Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60ba12b36f52dfac998b4572/80

Poruka nadbiskupa prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine

Poruku naših nadbiskupa mons. Marina Barišića i mons. Dražena Kutleše prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine prenosimo u cijelosti.
Draga djeco i mladi, poštovani roditelji, odgojitelji, učitelji, nastavnici i ravnatelji, dragi vjeroučitelji i vjeroučiteljice, draga braćo svećenici!

1. Srdačno vas pozdravljamo na početku nove školske godine. Prošla školska godina bila je po mnogočemu posebna i bremenita o čemu svjedoče mnogi nastavnici, učenici i roditelji. Svi smo se suočavali s brojnim novostima, nepoznanicama i poteškoćama pa se opravdano pitamo: je li to jedna izgubljena godina? Mudrost nas uči da „svako zlo nije za zlo“, te da iz poteškoća i nevolja također možemo učiti. Vjerujemo da smo naučili ili postali svjesniji da, unatoč tolikom napretku znanosti i tehnologije, nismo svemoćni.

Koliko smo tek osjetili težinu života „na daljinu“ i potrebu prave ljudske blizine? Nije li to jasan znak da nas individualistički način života ne čini sretnima? Bez drugih, bez njihove blizine, bez njihova lica sami postajemo bezlični. Tehnologija nam u mnogočemu pomaže, ali ona nije i ne može biti zamjena za čovjeka.

Ne znamo što će nam donijeti nova školska godina, hoće li to biti još jedna godina neizvjesnosti, nesigurnosti i života na „distanci“. Uz sav naš trud i potrebnu odgovornost osjećamo da nismo potpuni gospodari svoje sudbine. Potrebno nam je uporište koje će nam pružiti sigurnost unatoč svim nesigurnostima. Takvu sigurnost i nadu možemo pronaći u Božjoj blizini i zaštiti koju on pruža. Htjeli bismo da sve vas dodirne ta spasonosna snaga Neba, snaga koja može prožeti i preobraziti život svakog čovjeka. To je „imunitet“ koji pruža potpunu zaštitu od straha i nesigurnosti, koji pobjeđuje beznađe, koji donosi mir i radost.

2. Draga djeco, osobito dragi prvaši, iz obiteljskog doma prvi put ulazite u školsku zajednicu. Osim stjecanja znanja, želimo vam da se u školi lijepo osjećate i da međusobno razvijate odnose poštovanja i prijateljstva. I svima vama, dragi osnovnoškolci, želimo da što bolje upoznate sebe i svoje talente, da korak po korak otkrivate svoj životni poziv, jer Bog je svakog čovjeka obdario talentima, svakome povjerio neku važnu životnu zadaću i svakome želi pomoći da ostvari svoj životni san. S posebnim poštovanjem obraćamo se vama koji ste u srednjoj školi ili u nju krećete. Vi se nalazite u životnom razdoblju u kojem želite biti samostalniji i slobodniji, u kojem s drugima stvarate nove i zrelije odnose. S pravom preispitujete dosadašnje autoritete te tražite odgovore na svoja životna pitanja. Želimo vam da u školi nađete „prostor“ razumijevanja, da osobito među svojim nastavnicima susretnete vrsne ljude i još vrsnije uzore koji će vas ne samo stručno poučavati, nego će vam biti bliski u vašem odrastanju.

Dragi učenici, znamo koliko cijenite iskrena prijateljstva. Stoga budite jedni prema drugima otvoreni, uvijek iskreni i dobronamjerni. A najljepše i najviše što bismo vam mogli poželjeti jest da upoznate Isusa, prijatelja koji vas nikad neće iznevjeriti, koji daje duboku radost i smisao života, unatoč svim poteškoćama i izazovima koje život donosi.

Sigurni smo da svi ljudi, i oni koji Isusa još nisu upoznali, u dubini svoga srca nose čežnju za njegovim evanđeljem. Njegova Radosna vijest, za razliku od svih drugih vijesti, uvijek je ohrabrujuća i puna nade. Isus nas uvijek prihvaća i ljubi, on vjeruje u svakoga od nas, neovisno o tome kakvi smo, što smo do sada postigli i kako smo se ponašali. To nam potvrđuju i riječi pape Franje: „Isus Krist te ljubi, on je dao svoj život za tebe, sada je živ i uz tebe je svakoga dana kako bi te prosvijetlio, ojačao, oslobodio“.

3. Dragi roditelji, neizmjerno cijenimo vaš trud, vaše želje da svojoj djeci pružite najbolje što možete. Društveno okruženje, brze promjene, različite nesigurnosti u svijetu rada, sve veći utjecaj virtualnoga svijeta na život djece i mladih vašu roditeljsku ulogu čini sve zahtjevnijom. Možda se zbog toga ponekad osjećate umornima ili obeshrabrenima pa  svoje odgojnu zadaću nesvjesno prenosite na druge. Iako je u odgoju potrebno sudjelovanje i suradnja svih, osobito škole, vas nitko ne može zamijeniti. Vi imate glavnu riječ, vi ste prvi odgojitelji svoje djece. To se posebno odnosi na vjerski odgoj. Svojim svakodnevnim životnim primjerima vi ste prvi svjedoci vjere. Vi pomažete svojoj djeci da u sebi otkriju i razviju „osjećaj za Boga“, učite ih prvim molitvama, učite ih razlikovati dobro od zla i kako će druge ljude ljubiti. Svjesni smo da današnje obitelji pogađaju različite poteškoće, ne samo izvanjske, nego i unutarnje (pomanjkanje razumijevanja među supružnicima, sve veći broj rastava, sve veći broj djece koja žive s jednim roditeljem ili novim roditeljima). Po Kristovu primjeru koji ljubi sve ljude, Crkva želi biti bliska svima, poštujući i prihvaćajući svaku obitelj, kako bi joj pomogla da na potpun način živi svoje poslanje, da bude kolijevka života i ljubavi.

4. Poštovani ravnatelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici, htjeli bismo s vama podijeliti jedan aspekt kršćanske vjere koji u sebi nosi snažan poticaj za vaše odgojno djelovanje. Božja objava, Božje djelovanje opisano je u Bibliji kao veliko odgojno djelo. U odnosu prema ljudima Bog se pokazuje kao najizvrsniji pedagog: on je milosrdni Otac koji beskrajno ljubi, on je Učitelj, on je Mudrost koja prihvaća čovjeka onakvim kakav jest. Bog se prilagođava čovjeku, spušta se do njega kako bi ga podigao iz njegove nezrelosti i otuđenosti.

Pritom pokazuje neizmjerno strpljenje i povjerenje prema čovjeku. Takav pristup podiže čovjeka, motivira ga i pokreće na rast. U susretu s Isusom mnogi su ljudi snažno iskusili snagu te božanske pedagogije. Tako je primjerice Samarijanka u susretu s Isusom do kraja osvijestila stanje u kojem se nalazi, a to je polazna točka svakog odgoja.

Osjetivši božansku ljubav koja je ne osuđuje, koja je prihvaća unatoč svim njezinim promašajima, Samarijanka započinje svoj odgojni hod, svoj rast. Vjerujemo da Božja pedagogija može biti najizvrsniji primjer i poticaj i za vaše odgojno djelovanje.

5. Dragi vjeroučitelji i vjeroučiteljice, braćo svećenici, redovnici i redovnice, Crkva vas u svjetlu nove evangelizacije potiče da svoje katehetsko i vjeroučiteljsko djelovanje shvaćate i živite na misijski način. Svako je katehetsko i vjeroučiteljsko djelovanje svojevrsno „misijsko putovanje“. Pozivamo vas da na tom „putovanju“ prepoznate čežnju za istinom koju svi ljudi, a na poseban način djeca i mladi, nose u svome srcu. Kao istinski misionari pouzdajte se u Boga koji na čudesan način djeluje u srcu svakog čovjeka i prije nego što čuje za njegovo evanđelje. Poput Isusa koji se pridružio dvojici razočaranih učenika na putu u Emaus, i vi pratite djecu i mlade na njihovim putovima kako biste prepoznali njihove najdublje potrebe. Slušajte ih, budno pratite titraje njihova srca kako biste im mogli navijestiti spasonosnu poruku spasenja da ih Krist beskrajno ljubi i da ih poziva da budu njegovi prijatelji. Budite neumorni i zauzeti u svom katehetskom i vjeroučiteljskom djelovanju, ispunjeni pouzdanjem i radošću jer ste u Božjoj službi. Dopustite da sjaj Božje prisutnosti, sjaj njegove svetosti najprije zasja na vašim licima kako biste to svjetlo nesebično dijelili drugima.

6. Draga braćo i sestre, neka sve vas prate primjeri i zagovori svetih odgojitelja i roditelja, svetih vjeroučitelja i učenika. Njihovi životni primjeri mogu biti nadahnuće svima nama.

Na sve vas zazivamo zagovor Blažene Djevice Marije, svetoga Staša i obilje Božjega blagoslova, njegove blizine i ljubavi!
hr Tue Sep 07 2021 12:46:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dcf86f52dfc4308b45fe/80
Foto: SDŽ

"Dani volonterskog rada u Splitu": Volonteri prikupljaju donacije za obnovu petrinjske škole

Splitsko-dalmatinska županija je izdvojila 3 milijuna kuna za tu školu
Splitsko-dalmatinska županija partner je Udruge „Mi“ na projektu Regionalnog volonterskog centra Split te je za Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Gori kraj Petrinje, koja je stradala u potresu, izdvojila 3 milijuna kuna, istaknuto je danas na Danima volonterskoga rada u Splitu.

- Mi smo sufinancirali izgradnju nove škole jer je ona uništena, a ovo ljeto smo po 50 djece iz te škole i iz susjednih škola primili na ljetovanje. - izjavio je župan Blaženko Boban. Dodao je kako je volonterizam izuzetno bitan.

- Volonter ima srce, krene i riješi problem. Od srca hvala svim volonterima. - rekao je.

Antonija Matković, voditeljica Volonterskog centra Split naglasila je važnost Splitsko-dalmatinske županije u provođenju njihovih projekata.

- Županija nam se uvijek rado odazove. Ovo je volontersko-humanitarna organizacija na kojoj sudjeluje tridesetak organizacija i na svakom od štandova prikupljaju se donacije za obnovu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Gori. - rekla je Matković.
hr Sat Sep 18 2021 14:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dbb26f52dfc3308b4618/80
Foto: SDŽ

Župan Boban sa suradnicima na Zelenoj čistki u Žrnovnici

Sudjelovali su na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa zamjenikom Stipom Čogeljom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavom Đonlićem sudjelovao je na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.  

- Jako je bitno da sebe osvijestimo kako smo dužni prostor oko sebe držati čistim i urednim. Ako smo mi neuredni, nema te institucije koja može sanirati naše probleme. Na institucijama je rješavanje reciklažnih dvorišta, pretovarnih stanica i zelenih otoka, ali moramo raditi na svijesti građana o prostoru i prirodi. - izjavio je župan Blaženko Boban.

- Splitsko-dalmatinska županija prijateljski već godinama stoji uz našu udrugu i mnoge projekte sigurno ne bismo organizirali bez pomoći Županije. Najveći ponos nam je bio kada nas je prije 2 godine župan podupro u ideji da sačuvamo autohtonu žrnovsku jabuku. - izjavio je Rade Popadić iz Udruge „Žrvanj“.hr Sat Sep 18 2021 14:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

Korona u Dalmaciji: U Šibensko-kninskoj 47 novooboljilih, a u Zadarskoj 55

Donosimo brojke iz dvije županije u Dalmaciji
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Od 47 novooboljelih, 22 osobe su s područja Šibenika, devet iz Knina, sedam iz Vodica, šest iz Primoštena, dvije iz Jezera i jedna iz Rogoznice.

Trenutno je 189 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 21 pacijent, od kojih su dva na terapiji visokim protokom kisika (HFNO-u) i dva pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji (NIV-u). Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 469 osoba, od toga je 446 bliski kontakt oboljelih, a za 23 osobe je određena mjera samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku prema trenutno važećim zdravstvenim mjerama za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koje su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19. 

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 439 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Zadarska županija

Na području županije 55 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule.  

Novooboljele osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (25), Biograd na Moru (1), Benkovac (2), Obrovac (3) i  Nin (2) te općina Bibinje (3), Kolan (2), Novigrad (2), Polača (1), Poličnik (3), Posedarje (1), Povljana (1), Preko (1), Privlaka (2), Sukošan (1), Sv.Filip i Jakov (1), Vir (1) i Zemunik Donji (3).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 487  uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 487  stanovnika, a od bolesti su se oporavile 42 osobe.  

U Općoj bolnici Zadar i  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru s koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od 95 i 93 godine.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 24 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 15 pacijenata oboljelih od koronavirusa.  

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije. 
hr Sat Sep 18 2021 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59143fc0b9e03e5b058b45b4/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija upozorava: "Čuvajte se lažnih popisivača"

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima
Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom.

Jedan od takvih slučajeva zbio se u petak oko 10 sati u Zagrebu kada je nepoznata počiniteljica lažno predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik i na taj način ušla u stan. Nedugo potom u stan je došla još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit.

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima.

- Podsjećamo sugrađane da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj – terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine dok je u tijeku prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

Pozivamo građane da vodeći se navedenim budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192. Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu. - kazala je policija. 
hr Sat Sep 18 2021 13:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .