Egipat osudio na smrt 529 članova Muslimanskog bratstva

Egipatski sud osudio je u ponedjeljak na smrt 529 članova Muslimanskog bratstva, izjavio je jedan od odvjetnika.

“Sud je odlučio izreći smrtne kazne za 529 optuženih dok je 16 oslobođeno” optužbi, koje su uključivale ubojstvo, rekao je odvjetnik Ahmed al-Šarif za Reuters.

Na ovu presudu osuđeni se mogu žaliti. Od 529 osuđenih, u zatvoru su samo 153, a ostali su pušteni, ili su na slobodi uz jamčevinu ili su u bijegu.

Većina ih je bila uhićena tijekom sukoba koji su izbili u južnoj pokrajini al-Minji, 250 kilometara od Kaira, nakon rastjerivanja prosvjeda Muslimanskog bratstva u Kairu 14. kolovoza. Sudski proces za više od 1.200 pristaša islamističkog predsjednika Mohameda Mursija kojega je vojska svrgnula u ljeto 2013., počeo je u subotu u Gornjem Egiptu, što je jedno od najvećih suđenja koja su učestala od srpnja kada su egipatske vlasti nad njima počele represiju.

Snage sigurnosti ubile su stotine članova Muslimanskog bratstva na ulicama, a uhitile su tisuće članova te organizacije.
Zbog brojnosti optuženika, oni odgovaraju pred sudom u skupinama. Ovoj prvoj skupini sudilo se u Minji od subote, a optužnica ih je teretila za nasilje u kojem su ubijena dvojica policajaca te za napade na javnu i privatnu imovinu u toj pokrajini 14. kolovoza. Nasilje se odvijalo dok su u Kairu vojnici i policajci u krvi gušili okupljanja promursijevih pristaša.

Suđenja promursijevim islamistima od tada su brojna, ali je ovo prvo tako velikoj skupini. Čelnik Muslimanskog bratstva, Mursi je bio prvi demokratski izabran predsjednik u povijesti Egipta, a svrgnut je 3. srpnja vojnom akcijom.

Pošto su svrgnule Mursija, nove su vlasti pokrenule oštru represiju pri čemu je najmanje 1.400 osoba ubijeno, prema podacima međunarodne udruge za ljudska prava Amnesty International.

POSLJEDNJE DODANO: