Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62da4bd318d1cbd1168b4573/80
Foto: Grad Split

U Trogiru otvoren prvi sustav "Biraj biciklu!"

Kod kule Kamerlengo predstavljen je prvi sustav javnih biciklala u Trogiru, riječ je o tri terminala s deset električnih i deset klasičnih bicikala, a pri kraju su radovi i na prvoj biciklističkoj stazi.

U sklopu EU projekta "Biraj biciklu“ na trogirskoj rivi kod kule Kamerlengo predstavljen je prvi sustav javnih biciklala u Trogiru. Riječ je o tri terminala s deset električnih i deset klasičnih bicikala, a pri kraju su radovi i na prvoj biciklističkoj stazi.

Na predstavljanju prvog sustava javnih bicikala u Trogiru, Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita, vodećeg partnera na projektu "Biraj biciklu!“, je uvodno istaknuo:

- Godinama je javnost bila skeptična po pitanju sustava javnih bicikala u Splitu i Dalmaciji. Vjerovalo se da nama ne pada na pamet biciklirati po gradu, a danas je Split rekorder po broju korisnika u cijeloj državi. Brojke su pokazale da je ovaj alternativni oblik mobilnosti, koji je koristan i za zdravlje i za okoliš, itekako potreban te smo kroz ovaj projekt, s našim partnerima, htjeli doprinijeti kvaliteti života svih stanovnika Urbane aglomeracije Split. I splitska mreža bicikala se širi i već sada možemo reći da dolazi pet stanica na Marjan, a bit će ih još po gradskim kotarevima i mjesnim odborima.

Dodatna je vrijednost projekta "Biraj biciklu!“ i u tome što će se izraditi studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica koja će služiti kao temeljni dokument razvoja integriranog sustava biciklističkih prometnica na području Urbane aglomeracije Split.

- Time ćemo početi ispravljati nepravdu prema biciklistima i prilagođavati infrastrukturu za taj najjeftiniji i ekološki oblik javnog prijevoza. Cilj je u budućnosti omogućiti stanovnicima naših gradova kompletnu biciklističku infrastrukturu i mrežu biciklističkih prometnica.

Projekt povezuje šire splitsko područje implementacijom ukupno 41 terminala s 242 električna i klasična bicikla. Osim na području Trogira, te Podstrane, Klisa i Dicma kroz ovaj projekt bicikle će se postaviti i u Kaštelima, Solinu, Dugopolja i proširit će se postojeći sustav u Splitu, dakle ukupno u osam jedinica lokalne samouprave.

- Možemo biti sretni i zadovoljni što je Trogir dio projekta "Biraj biciklu!" i što smo otvaranjem prve tri postaje sustava javnih bicikli učinili prvi korak prema održivijem načinu urbane mobilnosti u kojem ćemo manje ovisiti o automobilima. Ovo je zdravija i čišća varijanta prijevoza za naše građane i goste, pogotovo kad znamo koliko je Trogir ljeti prometno opterećen. Sada će netko uzeti bicikl u Arbaniji i dovesti se do Kule, a oni u malo boljoj formi do Kaštela ili Splita, i isto tako natrag. Svaki automobil manje u centru grada znači jako puno - komentirao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić tijekom službenog predstavljanja sustava na trogirskoj rivi kod kule Kamerlengo.

Upravo je na toj lokaciji postavljen jedan terminal, a druga dva se nalaze na ulazu u grad (nasip Brigi – Lokvice) i u Arbaniji (Sv. Križ).Što se Trogira konkretno tiče, značajan je benefit ovog projekta i izgradnja prve biciklističke prometnice s pješačkom stazom, duljine 450 metara u sklopu šetnice i obalnog pojasa Brigi – Lokvice.

Ukupna vrijednost projekta "Biraj biciklu!“ iznosi 13.609.435,83 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda s 10.893.396,68 kuna, u sklopu ITU Poziva "Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“.


hr Fri Jul 22 2022 09:04:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f162c918d1cbd05a8b4571/80
Foto: HGSS Split

Nevera iznenadila još jedne SUP avanturiste

SUP avantura završila je sretno

 Nevera koja je ovog ponedjeljka poslijepodne zahvatila šire splitsko područje pa i otok Brač, iznenadila je dvoje mlaloljetnika koji su po ‘lijepom vremenu’ krenuli sa SUP daskom u vožnju iz Postira, bez da su ikog obavijestili, javljaju iz HGSS Split. 

Lučka kapetanija Split obavijestila je da se kod uvale Splitska nalaze dvije osobe koje nevera nosi prema stjenovitoj obali. Dva člana Stanice Split u dvoje članova ispostave Brač odmah su krenuli prema navedenoj lokaciji, a na mjestu su zatekli dvoje mladih koje su vjetar i valovi izbacili na obalu.

 Oboje su srećom bili neozlijeđeni, tek s lakšim ogrebotinama, prestrašeni i promrzli. Utopljeni su i otpraćeni do smještaja.

hr Mon Aug 08 2022 21:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f1585918d1cbcf5a8b456c/80
Foto: Ivana Ivanović

Završen očevid požara na Hvaru, evo što je utvrđeno

Uzrok požara na Hvaru je otvoreni plamen ili žar

Danas je obavljen očevid požara koji je jučer oko 12.50 sati izbio na predjelu Vrbanj – Dol na otoku Hvaru u kojem je jedna osoba smrtno stradala. Očevidom je utvrđeno kako je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. Slijedi podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo sukladno čl. 222. st.2.

Teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Provodi se kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja počinitelja kaznenog djela. 

hr Mon Aug 08 2022 20:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ec0ecba6f2ab83c2e8b4574/80
Foto: MUP

Turist iz Češke nestao na moru u Makarskoj, pokrenuta je potraga, ali javio se obitelji

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja
Najnovije:

 Policijska uprava splitsko-dalmatinska obavijestil je kako obustavljena potraga za 50-godišnjim češkim državljaninom za kojim se tragalo na moru, obzirom da se isti s javio članovima obitelji. Ranije: Večeras je oko 18.30 Policijska postaja Makarska zaprimila prijavu nestanka 50-godišnjeg državljanina Češke koji je na crvenoj dasci za jedrenje viđen oko 17.00 sati u mjestu Brela, Punta rata, na udaljenosti od oko 100 m od obale nakon čega mu se gubi trag.

Odmah po dojavi poduzete su mjere traganja u koje su uključeni policijski službenici Policijske postaje Makarska, Postaje pomorske policije te Lučka kapetanija i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje.
hr Mon Aug 08 2022 20:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Kada i kako zamijeniti kune u eure? Evo što kažu stručnjaci

Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja

Najbolja opcija koju savjetuju i financijski stručnjaci jest da gotovinu koju možda imate kod kuće prebacite na tekući račun u svojoj banci. Tako će se vaš novac automatski prebaciti na novu valutu s prvim danom iduće godine bez naknade. Ako ipak imate još novčanica ili kovanica, zamjena kune za eure bit će moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura, piše tportal.

Tada će građani moći bez naknade zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon navedenih 12 mjeseci, zamjena kuna u eure će se vršiti u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade. Važno je naglasiti kako će zamjena novčanica biti moguća bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura. Prijelazno razdoblje kada će na snazi biti dvojni optjecaj u kojemu će se istodobno nalaziti kuna i euro trajat će 14 dana od datuma uvođenja eura.

U obzir se treba uzeti i period zamjene novčanica u bankomatima diljem zemlje koji će započeti od 5. prosinca kako bi do kraja 2022. godine svi bankomatu diljem Hrvatske bili spremni za izdavanje isključivo eura.

hr Mon Aug 08 2022 19:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .