama su župljani skupljali za obnovu s kojom smo započeli prošloga proljeća, a korona nas je malo usporila. U svibnju smo započeli s iskopavanjem poda i postavljanjem izolacije, a radovi su trajali cijelo ljeto te smo se tek 6. rujna ponovo okupili u njoj“, kazao je župnik don Špiro Čikeš. Dodao je da je skoro sve novo izgrađeno: od oltara, svetohraništa, krstionice, izolacije poda i popločavanja poda, preko elektroinstalacija, klimatizacije, ozvučenja, žbuke, bojanja, pa do novih klupa i prozora. „Nadam se da će obnova naše crkve pomoći da se na svakom molitvenom susretu obnavljamo i suobličujemo Jaganjcu Božjem koji nas hrani svojim tijelom i krvlju te nas hrabri i tješi svojom Riječju. Neka nam ovaj prostor pomogne da i mi postanemo živi Božji hram“, poručio je župnik Čikeš.

„Dragi žitelji ovoga lijepoga kraja, vi ste ovu crkvu već posvetili svojom pažnjom, ljubavlju, ustrajnošću, svojim življenjem. Iskorak je vidljiv ne samo u estetici nego i u duhovnosti, boljem shvaćanju i življenju svoje vjere“, kazao je nadbiskup Barišić te blagoslovljenom vodom poškropio zidove crkve i narod Božji.

Župa Kostanje danas obuhvaća dva sela: Kostanje i Seoca. Kostanje sa sjeverne strane zatvara kosa kraške visoravni, a s južne rijeka Cetina. Seoca se nalaze u zaleđu Kostanja, na kraškoj visoravni, uz malo polje pored kojega prolazi asfaltirana prometnica prema Blatu i Šestanovcu. Nova crkva Svetog Ante u Seocima sagrađena je za župnikovanja don Bože Juginovića i njegovih nasljednika od 1929. do 1939. godine. Iako je crkva posvećena sv. Anti Padovanskom u njoj se časti i sv. Ante, pustinjak i opat. Crkva je sagrađena od lijepo klesanog kamena s četvrtastom apsidom i kamenim zvonikom s piramidalnim završetkom. 

Unutrašnjost crkve je uređena poslije rata i posvećena je od biskupa Franića 1954. godine. Crkva je obnovljena 1977. godine, kada je postavljen oltar prema puku. U svetištu su na posebnim postoljima kip sv. Ante Padovanskog i slika sv. Antuna, opata. Ovo je područna crkva župe Kostanje i u njoj se slavi misa svake nedjelje i blagdana. Crkva je temeljito obnovljena 1998. godine, kada su na krov postavljene kose betonske ploče s kupom, ugrađen novi betonski kor, te postavljena električna instalacija i ozvučenje. Crkveno dvorište ograđeno je lijepim kamenim zidom. Dimenzije crkve s apsidom su 16,70 x 7 metara. Prošle, 2020. godine za župnika fra Špira Čikeša crkva je temeljito obnovljena.

hr Sun Jan 17 2021 17:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d80db7029111c5e858b45d1/80
Foto: Pixabay

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju: “Nije ih Ministarstvo zaboravilo. Sasvim ih je ignoriralo”

Suzana Rešetar, predstavnica Udruge Sjena, udruge roditelja njegovatelja, i Iva Tadić, predstavnica Udruge pomoćnika u nastavi, opisale su u TNT-u kako su nadležne vlasti pripremile drugo polugodište za specifičnu skupinu učenika.

Kreće drugo polugodište, još uvijek s mjerama zbog epidemije covida-19. Suzana Rešetar, predstavnica Udruge Sjena, udruge roditelja njegovatelja, i Iva Tadić, predstavnica Udruge pomoćnika u nastavi, opisale su u TNT-u N1 televizije kako su nadležne vlasti pripremile drugo polugodište za specifičnu skupinu učenika.

Kako se, dakle, sustav pripremio za nastavu učenika s poteškoćama u razvoju, koji nastavu pohađaju integrirani u razredu, odnosno što sada s učenicima, primjerice, s autizmom ili slabovidnima?

Što će to dijete s tabletom koji mu ne znači baš ništa?

“U petak su škole dobile dopis da učenici mogu pratiti nastavu online kod kuće ili da dolazimo s učenikom u  školu i otamo pratimo nastavu online”, kazala je Tadić, na što se detaljnije nastavila Rešetar:

“Rekla bih da ministarstvo nije zaboravilo na djecu s poteškoćama u razvoju, nego ih je potpuno ignoriralo… U petak su nas pozvali u 13 sati na hitan sastanak. Došli smo. Donijeli su odluku koju su poslali u 3 sata poslijepodne školama, a to je da postoji pravo na izbor.”

Dio djece zbog zbog specifičnih poteškoća ne mogu biti u školama, a alternativa je da djeca idu s pomoćnikom na nastavu u školu i otamo rade online.

Objasnila je što će biti s njenim djetetom i koji se tu pojavljuje poseban problem:

“Bit će tamo sam s njom (pomoćnicom u nastavi). Pošto je peti razred, dobio je tablet od škole, koji njemu ništa ne predstavlja. On je u spektru autizma i nema nikakve koristi od tableta.”

“Sve će se prebaciti na leđa pomoćnika u nastavi, a znamo da oni nisu nastavnici. Oni su podrška djeci u nastavi, ali oni ne mogu predavati gradivo”, kazala je.

Objasnila je da pri radu s djetetom, iz pozicije pomoćnika u nastavi, definitivno nije jednaka situacija ako se zadaci rješavaju prije ili nakon što je dijete prošlo gradivo s nastavnikom.

“Nije samo problem hoćemo li biti kao pomoćnici u nastavi podrška našem učeniku u razredu ili pratiti online nastavu. Ovisi to i o samoj djetetovoj teškoći. Postoji ta mogućnost da mi samo zujimo u ekran koji nam ništa ne znači”, ukazala je na taj dio problema i Tadić.

“Dogodilo se opet. I oni su opet nespremni”

Rekla je da pomoćnici u nastavi u normalnim okolnostima inače rade s djecom u različitim razredima. A sada se pojavljuje nova situacija:

“Kako misle da mi možemo fizički stići iz jednog doma u drugi dom!? Ne možemo nešto ponuditi, a da prije toga ne vidimo hoće li to biti izvedivo.”

Nije to i kraj niza neriješenih problema. Prethodna okolnost, kaže, koja se pojavljuje pri radu s učenikom od kuće, znači da se moraju zaposliti novi pomoćnici. Pritom se to nadovezuje na već postojeći problem, navela je, a to je neisplata određenih stvari pomoćnicima u nastavi, što se razvlači još od ranije:

“Ne rješavamo probleme koje imamo odranije, a plaćamo nove.”

Tadić priznaje da u ovom trenutku za to pomoćnici u nastavi nemaju rješenja. Iz njenih riječi se, međutim, iščitava da će oni, sa svoje strane, učiniti sve što mogu za pomoći djeci:

“Samo se nadamo da ćemo izdržati do kraja godine.”

A škole? Koliko su spremne?

“Mnoge škole su rekle da u ponedjeljak to fizički ne mogu napraviti, pa su predlagali odgode do 1. veljače”, kazala je Rešetar.

“Nastavnici se moraju pripremati za djecu s poteškoćama u razvoju dan prije, netko mora printati materijale… Sve to mora doći do djeteta”, nabrajala je, ponavljajući da su škole od ministarstva dobile informacije tek u petak u 15 sati.

“Oni su se bavili psihosocijalnom pomoći na potresom pogođenom području. Rekli su da smo im izazvali velike glavobolje”, opisala je Rešetar najnovija iskustva s ministarstvom.

“Isključili su mogućnost da bi se to opet moglo dogoditi. A dogodilo se. I oni su opet nespremni", zaključili su emisiji TNT N1 televizije.

hr Sun Jan 17 2021 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .