Article

//www.dalmacijanews.hr/files/53812ac8179942e7587b2507/80
Foto: Dalmacija News

Gdje je blato slađe od meda?

"Gdje je blato slađe od meda?" – pita se jednom starom albanskom poslovicom kad se želi otkriti istinskog lokalpatriota a taj, ako je zaista istinski, trebao bi odgovoriti kao iz topa: "Samo i isključivo u vlastitoj domovini!"

"Gdje je blato slađe od meda?" – pita se jednom starom albanskom poslovicom kad se želi otkriti istinskog lokalpatriota a taj, ako je zaista istinski, trebao bi odgovoriti kao iz topa: "Samo i isključivo u vlastitoj domovini!"

No, da je blato zaista slađe od meda, i da ovo nije tek pjesnička figura, znali su svi naši pradjedovi pred 2, 3 i više tisuća godina, kada bi vješto ograđivali plitke lagune u kojima se miješala slatka voda sa morskom vodom stvarajući onu treću, boćatu vrstu vode. A onda bi te plitke lagune, stanište brojnih riba i ribica, zapanjivale rimske putopisce koji bi opisivali prostore Ilirije te lakoću i umješnost sa kojom  naši pradjedovi „samo kupe ribe šetajući po plićacima prepunima riba“.

Jedan takav intaktni prostor sa još uvijek vidljivim antičkim zidom pod morem, star barem dvije tisuće godina,  koji je ograđivao plitku i muljevitu lagunu vidljiv je pored Nečujma na otoku Šolti Otopljenoj. Poznat je u narodu kao uvala Piškera (tal. peschiera – ribnjak) u kojoj je, kako kažu, bio smješten glavni ribnjak cara Dioklecijana.

Ako izuzmemo činjenicu da su tako ograđene lagune bile nepresušna antička hranilišta za veliki broj ljudi koji je naseljavao naše otoke i prostore uz obalu i onu još bolniju, da smo zaboravili da se na mjestima susreta slatke i slane vode dešavala "riblja gozba" i onu, prestrašnu, da nam na otoke slatka voda danas dolazi isključivo metalnim podzemnim vodovodima iz obližnjih gradova jer pitku vodu rašljama više ne znamo locirati..... znači, ako izuzmemo ovaj "prehrambeni moment" cijele priče, priča se nastavlja dalje u svojoj apsurdnosti!

Spomenuta blata su bila iznimna i po svojoj ljekovitosti. Koristile su ih starije dame „da izvuku reumu iz kostiju“ a nešto mlađe dame bi ih mazale po prednjem dijelu "da grudi ostanu čvrste k'o i blato ka'no se stvrdne" il' pak da potaknu fertilnost svojih uterusa a danas, ova naša blata, koristi samo šaćica bistrih vremešnih Njemica koje žele nadmudriti vrijeme i nije im teško „potegnit“ iz Njemačke za omazat se ninskim ljekovitim blatom.

Grad Nin je nastao na jednoj od brojnih prirodnih laguna koju formira ušće rijeke Miljašić Jaruge te dva prirodna pjećšana spruda Ždriljac i Kraljičina plaža. Nekada velebni grad od 40.000 stanovnika sa najvećim rimskim hramom na našoj obali, danas je tek mali gradić čiji razbacani arhitektonski fragmenti tek najmaštovitijima mogu pomoći da naslute nekadašnju važnost Nina, kao velikog obredno - liječilišnog centra.

No, kada vidite ono što je opstalo kroz tisućljeća, prirodna ljepota ninske plitke i ljekovitim blatom ispunjene lagune, shvatite zašto se upravo u Ninu nalazi najveći rimski hram; nekome se trebalo zahvaliti za blagodati u kojima je uživalo ninsko pučanstvo i svi oni koji su se dolazili liječiti peloidom – stručnim nazivom za iznimno ljekovito ninsko blato a sam hram je posvećen, logika nalaže, ili samo jednom od ženskih kultova koje simboliziraju Veliku Majku (Vlažnu) Zemlju ili, zbog dva svetišta (celle) podjednake veličine koje su jasno vidljive u tlocrtu hrama, Solarnom (muškom) i Lunarnom (ženskom) božanstvu, moguće Artemidi i Apolonu.

Ako nije postojalo prirodnih pješćanih sprudova, u vremenima Ilira su se takve blagodatne lagune ograđivale podmorskim kamenim zidovima koji su se nazivali ungradi. Jedan takav ungrad je sačuvan na otoku Zlarinu pored Šibenika. Cijelog dana bi se uvala otvorila prema moru da bi se, pred večer, središnji dio ungrada zatvorio dračom i tako bi se spriječio izlazak ribe u more. Mještani bi prošetali plitkom lagunom i ulovili večeru. Na žalost i na neznanje, cijela zlarinska laguna do ungrada je zabetonirana i sada taj dio predstavlja centar mjesta no, o tome što je zaista bila prvotna namjena prostora svjedoči naziv istoga – Fingac (lat. fangus – blato).

Na kraju ovog kratkog izlaganja o velikoj temi za nasušnu je potrebu ne izuzesti ni splitski Poljud koji, tek malobrojni građani Splita znaju, ime dobiva po močvari ( tal. pallude – močvara ) a tek neki vremešniji od njih će se sjećati njegove slavne i glavne namjene - liječilišta Salone - a oni odista religiozni da se sadašnji franjevački samostan i crkva Sv. Ante nazivala Santa Maria de Pallude (Sveta Marija od Močvare). Toj ženskoj energiji Velike Majke Zemlje, na sreću, svjedoči jedno predivno ulje na platnu koje danas krasi lijevi zid crkve i to upravo verzija Majke Marije kao Virgin of Mercy koja, svojim plaštom, štiti stanovništvo a predstavlja bitan nastavak ženskog kulta fertilnosti nastavljajući se na Artemidu Iokheiru, onu po kojoj pljušte nebeske strelice.

A kad vidi Marija Milosrdna u kakve smo se budale pretvorili i kako smo devastirali naše svete, ljekovite i bogomdane prostore, izgradivši nogometna igrališta na lijekovitom blatu i kad se sjeti da smo cementom prekrili više od sto sumpornih ljekovitih vrela u Splitu čujem je kao da rezignirano ponavlja jednu drugu poslovicu: "Kad si bolestan, i med ti je gorak!" jer i milosrđe ima svoje granice, a mi smo ih odavno probili u svim smjerovima.

hr Sun May 25 2014 07:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cf94d5d79652c2e8b4575/80
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Dubrovački jedriličari na Prvenstvu Hrvatske radio upravljanih jedrilica za klasu Dragon Force 65

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije

 Ovaj vikend održano je Prvenstvo Hrvatske radio upravljanih jedrilica klase Dragon Force 65 za juniore i seniore u Rogaču na otoku Šolti u organizaciji JK Zenta i SRD Koralj. Na Prvenstvu su Dubrovčani ove godine nastupili u obje konkurencije.

U organizaciji JK Hydro natjecali su juniori iz JK Orsana. Roko Tomšić je osvojio treće mjesto, Maroje Grgić peto mjesto, a Mark Vladić 11. mjesto nakon tehničkih problema sa samim modelom jedrilice.

U kategoriji seniora nastupio je Ivan Grgić iz JK Hydro zauzevši 5 mjesto.

Iz Jedriličarskog klub Hydro pozivaju djecu i mlade u subotu na plažu u Uvali Lapad gdje će se su sklopu Dubrovačkog zimskog festivala - Šarene zime u Uvali održati regata jedrilica na daljinski, na kojoj će se moći upoznati s modelima radio upravljanih jedrilica. Broj mjesta na regati je ograničen, a za regatu se potrebno prijaviti preko poveznice.

Nakon regate u idućim tjednima počinju radionice uvod u jedriličarsko modelarstvo i radio upravljane jedrilice za djecu i mlade od 12 godina i starije.

hr Sun Dec 04 2022 20:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638cdfd25d7965662d8b458f/80
Foto: Ivana Ivanović

Novinari splitskih radio postaja upalili drugu adventsku svijeću Gastroadventa

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba

Danas je u hotelu Ambasador upaljena druga adventska svijeća, simbol mira, u sklopu tradicionalne manifestacije Gastroadvent u Splitu. Svijeću su upalili novinari splitskih radio postaja u društvu s predstavnicima TZ grada Splita i drugim gostima.

Gastroadvent već desetljećima promovira mediteranski način  prehrane koji je u središtu stila života lokalnog stanovništva, ali i osnova prehrane vrhunskih sportaša još od antičkih doba. Sport i zdrava prehrana kao lajtmotiv današnjeg druženja tematski su odlično povezani s domaćinom, hotelom Ambasador, smještenim na najpoznatijoj šetnici posvećenoj splitskim olimpijcima, a čiji restoran Méditeranée svoj meni temelji upravo na mediteranskoj, uravnoteženoj prehrani.

Chef Ivica Katić je oduševio novinare i predstavnike Grada i Županije te Turističkih zajednica Splita i Splitsko-dalmatinske županije bogatom Gastroadventskom trpezom za koju je, zajedno sa svojim timom pripremio ukusna tradicionalna no suvremeno interpretirana jela od pšenice, ječma, leće, raštike i ribe.

- Mediteranski način prehrane karakterizira i slatko kiseleli okus. Spoj je to koji smo naslijedili upotrebom varenika pa ga uz divljač, riblja jela imamo i pri kuhanju BARE. Uz očaravajući okus taj spoj grahorica i varenika daje dodatnu nutritivnu dimenziju i doprinosi probavljivosti jela zbog obilja minerala i mikronutrijenata, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: „Rekonstrukcijom antičkih receptura i očuvanjem varenika ostavljamo svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“

- S poštovanjem gledamo na svoje nasljeđe i simboličnu poziciju na Zapadnoj obali posvećenoj najzaslužnijima, ne samo za najveće sportske uspjehe, već i promociju našeg grada. Svojim djelovanjem nastojimo ostati dosljedni našem splitskom, mediteranskom identitetu koji je prožet kroz naš interijer ali i gastro ponudu. Zadovoljstvo nam je što ste nas u ovo blagdansko doba odabrali kao mjesto susreta i što zajedno danas s ovog mjesta možemo poslati poruke mira. rekao je direktor hotela Stipe Medić.

- Napokon smo dobili hotel u centru grada koji će se moći baviti poslovnim turizmom, a zahvaljujući chefu Katiću sigurna sam da će biti u samom vrhu splitske gastro scene, koja je u zadnje vrijeme postala jako poznata u svijetu. Danas je Sv.Barbara kada se jedu namirnice koje ćemo imati prilike degustirati na čemu posebno zahvaljujem organizatorici, našoj dragoj Olji kojoj želim još puno ovako uspješnih projekata. izjavila je Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.

Na današnji dan, na otoku Braču se kuha Bara, obredno jelo od 9 sočiva koje je simbol obilja, plodnosti i blagostanja. Poseban dodatak Bari je i brački varenik, reducirani sok od grožđa čije je zemljopisno podrijetlo zaštićeno na razini Europske unije, a danas ga je predstavio Marko Franulić iz Nerežišća.

Bogatu trpezu uvijek prati i dobra kapljica koju je danas omogućila Winebox vinoteka i Vinelike distribucija čiji vlasnik Siniša Koceić je predstavio vina autohtonih sorti zlatarica i plavac mali.

Ove godine, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari prema ideji Šime Kovačevića a pod vodstvom profesorice Magde Maver.

hr Sun Dec 04 2022 18:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5e01e2ba29111c433e8b45a8/80
Foto: Pixabay

Odgađa se otvaranje Adventa u solinskoj Gradini i koncert Giuliana i grupe Diktatori!

Više informacija o novom datumu otvaranja iz Grada Solina objavit će uskoro

Zbog vremenskih neprilika odgađa se večerašnje otvaranje Adventa u solinskoj Gradini i koncert Giuliana i grupe Diktatori.

Više informacija o novom datumu otvaranja iz Grada Solina objavit će uskoro.

- Ovim vas putem ujedno i pozivamo da nam se sutra, od 14.00 sati, pridružite u navijačkom korneru u Gradini kako bismo zajedno glasno navijali i podržali naše Vatrene! - poručili su iz Grada. 

hr Sun Dec 04 2022 13:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638b77b35d7965b4298b45de/80
Foto: Bogdan Klarić

Završena je manifestacija "Dani Adventa RCK": Cilj je bio prikazati sva zanimanja u sektoru ugostiteljstva

Tijekom natjecanja, koje je osmislila Turističko-ugostiteljska škola Split, učenici su nastupali u tri discipline. Match Race Cooking, Match Race Cocktail, Match Race Tourism

Turističko-ugostiteljska škola Split, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, organizirala je manifestaciju Dani adventa - FitSplit RCK koja se održavala proteklih pet dana u Splitu. Cilj je bio prikazati sva zanimanja u sektoru ugostiteljstva: kuhare, konobare, slastičare, komercijaliste i hotelijersko-turističke tehničare, kroz prizmu održive budućnosti hrvatskog turizma.

Tijekom natjecanja, koje je osmislila Turističko-ugostiteljska škola Split, učenici su nastupali u tri discipline. Match Race Cooking, gdje su imali zadatak pripremiti jelo, po principu zero waste namirnica pri kuhanju, Match Race Cocktail na kojem su morali osmisliti koktel, prema slikama atraktivnih dalmatinskih pejzaža te Match Race Tourism gdje su trebali kreirati video priču koja predstavlja Splitsko-dalmatinsku županiju kao destinaciju održivog turizma.

- Trenutno imamo više od dvadeset hrvatskih škola, ali ideja je odlična i dinamična te će biti format koji ćemo pokušati prezentirati prema vanjskim partnerima i u budućnosti raditi na višoj razini, sa školama iz inozemstva, kroz asocijaciju AEHT. – rekao nam je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

Učenici su, kao nositelji manifestacije, imali zadatak pričama i kreacijama predstaviti glavne smjernice održivog turizma. Predstavnici svih šest Regionalnih centara kompetentnosti iz Dubrovnika, Splita, Opatije, Pule, Zaboka i Osijeka sudjelovali su i na Enteru, najvećoj konferenciji o obrazovanju, gdje je održano i natjecanje učenika.

- Djeca nisu bila unaprijed pripremljena i surađivali su s partnerima, koje ranije nisu upoznali već su trebali pokazati svoj nivo obrazovanja i kompetencija koje su do sada stekli kroz srednjoškolsko obrazovanje, na način koji im je onemogućio raniju pripremu i automatizaciju.  – objasnila je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe i vidljivosti Projekta RCK.

Žiri je imao pune ruke posla u dinamičnom natjecanju koje je bilo možda i najposjećeniji dio Enter konferencije. Petar Jureško, član žirija, pojasnio nam je kriterije ocjenjivanja natjecatelja: „U ugostiteljstvu je najvažnija komunikacija, osmijeh koji zadržava i privlači gosta, kao i sama prezentacija koktela ili jela. Učenici su se snašli odlično, moram pohvaliti njihove mentore, ali i same učenike koji su se odvažili doći na ovakvo natjecanje.“

S natjecanja, koje je osmišljeno kao vjerna simulacija ugostiteljstva u praksi, učenici odlaze puni dojmova:

 - Ovo mi je već treće natjecanje, zahvaljujući mojoj Turističko-ugostiteljskoj školi Split, koja me uvijek prijavljuje i na tome sam baš zahvalna. Iz svega sam naučila kako je najvažnije ne stati u trenutku stresa već nastaviti raditi ono što znaš i sve na kraju bude dobro! - rekla nam je Domina Dužević, jedna od natjecateljica.

Dugo očekivano proglašenje pobjednika, impresivnom koreografijom su otvorile djevojke iz splitskog Plesnog studija Clique, nakon čega je uslijedila dodjela priznanja i nagrada.  

Pobjednica natjecanja u spravljanju hotela bila je Petra Milijević, učenica Ugostiteljske škole Opatija, koja je osvojila prvo mjesto koktelom „Plavetnilo Jadranskog mora“. Svoje oduševljenje pobjedom nije skrivala: „Osjećam se jako uzbuđeno, sretno i ponosno! Ovo natjecanje me pripremilo za životne izazove koji me čekaju, koji neće biti očekivani nego iznenadni!“

Najbolji kuharski par, s jelom „Dalmatinski gušt“, bili su Pero Bošković, učenik splitske Turističko-ugostiteljske škole i Josip Horaček iz Ugostiteljske škole Opatija. Poručili su kako im je nit vodilja bila izvorna dalmatinska kuhinja, a faktor iznenađenja, inherentan natjecanju, odlična priprema za nepredvidljivost radnog okruženja koje ih očekuje.

Matija Jakopec iz Zaboka i Larisa Matić iz Osijeka, izradili su pobjedničku prezentaciju kojom su opisali komparativne prednosti održivog turizma u kontekstu Splitsko-dalmatinske županije, njezine povijesti, sporta i kulture: 

- Prvi put smo u Splitu i baš nam se svidjelo. Ideja natjecanja je odlična i jedva se čekamo vratiti u ovaj lijepi grad! - poručio je pobjednički par.   

Organizatori su se pobrinuli da pobjednici dobiju vrijedne nagrade. Petra Miljević je osvojila profesionalni set za pripravak koktela, pobjednički par kuhara profesionalne noževe, a Matiji i Larisi će se ostvariti želja za povratkom u Split, jer su osvojili vikend aranžman u Radisson Blu Resort ̨̨̨& Spa, Split.

Dodajmo kako će se večeras, u restoranu Velum, održati svečano zatvaranje petodnevne manifestacije Dani Adventa – FitSplit RCK, koja je pokazala kako održivi turizam ne mora biti samo često korištena floskula već kroz angažman mladih, stvarna budućnost hrvatskog turizma.

hr Sat Dec 03 2022 17:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .