Večeras u Sveučilišnoj knjižnici izložba “Nedovršene modernizacije”

U Sveučilišnoj knjižnici večeras  s početkom u 19 sati otvara se izložba “Nedovršene modernizacije”.
Izložba se sastoji od pet tematskih cjelina, Prostori ideologije, Politika prostora, Prostori svakodnevnih praksi, Prostori globalne razmjene te Jugoslavenski arhitektonski prostor.

Predstavlja 23 zasebna tematska istraživanja popraćena multimedijalnim sadržajem i serijom 76 autorskih fotografija arhitekture regije bivše Jugoslavije bečkog arhitekta Wolfganga Thalera.

Voditelji projekta i kustosi izložbe su Maroje Mrduljaš i Vladimir Kulić. Splitska ko-kustosica je Višnja Kukoč, a za grafičko oblikovanje izložbe zadužen je Damir Gamulin.

Nedovršene modernizacije, inače, zaokružuje dvogodišnji istraživački projekt koji je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Društvom arhitekata Beograda, Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje), Umjetničkom galerijom Maribor (Maribor), Oris- kućom arhitekture (Zagreb) i Muzejem za arhitekturu i dizajn (Ljubljana).

U projektu je sudjelovalo više od 30 istraživača s područja čitave bivše Jugoslavije koji dokumentiraju i analiziraju arhitekturu i urbanizam u socijalističkoj Jugoslaviji i zemljama sljednicama. Modernizacije iz socijalističkog perioda bili su najveći val urbanizacije regije u specifičnom društvenom i geopolitičkom kontekstu.Nakon Maribora, Beograda, Zadra, Ljubljane, Sarajeva, Cetinja, Skoplja, Tirane stiže i u Split, a razgledati se može do 18.travnja.

POSLJEDNJE DODANO: