Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f555073daf72d0c8b8b4587/80
Foto: DalmacijaNews

Cijela Dalmatinska zagora bruji o migrantima u Aržanu: 'Strah nas je za djecu! Mještani pomažu ilegalcima i pokazuju im napuštene kuće!'

Reporterski put prema Aržanu, Vinici i graničnom području kao povod imao je filmsku otmicu Marijana Babića
Ilegalni migranti iz Irana zatečeni su u autobusu koji je iz Omiša vozio prema Splitu. Policijski ulov sa sredine studenog prošle godine prenijeli su svi mediji. Granica šuplja kao švicarski sir, zabrinutost i zaprepaštenje, nesretni slučajevi smrti i brutalnost policije bili su hrvatska svakodnevica s kraja prošle godine. 

Iako je većina slučajeva povezanih s migrantima bila na sjeveru, i Dalmacija je na brojnim koridorima zazivala pomoć vojske, a zbog učestalih krađa i čestih noćnih posjeta, mještanima je bilo sve draže vidjeti i policijske ophodnje. Dolaskom zime Hrvatska se suočavala sa sve više ilegalaca, a pojavom koronavirusa fokus cijelog života pao je na razinu nanometra jer baš toliko je velik maleni neprijatelj s kojim se život uvelike promijenio.

Start ove priče zbio se u kasno nedjeljno poslijepodne. Poziv dobrog poznanika zvučao je kao nešto miljama daleko. Nekoliko ilegalnih migranata kod Aržana otelo je starijeg muškarca koji je, srećom, završio s tek nekoliko porezotina od granja po rukama i nogama. Početno čuđenje i nevjerica ubrzo su dobili posve suprotnu boju zbog detaljnog opisa unuka otetog muškarca. Čak se koristio i pištolj, kao u sceni iz nekog dobro osmišljenog kriminalističkog filma.


Događaj je, nedugo poslije, potvrdila i policija što je bio dovoljan motiv za put prema granici, put prema Aržanu i Vinici, put kojeg potpisnik ovih redaka neće zadugo zaboraviti.

Krivudava cesta i nepregledna divljina pratile su nas dobar dio puta do našeg odredišta. Na ulazu u Svib, mjesta prije Aržana, dočekao nas je nogometni natpis. 'Zenica - Čelik' stajalo je na napuštenoj autobusnoj stanici koja je tek odavala simpatije prema klubu do kojega ima dobrih 170 kilometara. Ako je stajalište trebalo biti znak dobre prometne povezanosti onda je bilo znak tužne priče. Kućica obrasla u draču i u većem dijelu razrušena svjedočila je još jednom od razloga zbog čega smo se baš uputili prema mjestima uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.

'Mještani im kažu gdje su napuštene kuće'

Nepregledna polja prostirala su se sve do brda ispod kojih su se naslagale kuće. Ka Hercegovini jurcaju automobili, redom imotskih registracija. Tek koji kamion prevozi namirnice do malene trgovine u centru mjesta. Ekipu s fotoaparatom i snimačima svi pozorno prate, pritišću kočnicu da radoznalo vide naše namjere. 

Zaustavljamo se ispred razrušene kuće da bi zabilježili dva lica mjesta. Na ratno vrijeme podsjeća kuća bez krova, a tik uz nju stoji blještavo izdanje dvokatnice, novoobnovljeno. Ondje su na odmoru Nijemci, ako je suditi po registracijama automobila. 


Malo dalje je mjesna crkva, a u blizini i jedini kafić u mjestu. Ispred 'Jadrana' sjedi tek jedan muškarac, uz kavu čita dnevne novine. Nismo ga htjeli pometati u, očito je, ritualu. Raspoložen za nekoliko pitanja bio je, zato, 57-godišnji Ante kojeg smo našli ispred trgovine.

- Marijana su oteli migranti, to je užas. Kod nas je vidjeti migranta postalo normalno. I ja sam ih vidio prije mjesec dana na vodi, ondje su se umivali, govori nam Ante o neobičnom slučaju s granice.

- Ima ovdje i dosta mještana koji im kažu gdje su napuštene kuće, gdje da se sakriju, dodaje poprilično otvoreno naš sugovornik.


Pitamo ga i boje li se ovdje migranata, ali i koronavirusa.
- Neće nas ubiti ni migranti, ni koronavirus, ali opreza nikad dosta. Mi ispred kuće noću ugasimo sva svjetla, da budemo što manje primjetni. Ja mogu i razumijeti policiju, ovdje je na kilometre šume i polja, teško je to sve nadzirati, a i ako se uhvate migranti onda se sve skriva. Ne znam, možda ne žele dizati paniku, a možda žele da se što manje priča o tome.



'Najviše nas je strah za našu djecu'

Već nekoliko dana područje od Imotskog do Trilja bruji o didu Marijanu, zarobljeniku ilegalaca koji drže lokalitet već godinama kao koridor za spas. U velikom strahu zato su mještani, tako nam barem veli Vinka, posebno žene.

- Najviše nas je strah za našu djecu. Bojimo se i pustiti da se igraju ispred kuće. Ovdje nikad ne znaš kad ti mogu migranti naići, neki susjedi su ih vidjeli i usred bijela dana.

O ilegalcima u Aržanu ćete od malo koga čuti jer svi žive u nekim vlastitim strahovima. Kad smo zabilježili i ovo gore napisano, ostali smo u čudu. Stajali smo više od pola sata na ljetnom suncu, nakon reda odbijanja, dobili smo nešto konkretno.


A bilo je i ranije ondje svega, ako je vjerovati kazivanjima Anti i Vinki. Uz samu granicu nađeno je i nekoliko otrovanih pasa, pronađeni su i šatori, a na ambalaže, boce i druge ostatke mještani su već naviknuli. Ima i onih koji zarađaju od švercanja, a, kažu nam, još su na šumskim putevima bijele kesice kojima su migranti označavali svoje trase.

I kako onda živjeti 'novim normalnim' životom s koronavirusom kad i ovaj normalni više nije normalan. Strah je postala svakodnevica u Aržanu, a slučaj otmice Marijana Babića bio je tek vrhunac već odavno užarene atmosfere. Srećom se ovo pogranično mjesto nije dopalo malenom virusu, nije valjda da i on bježi s prostora u kojem je, u posljednjih 20 godina, otišlo više od polovice mještana. Sada ondje galopiraju migranti.
hr Sun Sep 06 2020 23:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Kraj ljeta donosi i promjenu vremena: slijedi zahlađenje i kiša

Polako i sigurno završava razdoblje pretežno suhog i sunčanog vremena, ali još ne i razmjerno toplog.
Uz većinom oblačnije vrijeme od nedjeljnoga u ponedjeljak će povremene mjestimične kiše najprije biti na sjevernom Jadranu i u  gorju, poslijepodne i još ponegdje u južnim hrvatskim krajevima, a od utorka sasvim suho neće biti ni u sjevernijima, osim možda mjestimice u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Pritom će na Jadranu i područjima uz njega biti i obilnijih pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Nevolje će nekima prouzročiti i južina - osobito na Jadranu umjereno i jako jugo, gdjekad vjerojatno i jače, a u kopnenom području i uglavnom malo slabiji jugozapadnjak. 

Od utorka na kopnu promjenjivije, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, češće u gorju. Najmanje kiše past će u istočnim krajevima, gdje se ponegdje čak može zadržati i suho. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak jutra će biti toplija, a i dnevna će temperatura biti viša od uobičajene za doba godine.

Uz promjenljivu naoblaku kiša će na Jadranu biti razmjerno česta, a mjestimice će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Uz umjereno i jako jugo bit će i dalje razmjerno toplo.", javlja HRT
hr Mon Sep 21 2020 20:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f68ee33daf72d3da38b4592/80

'I tebe se pita': Trogirani, izravno odlučite kako potrošiti 1,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna

Građani najbolje znaju što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Do sada smo realizirali 70 njihovih prijedloga i pozivamo ih da šalju nove, rekao je gradonačelnik

Od ponedjeljka, 21. rujna do nedjelje, 4. listopada, građanke i građani Trogira mogu predložiti male komunalne investicije koje žele da se uvrste u proračun za 2020. godinu. Radi se o projektu participativnog budžetiranja „I tebe se pita!“, kroz koji građani imaju priliku izravno odlučivati o trošenju dijela novca iz proračuna. 

Projekt je Trogir pokrenuo prije tri godine kao prvi grad u Dalmaciji i samo jedan od nekoliko u Hrvatskoj. U prve dvije godine, građani su poslali gotovo 700 prijedloga, od čega ih je 70-ak izglasano na javnim tribinama, uvršteno u proračun i realizirano u idućoj proračunskoj godini.

Kroz ovaj projekt uređene su autobusne stanice, postavljene nadzorne kamere protiv ilegalnog odlaganja otpada u Žednom i kamera za kontrolu brzine u Planom, uređene su plaže na Drvenicima, igralište za pse na Solinama, opremljena i uređena igrališta za djecu...

Projekt „I tebe se pita!“ nama u gradskoj upravi jedan je od najdražih koje smo pokrenuli u zadnje tri godine. Tko će nego sami građani bolje odlučiti što im je prioritet i što treba poboljšati u njihovom mjesnom odboru. Sa zadovoljstvom najavljujem da idemo u treće izdanje projekta i pozivam sve Trogirke i Trogirane da se uključe kao i prošlih godina, pošalju svoje ideje  što treba napraviti i popraviti i tako učine grad ljepšim, a život kvalitetnijim. Vjerujem u sjajan odaziv kao i do sada - poručio je gradonačelnik Ante Bilić. 

Građani prijedloge mogu predati javno i anonimno i to:

Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije, koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i u predvorju zgrade Holdinga

Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada – pod Gradska uprava – Upravni odjeli Obrasci, ispuniti ga i dokument poslati na mail [email protected], s predmetom maila „I tebe se pita”

Putem online obrasca na službenoj web stranici grada koji se može pronaći - OVDJE

Poštom – preuzeti isprintani obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga (ili na službenoj web stranici grada i isprintati ga), ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita” na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Nakon što se zaprime svi prijedlozi, djelatnici Gradske uprave će ih evaluirati i prezentirati građanima na javnim tribinama po mjesnim odborima, gdje će svi prisutni na licu mjesta imati priliku glasati za ono što smatraju prioritetima, sukladno budžetu predviđenom za pojedini mjesni odbor, a koji se određuje proporcionalno broju stanovnika. I ove godine budžet je 1.350.000 kuna. 


Po mjesnim odborima sredstva su podijeljena ovako: Travarica – 330.000 kn, Čiovo – 220.000 kn, Žedno/Mastrinka – 145.000 kn, Grad – 145.000, Plano – 135.000, Arbanija – 125.000, Drvenik Veliki – 125.000, Drvenik Mali – 125.000,00.


Tribine na kojima će građani imati priliku glasovati za projekte koje su prijavili ili one koje smatraju prioritetima održat će se u drugoj polovici listopada i početkom studenog, a bit će organizirane u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. 


- Želimo da građani aktivno sudjeluju u političkom životu grada i da sami odlučuju o raspodjeli gradskog novca. Mi ćemo, naravno, i dalje planirati i investirati u one veće kapitalne projekte, a o ovim manjim želimo čuti što građani misle i prepustiti njima odluku. Paralelno s tim mogu koristiti i aplikaciju Gradsko oko za manje popravke tako da uvodimo sve najbolje prakse da učinimo Trogir ljepšim i ugodnijim za život – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

hr Mon Sep 21 2020 20:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58086c201eea8f256b8b45f8/80
Foto: EFST

Hrvatske studente u ovoj godini očekuju predavanja pod posebnim mjerama

Nova akademska godina je pred vratima, a još svi fakulteti nisu iznijeli plan kako će se nastava održavati
Za neke studente akademska godina započinje već 28.rujna dok se neki još uvijek pripremaju za nešto kasniji početak.

Zbog cjelokupne situacije, brojne obrazovne institucije, muku su mučile s predavanjima online putem i održavanju nastave na fakultetima, a sada je jasno da se ni na fakultet neće ući bez maske. Tako će se mjeriti i temperatura na ulazu, nositi maske, a govori se da bi se usmeni ispiti mogli održavati vani.

Neki fakulteti kombinirat će nastavu online i uživo ovisno o koliko velikoj grupi se radi i kakvi su kapaciteti fakulteta. Neki od njih razmišljaju i o nastavi subotom.

Velika većina studenata voljela bi da se nastava što više održava uživo posebno onaj praktični dio, no spremni su se prilagoditi i na 'novo normalno' i na fakultetu., javljaju vijesti.hr
hr Mon Sep 21 2020 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e70780a29111cc7818b4571/80
Foto: Pixabay

Od ponoći skuplje gorivo: raste cijena za one koji voze automobile na plin

Spremnici goriva tako bi mogli poskupjeti od 2,5 do 7,5 kuna
Od ponoći bi gorivo moglo ponovno poskupjeti kako javlja specijalizirani portal cijenegoriva.info.

Tako bi spremnik benzina od 50 litara mogao biti skuplji za 4,5 kuna. Prosječni spremik dizela mogao bi poskupjeti za 2,5 kuna.

Najveću promijenu cijena mogli bi osjetiti oni koji voze na plin jer bi spremnik LPG plina mogao biti skuplji za 7,5 kuna! 


hr Mon Sep 21 2020 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .