Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5edf93ca6f2ab8df5d8b45f4/80
Foto: D.N.

Berošu se trese fotelja? Čuo se s Plenkovićem. Kaže da nema potvrdu da ga žele smijeniti

Beroš: Čuo sam se s Plenkovićem, nemam potvrdu da me žele smijeniti
Ministar zdravstva Vili Beroš pod pritiskom je nakon što je buknula afera s izradom platforme Cijepise. Ne ide mu u prilog ni činjenica da je procurio sadržaj sa sjednice saborskog Odbora za zdravstvo, na kojem je ministar financija pred Berošem kritizirao stanje s financijama u zdravstvu i neprovođenje reformi.

Spekulira se da se Berošu u vladi nakon lokalnih izbora sprema smjena.

"Nemam potvrdu da me žele smijeniti, uvjeren sam da imam podršku za reforme"
"Nemam potvrdu da me žele smijeniti. Uvjeren sam da imam podršku za nastavak provođenja reformi. Spreman sam ih poduzeti uz podršku svih", rekao je Beroš za Index

Na pitanje zna li je li i tko u vladi pokrenuo temu njegove smjene odgovara: "Ne znam. Mislim da nije nitko iz vlade. Premijer i vlada su odlučni u namjeri da se reforme u sustavu zdravstva provedu. Sazrelo je vrijeme za promjene."

Kaže da svih ovih godina reforma zdravstva, kada nije bilo epidemije koronavirusa, nije provedena.

"Dosadašnji ministri zdravstva ni u normalnim vremenima nisu provodili reforme. Vjerujem i nadam se da ću i uz covid-krizu uspjeti utemeljiti reformu", rekao je Beroš.

Čuo se s Plenkovićem
Kazao je za Index da se nakon što je jučer kulminirala afera Cijepise čuo s Plenkovićem. 

"S premijerove strane sve je bilo konstruktivno i predano kao i uvijek", komentirao je razgovor s Plenkovićem.

Pitali smo ga je li mu Plenković u tom razgovoru dao podršku za provođenje reforme.

"Već neko vrijeme mi on jasno govori da imam njegovu podršku za reforme. Reforma od 12. mjeseca ne stoji u ladici, nego je na stolu i ona se dorađuje i priprema, vode se intenzivni razgovori o njoj", kazao je Beroš.

Kada bi se doista moglo krenuti s reformom?
Kada bi se moglo doista krenuti s konkretnim potezima, pitamo.

"Zamolit ću da točka o osnivanju međuresorne radne skupine bude na sljedećoj sjednici vlade", odgovara Beroš. 

Kako smo ranije neslužbeno doznali iz Ministarstva zdravstva, ondje su u posljednjim mjesecima bili ljudi iz Instituta za javne financije i stručnjaci za zdravstvenu ekonomiju s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, s kojima se razgovaralo o pravcima reforme, odnosno tražilo se njihovo mišljenje o tome gdje bi se sve moglo uštedjeti u sustavu zdravstva. 

O aferi Cijepise
Beroša posljednjih dana posebno potresa afera Cijepise.

Upitali smo ga i je li bilo propusta oko poslova na toj platformi i je li bilo kakvog pogodovanja Cuspisu, firmi Vinka Kojundžića koja će za poslove oko platforme Cijepise ukupno dobiti 600.000 kuna. Podsjetimo, Kojundžić je javnosti postao poznat i kao čovjek koji je fotografirao Beroša, a za stranicu Cijepise je koristio templejt (predložak) od 49 dolara. 

"Ministar ne sudjeluje u odabiru izvođača. Proveden je otvoreni postupak i bodovanje koje obavlja povjerenstvo. Ministar provjerava postupak i potpisuje ugovor. Platformu su radili izvođači koji su već imali ugovore za takvu vrstu novih procesa na Cezihu (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske, op. a.) koji su izabrani na otvorenom natječaju. Tako su izabrane sve tri firme koje su već sudjelovale ili će sudjelovati na platformi Cijepise u daljnjoj fazi. Adaptivno održavanje služi upravo za nove funkcionalisti. Riječ je o kompleksnom sustavu i nadam se da će informatičke kompanije to zaokružiti i završiti kako treba", kaže Beroš. 

Pa dodaje:

"Mnogo sam puta inzistirao i pitao o tom procesu i želim da bude sve čisto", rekao je za Index.
hr Sat Apr 17 2021 20:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74c32229111c2b8e8b458e/80
Foto: Promet Split

PROMET Obavijest za putnike na linijama br. 1, 14 i 32

Od ponedjeljka izmjene u voznom redu
Od ponedjeljka 17.05., dolazi do izmjena na voznom redu linije br. 14 BRDA-KOPILICA-DUBROVAČKA-BOLNICE-ŽNJAN-DUILOVO i obratno, na način da se istoimena linija pojačava sa polascima u oba smjera i to svaki dan, a novi vozni red možete preuzeti na web stranici.

Nadalje, dolazi do izmjene u voznom redu na liniji br. 1 STARINE-HNK-STARINE na način da će polazak u 8.00 sati radnim danom iz Starina prometovati do HNK, a polazak u 7.45 (umjesto dosadašnjeg prometovanja do HNK) će po dolasku do HNK prometovati natrag u Starine.

Na liniji br. 32 polazak iz Splita radnim danom umjesto u 12.30 se mijenja u 12.20, a iz Kučina polazak umjesto u 13.00 se mijenja u 12.50.
hr Fri May 14 2021 08:52:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

Lokalni izbori: Zadnji dan izborne promidžbe

Još samo danas, političke stranke i kandidati mogu uvjeravati birače da su baš oni pravi izbor za njihovu lokalnu vlast, a u ponoć s petka na subotu počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora.

Sudeći prema najavama, brojni će izborni sudionici baš u petak poslati završne poruke biračima koji će svoje mišljenje o svemu reći u nedjelju na biračkim mjestima, od 7 do 19 sati.

Izborna šutnja traje, dakle, cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, u tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata, a premda su kandidati brojni, manje ih je nego prije četiri godine.

Birači u nedjelju biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Zbog činjenice da se u njima kandidirao samo po jedan kandidat, oko deset posto od ukupno 555 gradova i općina, već zna imena svojih načelnika i gradonačelnika. HDZ je već izborio pobjedu u četiri grada i 44 općine.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, žele li biti izabrani već u nedjelju, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ne uspije li to ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja na lokalnim izborima imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu.

hr Fri May 14 2021 08:47:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609e182f6f52df64698b46df/80

'Dalmacijo, glavu gori': Brigadir Asanović podržao svoje suborce i prijatelje Kukavicu i Bulja

Pozvao je sve branitelje da glasaju za MOST

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade brigadir Zvonko Asanović i Mostov kandidat za župana Ivica Kukavica jučer su se ugodno družili.

- Brigadir Asanović i danas, kao i u ratu, stoji uz svoje suborce i prijatelje, Kukavicu i Bulja, jer čuvaju i njeguju vrijednosti Domovinskog rata. Vjeruje kako će časno i pošteno i u budućem političkom djelovanju obnašati povjerene im dužnosti te pozvao sve branitelje da glasaju za njih - poručili su.

hr Fri May 14 2021 08:27:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051a9886f52df01078b45b1/80
Foto: DalmacijaNews

Zdeslav Benzon kampanju završio na svojim Plokitama: 'Postoji projekt splitskih investitora izgubljen u bespućima ladica u Banovini'

Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata.“, poručuje Benzon.
Zdeslav Benzom je obišao svoju Siromašnu, kvart u kojem je rođen, odrastao i dan danas živi, u društvu kandidatkinja za njegove zamjenice, Lade Terzić i Marije Štambuk Šunjić, neovisnog kandidata sa svoje liste, također s Plokita, Denisa Pejkovića i još nekoliko kandidata s liste splitskog HSLS-a.

- Plokite imaju ogroman problem s parkiranjem, kao i ostatak Splita, ali ovdje posebno zbog našeg pazarića na koji dolaze građani iz cijelog grada. Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata. Naime, već postoji spreman projekt splitskih investitora, koji su spremni svojim novcem izgraditi dječje igralište i 100 parking mjesta za građane, na prostoru danas zapuštenog prostora, između benzinske postaje i telefonske centrale u Vinkovačkoj ulici. I takav projekt godinama stoji. Čeka. Izgubljen u bespućima ladica u Banovini... E to ćemo promijeniti! - poručio je dr. Zdeslav Benzon.


hr Fri May 14 2021 08:06:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .